Den tjugonionde omgången tjuvstartar i Hockeyallsvenskan när BIK Karlskoga tar emot Oskarshamn hemma i Nobelhallen. Ett hemmalag som är på uppgång med fem segrar på lagets sju senaste medan Oskarshamn har det tungt och fallerade totalt lagets förra match. När Oskarshamn släppte in fem mål i den tredje perioden och föll med 3-7. Fortsätter Oskarshamns svajiga defensiv mot ett formstarkt BIK Karlskoga?

  • Match: BIK Karlskoga – Oskarshamn
  • Serie: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Över 5,5 mål
  • Odds: 2,00 @ bet365
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 2/12, 19:00

BIK Karlskoga bröt sin två raka segersvit i förra omgången när laget föll med 3-1 på bortaplan mot Almtuna. Trots bra spel från bortalaget och något fler skott på mål så räckte det inte mot seriens bästa hemmalag.

Förlusten innebar BIK Karlskoga’s andra på lagets fem senaste. Men blott den andra förlusten på lagets sju senaste. Med BIK Karlskoga’s stigande form och bättrande spel börjar laget klättra i tabellen. Nu efter tjugosju spelade matcher har laget trettioåtta inspelade poäng och är det bara två poäng upp till sista playoff-laget Västerås. Men det är fruktansvärt jämnt i tabellen och det är bara tre poäng ner till jumbon Timrå.
Orsaken till BIK Karlskoga’s svajiga säsongsinledning är försvarsspelet. Med nittioen insläppta mål är det överlägset sämst i Hockeyallsvenskan. Men offensiven har fungerat och med sjuttionio mål framåt är det tredje bäst i serien. Det leder till att BIK Karlskoga snittar höga 6,29 mål per match.

Hemma i Nobelhallen är BIK Karlskoga normalt sett starka. Efter fjorton spelade hemmamatcher har laget spelat till sig tjugofem poäng efter åtta segrar, varav en efter övertid/straffar, sex förluster, varav två efter övertid/straffar och en målskillnad på 44-41 som ger ett snitt på 6,07 mål per match. Vilket gör BIK Karlskoga till seriens sjunde bästa hemmalag.
BIK Karlskoga vann lagets senaste hemmamatch mot Malmö med 3-1. På lagets fem senaste hemmamatcher har det slutat med tre segrar och två förluster. Tre av fem matcher har slutat över 5,5 mål.

Klart är det att Joel Gistedt startar matchen och hans statistik är inget som imponerar. 8 matcher     –  86,88%  – 3.57 insläppta mål/match  – 4 vinster

BIK Karlskoga kommer till spel utan:
Jens Skålberg
Kristofer Näslund
Björn Kindahl

BIK Karlskoga V.S Ik Oskarshamn

Oskarshamn stod kanske för säsongens största kollaps under en period i lagets förra match. Då var det hemmamatch mot Karlskrona. Med ett 1-2 underläge inför den tredje perioden kom 1-3 direkt men Oskarshamn reducerade omgående. Men efter det släppta laget in tre raka mål till underläge 2-6 och när reduceringen 3-6 kom tog det bara tjugofem sekunder innan 3-7. Oskarshamn släppte alltså in fem mål i den sista perioden. Noterbart är att det var andra raka matchen som Oskarshamn släppte in tre mål i den sista perioden. Inte positivt att ta med sig till en svår bortamatch.

Förlusten innebar Oskarshamn’s andra raka och på lagets fem senaste matcher har det blivit två segrar och tre förluster. Med två raka nederlag och bottenkonkurrenterna vinner så sjunker Oskarshamn i tabellen. Efter tjugoåtta spelade omgångar och trettiosex inspelade poäng huserar nu Oskarshamn under kvalstrecket. Med endast ett poäng ner till jumbon Timrå men har samma poängantal som Södertälje som ligger ovanför strecket.
Oskarshamn’s försvarsspel har inte heller varit särskilt stabilt och med sjuttiosex insläppta mål är det femte flest insläppta mål i Hockeyallsvenskan. Men med bara sextiosju gjorda mål är Oskarshamn bara det tolfte målfarligaste laget av fjorton. Det ger ett snitt på 5,10 mål per match.

Bortaplan är något Oskarshamn verkligen vill glömma. Med fjorton spelade bortamatcher har laget endast spelat ihop elva poäng. Alltså inte ens i snitt ett poäng per match, vilket är långt ifrån godkänt. Det säger sig att Oskarshamn inte helt oväntat är seriens sämsta bortalag. Med en statistik på fyra segrar, varav två efter övertid/straffar, tio förluster, varav en efter övertid/straffar och en målskillnad på 27-45. Ingen skrämmande statistik. Oskarshamn snittar sina bortamatcher med 5,14 mål per match.
Oskarshamn förlorade lagets senaste bortamatch. Då mot Mora med 5-1. Även där en katastrofal tredje period då Oskarshamn släppte än en gång in fem mål!

Oskarshamn kommer till spel utan:
Luca Caputi
Linus Mori

Redan dags för säsongens tredje möte.
Lagen har hittills haft en hemmamatch vardera. Båda matcherna har slutat i hemmasegrar. Där den första matchen i Nobelhallen slutade med en 5-2 seger för BIK Karlskoga medan andra mötet i Arena Oskarshamn slutade med en 4-0 vinst för Oskarshamn.
På lagens fem senaste möten har det slutat med två segrar för BIK Karlskoga och tre för Oskarshamn.
Lagens fem senaste möten i Nobelhallen har resulterat i fyra segrar för BIK Karlskoga och en för Oskarshamn. Noterbart är att lagens elva senaste möten i Nobelhallen har slutat över 5,5 mål. (en träningsmatch inräknad)

Ett lag med uppåtgående trend mot ett svajigt och svagt bortalag.
Det bör egentligen sluta med en hemmaseger men jag är inte helt säker på det och oddset på hemmaseger lockar inte speciellt mycket. Däremot lockas överspelet 5,5 mål bra mycket mer. Därför att:
Hemmalaget BIK Karlskoga går starkt för stunden och har fem segrar på lagets sju senaste. Inte bara att det har plockats en hel del poäng så har laget gjort en hel del mål. På BIK Karlskoga’s fem senaste matcher har laget gjort tretton mål och då blev BIK Karlskoga nollad i en match. Samtidigt som laget fortfarande släpper in en hel del mål. Medan Oskarshamn har släppt in tio mål på lagets två senaste tredje perioder. Det är inga bra siffror alls. Samtidigt som målskyttet har gått lite i stå och försvarsspelet sviker är ingen bra kombination.
Sen att lagen spelar i nästan alltid målrikt mot varandra. Ett offensivt BIK Karlskoga är svårt att försvara sig emot och ett Oskarshamn som har varit bedrövliga på bortaplan kan inte bara backa hem och hoppas på kontringar då lagets försvarsspel för stunden är katastrofalt. Sen att lagens ELVA senaste matcher i Nobelhallen har slutat över 5,5 mål säger att det är matcher med fart och fläkt i när Oskarshamn gästar BIK Karlskoga.
Två relativt skadefria lag som jagar högre tabellplaceringar och ett formstarkt BIK Karlskoga kommer mer än gärna göra allt för att ta med sig tre poäng. Ska Oskarshamn få med sig poäng kommer det behövas tre mål framåt, och mot det lag som släpper in flest mål i serien med en formsvag Joel Gistedt i kassen är det då ingen omöjlighet.
Med ett generöst odds på 2,00 är på tok för högt för att inte testa när dessa lag möter varandra.
Mitt spel blir över 5,5 mål till 2,00 hos bet365.