Vi fortsätter på den inslagna vägen med Premier League-fotboll där lördagens andra spel hämtas från sydkusten. En pressad nykomling i form av Bournemouth tar emot ett Everton som fortsätter att skugga toppskiktet. Väljer att spela på trender som har varit tydliga för respektive lag där jag gillar gästernas möjligheter till att producera mål.

  • Match: Bournemouth – Everton
  • Spel: Everton över 1,5 mål
  • Odds: 2,20 @ Bet365
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 16.00 28/11

Bournemouth är en nykomling jag hade förväntat mig av, speciellt med tanke på hur pass väl fjolårets vinnare av Championship charmade oss under den förra säsongen. Man vill alltjämt bedriva ett fyndigt anfallsspel även på den här nivån, det har dock varit aningen naivt och försvarsspelet har blivit lidande. Samtidigt så har Eddie Howe och hans manskap haft en hel del otur med skador och även när prestationerna har varit tillräckligt bra framåt, allra främst noterbart i en match mot Newcastle där man vann avsluten med 20-2, så har man extremt svårt att skörda poäng. Poängen senast borta mot Swansea var lagets andra över de 7 senaste ligamatcherna och det är återigen främst pga att man släpper in alldeles för många mål i det som har varit Premier Leagues mest ineffektiva (med i snitt två insläppta per match) försvarsspel hittills. Den något övermodiga spelfilosofin har i kombination med ett väldigt svagt målvaktsspel så här långt varit främst bidragande till att man placerar sig under strecket.

Hemmalaget har ett par långtidsskador sedan tidigare där Callum Wilson på topp samt Tommy Elphick i försvaret är de mest kännbara avbräcken. Även de tyngre värvningarna inför säsongen, Max Gradel och Tyrone Mings, stryks med korsbandsskador. Man kommer även till det här mötet med frågetecken på Artur Boruc, förstavalet i målet, samt Lee Tomlin, Marc Pugh samt Christian Atsu.

bournemouth_200x200everton_200x200

Everton går bra för dagen och har ur vissa avseenden hittat tillbaka till det man stod för under Roberto Martinez första säsong på Merseyside. I takt med att spelschemat har lättat en aning så har man varit riktigt starkt under november där man har fått möjligheter till att kunna spela på sina styrkor – och där ses även det här som ett lämpligt motstånd. Everton har levererat 11 mål över matcherna mot Sunderland, West Ham och Aston Villa där anfallsspelet har flutit på väldigt väl. Man har poängspelare i gott slag, där Deulofeu och Koné har vuxit ut till väldigt fina komplement till Lukaku och Barkley. Det är nu även ett bortalag som kan variera sitt spel desto bättre, alltjämt vägvinnande när man får föra och förflytta boll samt gå för sina omställningar med sin speed och kreativitet, men man har även haft god utdelning när man väl har gått för de högre inspelen mot boxen.

Bortalagets skadelista har lättat avsevärt för varje vecka och nu är lagkapten Phil Jagielka i mittlåset i princip det enda avbräcket. Steven Pienaar, Bryan Oviedo och Tony Hibbert stryks sedan tidigare. Leighton Baines är på gång tillbaka, dock inte redo för spel ännu.


Bournemouth kan lika väl etablera ett spelmässigt övertag, men det är alltjämt ett hemmalag som har en förmåga att bjuda på alldeles för mycket och det mot ett Everton som är kompetent nog att ta tillvara på det som ges. Man kan skapa farligheter via ett antal spelmoment och den här uppgiften ska ses som överkomlig. Bortalaget att stå för minst två mål i matchen spelas strax över medel.

/Puyol