UFC 189 närmar sig med stormsteg med högklassig kampsport och även om galan har blivit en titelmatch fattigare så har vi fortfarande ett antal intressanta dueller framför oss – däribland det som sparkar igång huvudkortet natten mot söndag. Ett möte i bantamvikt där en storstilad talang i Thomas Almeida ska ta sig an veteranen Brad Pickett. Jag vill nog tro att brassen kan gå väldigt långt, men jag är ytterst skeptiskt till storleken på favoritskapet. Så här chanslös ska inte mötets underdog vara.

  • Match: Brad Pickett – Thomas Almeida
  • Spel: Pickett
  • Odds: 7,00 @ Bet365
  • Units: 1,5/5
  • Spelstopp: 04.00 12/7

I ett land med sådana starka traditioner i den här sporten så är den alltjämt obesegrade Thomas Almeida (19-0) en av de absolut starkaste talangerna från Brasilien på senare tid, och på sikt troligtvis även en ett riktigt vasst kort i bantamviktsklassen där han sågs som ett väldigt spännande inslag när han plockades in till UFC strax innan årsskiftet. Två segrar har han hunnit med sedan dess där hans striking har varit klinisk. Han är oerhört snabb, kreativ och träffsäker där han ska ha ett övertag mot en klar majoritet av motståndarna i den här divisionen i matcher som hålls på fötterna. En 13 år äldre Brad Pickett (24-10) har gått från att vara en potentiell titelutmanare till en svagare resultatrad där han nu inte har lyckats vinna mer än två, och det via väldigt jämna och täta domslut, av sina 6 senaste matcher. Om än alltjämt teknisk, speciellt med sina händer, en aningen långsammare striker men med relativt skapliga egenskaper även på mattan.

Det ska nämnas att brassen kan blåsa motståndet av banan, vilket får ses som en fullt rimlig utgång – så pass bra är han. Jag vill dock även se ett scenario där mötets underdog lyckas göra den här tillställningen aningen jämnare än vad oddsfördelningen tyder på. Brad Pickett är enormt erfaren och har matchats mot några av de absolut främsta i de lättare viktklasserna där jag gillar att han nu har hoppat upp och gått ett steg tillbaka efter att ha varit för stor och blivit något för trög som flugviktare. Noterbart att han även kan brottas, om än inte mot eliten, kanske ett värdefullt vapen mot en utpräglad striker som inte har testats i det området. Med sämre resultat att gå på så vill jag nog tro att han vill undvika ett ”brawl”, och med Almeidas striking att räkna in så vill jag tro att det är något engelsmannen kan komma att gå för ett par nedtagningar när och om han får chansen.


Pickett är game och till 7 ggr kan jag inte räkna bort hans möjligheter. Jag har även svårt att förstå varför Almeida står som en ännu större favorit nu att jämföra med sina två inledande matcher i UFC där motståndet faktiskt har varit svagare än nu. En lägre insats testas på Brad Pickett att stå som segrare.

/Puyol