Efter en något lugnare period så är UFC återigen tillbaka med en ny gala till nästa helg, den här gången i Zagreb i det som är UFC:s allra första besök i Kroatien. Huvudmatchen är en batalj mellan två tungviktare där utmanaren Ben Rothwell ska ta sig an den fd mästaren Junior Dos Santos. Det är även en mästartitel jag har vansinnigt svårt att se hur brassen, sett till hans senaste prestationer, ska kunna återfå medan ”Big Ben” är på uppgång – och jag vill nog lyfta fram honom som den knappa favoriten på förhand.

  • Match: Ben Rothwell – Junior Dos Santos
  • Spel: Rothwell
  • Odds: 1,93 @ Nordicbet
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 22.00 10/4

Jag väljer att ta ett skott redan nu (notera att bataljen äger rum nästa söndag) där spelbolagen bedömer det här som 50/50. Jag personligen hade nog, till skillnad från Nordicbet (Betsson/Betsafe), velat se ”Big Ben” som en väldigt knapp favorit.

Jag har länge haft svårt att se storheten i veteranen Ben Rothwell (36-9) som allt som oftast har sett relativt trög och oteknisk ut på fötterna. Han har dock skrapat ihop ett direkt briljant facit på slutet och är en av dem som går allra starkast i tungviktsklassen just nu. Sedan sommaren 2013 har han vunnit 4 matcher i följd, däribland slog han ut topprankade Alistair Overeem och senast i vintras besegrade han ytterligare ett välmeriterat motstånd i Josh Barnett – och det faktumet att han satte ett lås på Barnett (vilket ingen annan hade lyckats med i hans 41 föregående matcher som proffs) säger en hel del om vilken slipad avslutare han kan vara.

Jag tror fortfarande att Junior Dos Santos (17-4) kan vara en fruktad striker, främst via sin tekniska och kraftfulla boxning där han har ett par vinnande slag, men brassen har inte varit sig lik att jämföra med den JDS som stod som mästare för snart 4 år sedan. Sedan dess har ”Cigano” gått totalt 48 minuter mot Cain Velasquez, där han fick ta emot hänsynslöst mycket stryk, och ytterligare 5 ronder mot Stipe Miocic där han via en väldigt knapp poängvinst också träffades väldigt mycket. Strax innan årsskiftet såg han ruskigt passiv ut innan han slogs ut av Overeem. Jag tror utan tvekan att några av dessa omgångar har satt sina spår och att han har ”åldrats” mycket snabbare än resten av viktklassens toppskikt pga av dessa tunga dueller.


Vinnarspelet på Ben Rothwell spelas med medel.

/Puyol