Ännu en Premier League-omgång har precis avslutats och avgörandet närmar sig alltmer. Inför nästa omgång har vi ett landslagsuppehåll och därmed spelledigt under den kommande helgen, men redan nu väljer jag att plocka ett spel till den 32:a omgången. På Vitality Stadium tar Bournemouth emot ett Manchester City som inte bara har tappat greppet om titelstriden, men nu sitter man inne på en formkurva som är på väg att peta ner laget från topp-4. Till det kan man ha ett par avbräck i defensiven och jag vill nog ge hemmalagets offensiv vissa möjligheter i det här mötet.

  • Match: Bournemouth – Manchester City
  • Spel: Bournemouth över 1,5 mål
  • Odds: 3,10 @ William Hill
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 16.00

Bournemouth var chanslöst i bortamötet med Tottenham, vilket inte var ett helt orimligt scenario på förhand, i en match där förlustsiffrorna kunde ha varit större än 3-0 och man hade absolut ingenting i anfallsväg. ”Cherries” var dock inne i en väldigt positiv trend innan det, och med 12 poäng upp (dock med en match mer spelad) på lagen närmast nedanför nedflyttningsstrecket så behöver nog nykomlingen inte mer än, om ens det, en seger till för att säkra kontraktet. Eddie Howes manskap spelar en fyndig fotboll med mycket speed längs flankerna och man har, i relativt många matcher, förtjänat bättre utdelning än det som har producerats framåt. Inför det svåra bortamötet med Spurs, som har en spelstil som kan radera ut den anfallsfotbollen som Bournemouth vill bedriva, var målformen riktigt bra där man hade gjort 8 mål i sina 3 föregående matcher.

Hemmalaget kommer, förutsatt att ingenting händer under de kommande två träningsveckorna, till spel med frågetecken på Harry Arter (utgick under söndagen och var tveksam innan dess) och Junior Stanislas. I övrigt borde endast den långtidsskadade duon Callum Wilson och Tyrone Mings saknas.

bournemouth_200x200mancity_200x200

Manchester City har nu inte bara spelat sig ur titelstriden, man är även på god väg att spela sig ur topp-4 med en väldigt svag resultatrad. City kommer från en derbyförlust mot United och har nu inte lyckats vinna mer än 3 av sina 10 senaste ligamatcher. Försvarsspelet har, som jag har nämnt tidigare, varit det främsta bekymret där man har en förmåga att bjuda sina motståndare på något för enkla vägar till avslut. Backlinjen är också en skadedrabbad lagdel och senast tvingades man ställa upp med Eliaquim Mangala och Martin Demichelis i mittlåset, vilket är den minst optimala lösningen där den sistnämnde är en direkt säkerhetsrisk. Till det tvingades den givne förstemålvakten Joe Hart utgå med en fotskada. Noterbart att City, från september och framåt, inte har lyckats hålla nollan intakt i mer än en femtedel av sina tävlingsmatcher och att man 4 dagar senare går in till sin allra första Champions League-kvartsfinal borta mot franska PSG.

Bortalaget kommer alltså till spel utan Joe Hart i målet och kan ha fortsatta problem i defensiven med frågetecken på det ordinarie mittbacksparet med kaptenen Vincent Kompany och Nicolas Otamendi. Även Raheem Sterling utgick i helgen och saknas här. Kevin de Bruyne, Fabian Delph och Samir Nasri är strukna sedan tidigare.


Manchester City har tappat det och kan sjunka ännu djupare. Man ser felbalanserat ut emellanåt och har en backlinje som rent individuellt är för svag för toppskiktet – och till det, nyckelspelare (Kompany och Hart) kan saknas på nytt. Bournemouth har förhållandevis lite att förlora och kan nog blåsa på här och hemmalagets anfallsspel är bra nog för att man ska kunna etablera och få fast bollen på motståndarnas planhalva. Jag tror inte att den här spelformen står i över 3 ggr när vi väl har närmat oss avspark. Bournemouth att stå för minst två mål i matchen testas med en insats strax över medel.

/Puyol