UFC var generösa när man bjöd på en gala mitt i veckan där Condit vs Kampmann avslutade med ett vasst main event, men som det nämndes redan då så är det som ska utspela sig i Milwaukee inatt kronan på verket. Drygt 2,5 år senare är uppföljaren till det som kanske var 2010 års främsta match äntligen här, där Benson Henderson  och  Anthony Pettis drabbar samman en andra gång i kampen om titeln i lättvikt. Tror på ett tronskifte där utgången kan bli densamma som senast.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Benson Henderson – Anthony Pettis
  • Spel: Pettis
  • Odds: 2,10 @ Betsson
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 04.00 1/9

Dessa herrar satte punkt för den absolut sista matchen i organisationen WEC innan sammanslagningen med UFC. En ruskigt underhållande batalj där vägarna till en retur har skiljt sig något mellan de båda kombattanterna. Benson Henderson (19 vinster, 2 förluster) stod precis som då som mästare, där han är obesegrad med 7-0 sedan flytten medan Anthony Pettis (16 vinster, 2 förluster) återigen får stå som utmanare där han inte har matchats lika frekvent. Notera tiden för spelstoppet, där matchen beräknas dra igång runt 6 på söndag (svensk tid) morgon.

Milwaukee tillhör inte direkt en av de största städerna i landet, men är ändå en fin idrottstad med bl.a. Brewers (MLB, baseball) och Bucks (NBA, basket) som snart även kan ha en UFC-mästare, där hemmasonen Anthony Pettis kommer ha ett stort stöd inne i Bradley Center. Ödet ansåg han själv i och med att den här titelmatchen spikades för ett antal månader sedan där det var tänkt att TJ Grant skulle stå som utmanare till titeln. Pettis, som sedan tidigare hade valt att inte vänta på den utlovade chansen på bältet i lättvikt, hoppade istället på en titelmatch med José Aldo i en lägre viktklass som skulle gå av stapeln för en månad sedan. Ett möte ”Showtime” tvingades tacka nej till pga skada, men när sedan den tidigare nämnde Grant också åkte på skadebekymmer så var valet av ersättare inte särskilt svårt – och där är vi nu.

Anthony Pettis vann det första mötet via ett enhälligt domslut, där samtliga domare gav 3 till 4 ronder (av totalt 5) till utmanaren. En oerhört teknisk match som under många år framöver kommer bli ihågkommen för en otroligt spektakulär spark som i princip spikade segern. Mycket mer än prestige gav dock inte bältet när han, motståndet och ett antal skarpa lättviktare till klev in i den nya organisationen. Vägen har varit desto mer brokig för Pettis del, som endast har gått en total matchtid på 34 minuter sedan flytten till UFC, där skadebekymmer har satt honom ur spel vid ett par tillfällen medan Henderson, desto varmare i kläderna med 145 minuters matchtid sedan titelmatchen i WEC, har utvecklats än mer och gått väldigt starkt mot den absoluta toppen.

ufc_164_henderson_vs_pettis_poster_0_standard_352_0

Ben Henderson images

Benson Hendersons framgångar till trots. Valet stod mellan ett spel på matchtiden (över 4,5 ronder, 1,70 @ Bet365) alternativt ett spel på utmanaren, och till över 2 ggr insatsen vill jag ge Anthony Pettis förtroendet att nu, precis som då, stå som segrare genom att plocka åt sig bältet. Jag tror återigen på en jämn batalj, och i en lättviktsklass som är riktigt vass (kanske den bredaste i organisationen) så vill jag nog påstå att Pettis är den obekvämaste matchningen för Hendersons del.

Benson Henderson, en stor och fysiskt stark lättviktare, går nu sin 5:e titelmatch i UFC med Frankie Edgar gånger två, Nate Diaz och Gilbert Melendez som motståndare. Endast mot den yngre Diaz-brodern var han totalt överlägsen, där de övriga 3 matcherna var väldigt jämna. 2 av matcherna var till och med mer än väldigt jämna, där ”Bendo” vann via delade domslut, högst tveksamma sådana. Det som talar emot i dessa jämna matchningar är hans oförmåga till att kunna avsluta sina motståndare (har misslyckats i 8 matcher i följd), så även att han inte har visat upp någon större vilja till att vrida upp tempot inför ”the championship rounds” (4 och 5) om det har varit jämnt framtills dess. Hans brottning har stulit många ronder, och även om han ska ha en klar fördel inom det området på pappret, så är dagens motståndare väldigt farlig även från rygg, där han kan hitta luckor till att attackera därifrån.

Båda dessa herrar bär på svart bälte i taekwondo, men Anthony Pettis striking är betydligt mer avancerad. Ståendes är han otroligt teknisk och kreativ med några av de mest spektakulära sparkarna som finns att tillgå, därav ”Showtime”. I de 2 senaste matcherna har Joe Lauzon och Donald Cerrone, tuffa kombattanter, besegrats inom loppet av 4 minuter via sparkar mot lever och huvud. Den tiden som den här matchen utspelar sig på fötterna, ska utmanaren vara den som samlar på sig poängen.


Misstänker att den här returen kan leverera ytterligare 25 underhållande minuter med MMA av absoluta världsklass med ännu ett tight domslut att vänta – den här gången med Benson Henderson på fel sida om poängen. I jämförelse med de föregående motståndarna så tror jag inte att han kan stjäla ronderna i samma utsträckning mot kvällens motståndare som kan hota från fler positioner. Anthony ”Showtime” Pettis spelas som segrare.

/Puyol