Returmöte på Camp Nou där Barcelona har ett underläge att vända hemma mot Milan. Den katalanska giganten är i brygga och italienarna har verkligen skaffat sig ett fint utgångsläge inför kvällens kamp för att fullborda sensationen – något jag menar på att man har goda möjligheter till att lyckas med.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Champions League
  • Lag: Barcelona – Milan
  • Spel: Milan att kvalificera sig
  • Odds: 1,66 @ Bet365
  • Units: 8,5/10
  • Spelstopp: 20.45

Barcelona är inne i en av sina sämre perioder på väldigt länge och utdelningen är en bra bit ifrån vad man har vant sig vid den senaste tiden. Två sällsynta förluster i rad mot antagonisten Real Madrid har varit tydliga tecken på det, utöver nederlaget mot kvällens motstånd för en månad sedan, där man inte heller har övertygat i ett par ligamatcher till. Man har en tuff utmaning framför sig där man riskerar att ramla ur i ett tidigt skede av den här turneringen. Milan är på många sätt nytt inför den här säsongen där försäljningar av en viss Zlatan Ibrahimovic och Thiago Silva kunde ha varit signaler på ett mellanår. Massimilano Allegri har dock verkligen fått ihop sitt manskap på slutet och man är inne på ett hyfsat vinnarspår. Man har tagit rejäla kliv uppåt i tabellen i ligaspelet och man befinner sig i den berömda zonen.

Barcelona har haft frågetecken på Xavi men han ska finnas med från start, i övrigt inga skador eller avstängningar. Milan har ett par skador sedan tidigare på Nigel de Jong, Daniele Bonera och Luca Antonini. Ny på den listan är forwarden Giampaolo Pazzini som gjorde sig illa i helgens ligamatch och Mario Balotelli är inte tillgänglig för CL-spel i sin nya klubb. Phillipe Mexes och Kevin Prince Boateng har fått klartecken till att starta efter tveksamheter kring deras status.

När lottningen av den här åttondelsfinalen spikades klev Barcelona in som skyhöga favoriter, och det med all rätt. Barca stormade fram och vann tävlingsmatch efter tävlingsmatch medan Milan var ruskigt ojämnt i mitten av den italienska Serie A-tabellen. Sedan årsskiftet har dock ”Blaugrana” framstått som mer mänskligt medan Milan har gått över till att vara en av de absolut formstarkaste lagen i Europa och ungefär där är vi nu. Milan är obesegrade under det nya året medan Barcelona endast har vunnit 9 av sina 16 senaste tävlingsmatcher under samma period.

En rad saker skiljer sig från mötet för nästan exakt 4 veckor sedan. San Siros något sargade gräsmatta har bytts ut mot en något mer välskött, eller snarare perfekt, sådan och det med ytterligare några kvadratmetrar att gå på, vilket passar kvällens hemmalag betydligt bättre. Trots det är 0-2 ett relativt taskigt underläge, även för ett lag som Barcelona, när självförtroendet inte är på sin topp. I värsta fall kan det behövas minst 4 mål till avancemang mot ett motståndarlag som kommer vara väldigt noga med vilka ytor man ger bort.

Barcelona lyckades hålla nollan intakt i helgens ligamatch mot Deportivo La Coruña som parkerar allra sist i den spanska primerans tabell. Innan det hade man släppt in minst ett mål i 13 matcher i följd, och det trots att man inte släpper till alltför många farligheter per match till motståndarna. En del av förklaringen är att lagets sätt att pressa sina motståndare högt upp i banan inte har varit lika vägvinnande och när man väl blir överspelat så är man sårbart. Milan har en hel del kvickhet längst fram som kan störa Barcas höga backlinje när man kommer rättvända med boll samt vara ett stort hot via fasta situationer.

Milan kommer vara väldigt taktiskt drivet i den här matchen. Man kommer ha samtliga spelare bakom bollen och samlade precis framför eget straffområde. Hemmalaget kommer få svårt med att skicka in sina genomskärare i boxen, något spelare som Messi och Iniesta kan vara magiska på, och dra ner på tempot vid varje tillfälle. Hemmalaget testar skyttet utifrån alldeles för sällan samtidigt som man inte har några större hot i luftrummet, moment och ingredienser man skulle må väldigt bra av att ha i det här läget när tiki takan inte är fullt så framgångsrik.


Vikten av att italienarna inte gav upp något bortamål till katalanernas fördel tror jag kommer visa sig bli extremt värdefull till den här returen. ”Rossoneri” är, i mina ögon, starka favoriter till att lösa det här med 2 bollar att gå på. Håller man sig till sin matchplan så anser jag att man har riktigt goda möjligheter till att kvittera ut kvartsfinalsbiljetten här. Milan att avancera från den här omgången spelas med en insats över medel.

-

Vill även lyfta fram ett par sidospel, insatserna stannar under medel i och med att det vilar en större insats på det främsta numret:

Philippe Mexes, kortspel (”will get booked”) 2,05 (Nordicbet) 4,5/10 units
Fransmannen har blivit varnad vid 6 tillfällen om man ser till de 8 senaste matcherna han har spelat. Kommer bli utmanad i en utsatt position som mittback i ytor som motståndarna kommer söka sig till. Kommer tvingas till att ge bort en och annan frispark under matchens gång.

Över 5 kort 1,70 (Bet365) 2,5/10 units
Ungraren Victor Kassai står som domare i kvällens match. Snittar 5,6 kort/match sedan förra säsongen om man ser till hans uppdrag på internationella- samt klubblagstävlingar på den här nivån. Som en uppföljning till föregående spel, i en match där väldigt mycket står på spel lutar det mot många taktiskt tagna frisparkar, i synnerhet från bortalagets sida. Insatsen tillbaka om det stannar på exakt 5 kort, ett rött räknas som 2 kort till antalet hos Bet365.

Över 10 hörnor (3-vägs) 1,85 (Ladbrokes) 2,5/10 units
Barcelona brukar inte vara speciellt produktivt på det här spelsättet, men kommer nu driva den här linan framåt mot ett kompakt och lågt försvar i jakten på ett resultat samtidigt som Milan inte kommer ha något emot att ge bort några hörnsparkar i pressade lägen. Tror nog även att bortalaget kan bidra och hitta ett fåtal via någon omställning. Oddset på den här linan sticker ut lite i jämförelse med några andra spelbolag.

/Puyol