Vi tar oss till Portugal där Belenenses tar emot Göteborg i Europa League-kvalet. Ifjol kom Belenenses sexa i ligan och man knep den sista platsen till Europa League eftersom cupmästaren Sporting redan var kvalificerat för spel i Europa. Och några få träningsmatcher spelade där man inte lyckats göra många mål alls. Göteborg har ju gjort sig kända för att ha ett riktigt bra försvar denna säsong och man är klart mycket mer tävlingsmatchade eftersom man är mitt uppe i en säsong till skillnad från hemmalaget. Tror Göteborg kan hålla emot ganska bra här och ganska länge.

  • Belenenses – IFK Göteborg
  • Spel: Belenenses inget mål före 54:00
  • Odds: 1.83 @ bet365
  • Insats: 6/10 Units
  • Spelstopp: 21.00

Belenenses kom alltså 6a i ligan förra säsongen och man tog den platsen genom en vinst i sista omgången samtidigt som ett annat lag förlorade, sen hade man turen att ta en Europa League-plats för att cupmästaren Sporting redan var kvalificerat. På 34 matcher förra säsongen i ligan så gjorde man bara 34 mål vilket var 11e bäst i ligan. Anledningen till den höga placeringen är dock det fina försvarsspelet och endast 35 mål insläppta. Nu är det ny säsong med nya möjligheter men jag skulle gissa på att det kommer se ut ganska likvärdigt mot förra säsongen om inte sämre.

För man har faktiskt sålt sin bästa målskytt nu i veckan till Levante, han heter Deyverson och gjorde 8 mål förra säsongen. Visserligen har man en hyfsat farlig anfallare i form av Abel Camara men han gjorde inte många mål förra säsongen så frågan är hur mycket mål han har i sig egentligen. Utöver allt jag redan berättat så har man inte ens kommit igång med säsongen utan endast spelat några få träningsmatcher och gjorde 0 mål i de 2 första matcherna. Detta blir alltså första tävlingsmatchen för i år och tror inte det blir så målrikt här. Första halvleken lär nog mest bli att komma igång på allvar, sedan får vi hoppas att skärpan inte finns där ännu.

UEFA Europa League

IFK Göteborg är alltså mitt uppe i en säsong vilket såklart är en fördel inför detta möte. Bortaplan betyder såklart att man slår ur underläge och skulle tänka mig att man kommer hit till Portugal för att släppa in så lite mål som möjligt. Man vill minimera misstag och ligga rätt i positionerna. Men just allt det är man ju bra på, försvarsspelet har sett riktigt bra ut mestadels i Allsvenskan såhär långt så jag är inte orolig. Man har ett samspelt lag för tränare Jörgen Lennartsson har spelat samma lag i stort sett hela säsongen.

Göteborg har ett helt skadefritt lag att tillgå vilket såklart är perfekt inför en sån här match. Men eftersom anfallaren Lasse Vibe försvunnit så känns det som att defensiven blir allt viktigare för att man ska kunna gå vidare i detta dubbelmöte. Det lär bli tajt och det lär bli målsnålt så det gäller att hålla tätt så länge som möjligt. i 8 av 10 bortamatcher denna säsong har man hållit tätt de den första timmen vilket såklart är starkt. Det gäller att man gör det, minst, mot Belenenses också.

————————————————————————————————————————————————————–

Belenenses har knappt kommit igång med försäsongen och man har ännu inte gjort något mål. Inte hjälper det att man sålt sin bäste målskytt från förra säsongen heller. Dessutom gjorde man endast 1 mål i snitt på hela 34 matcher vilket är väldigt lite för ett lag som kvalificerat sig för Europa. Göteborg är starka defensivt och planen lär vara att hålla tätt så länge som möjligt. Man har inga skador eller liknande och laget är samspelt. Endast 2 gånger denna säsong har man på bortaplan släppt in mål innan 1 timme spelats. Tror det blir väldigt målsnålt och får hoppas på att man håller tätt första timmen här också. Jag spelar på att Belenenses inte gör något mål före 54:00. Insatsen blir strax över medel. Kämpa!

/ L’orso