Med ett uppehåll i Premier League-fotbollen så väljer jag att spanskt denna söndag där vi nu vänder blickarna mot Camp Nou. Barcelona, en storfavorit i kalasform, kliver in på sin hemmabana och tar emot ett Levante som krigar för att ta sig upp på rätt om nedflyttningsstrecket. Inte enbart katalanerna i sin helhet som ser ut att ha hittat den nivån som ytterst få lag i världen besitter, men så även den främsta pjäsen hemmalaget har att tillgå. Testar en individuell prestation till 3 ggr insatsen.

  • Match: Barcelona – Levante
  • Spel: Lionel Messi att göra 2 mål eller fler
  • Odds: 3,0 @ Expekt
  • Units: 3/10
  • Spelstopp: 17.00 15/2

Barcelona gick, både resultat- och prestationsmässigt, något sämre strax innan och direkt efter årsskiftet men har nu växlat upp sedan dess med goda resultat mot inhemskt motstånd. Man har nu prickat in 9 i följd där man har knappat in på serieledande Real Madrid samtidigt som man har den ena foten i finalen till Copa Del Rey. Noterbart att man under den fina perioden har stått för 33 mål framåt, ett väldigt starkt facit då det är värt att poängtera att 3 av dessa matcher har spelats mot Atletico Madrid. Även om man kanske kunde önska sig ett mer effektivt försvarsspel, att jämföra med hur vansinnigt svårt man var att få hål på under inledningen av säsongen, så är anfallsspelet nu tillräckligt vägvinnande för att man ska kunna fotbollsmatcher på ett någorlunda behagligt sätt.

Hemmalaget har endast Thomas Vermaelen på listan över otillgängliga spelare. Inte direkt något avbräck då det långtidsskadade belgiska nyförvärvet inte har spelat en minut i tävlingssammanhang ännu. I övrigt kan man nog förvänta sig viss rotation i elvan med en viktig cupmatch den kommande veckan.

Levante har en tuff säsong bakom sig, vilket bland annat har bidragit till ett skifte på tränarposten, där man alltjämt placerar sig under nedflyttningsstrecket. Avståndet har dock krympt till en poäng där man lyckades plocka åt sig en högst värdefull fullpoängare senast, ytterst välbehövligt då man hade gått 9 matcher utan seger innan dess. David Barral blev stor segerorganisatör i hemmamötet med Malaga efter ett hattrick, dock med god hjälp av domaren (matchen slutade 4-1)  i och med att målen gjordes via en frispark och två straffsparkar. Hursomhelst, målproduktionen vreds upp rejält då man har nollats i hälften av ligamatcherna hittills, men även försvarsspelet har varit ett bekymmer för bortalagets del att jämföra med de tidigare upplagorna för Valencia-gänget.

Bortalaget kommer till utan några större förändringar att jämföra med senast där Mohamed Sissoko, Andreas Ivanschitz samt Nabil El Zhar saknas sedan tidigare.

barcelona_200x200levante_200x200

Barcelona vann höstmötet med 5-0. Ifjol hängde man 7 respektive 5 mål i både liga och cup på samma motstånd här på Camp Nou. Barca ska även vinna den här matchen och man borde göra det någorlunda stort. Luis Enrique har haft en tendens att rotera laget ganska så kraftigt och man kan nog räkna med det på nytt med en viktig bortamatch i cupen den kommande veckan. En spelare ställs dock aldrig över och byts sällan ut, och det är även hans prestationer som har bidragit till att man återigen ser oerhört slagkraftigt ut.

Lionel Messi har reagerat väl efter att ha missat Ballon d’Or på nytt där han nu har stått för 11 mål under Barcas vinnande period, vilket är dryga tredjedelen av den totala målskörden hittills under den här säsongen. Skulle man sedan endast se till ligaspelet hittills under 2015 så har argentinaren, på 11 halvlekar, stått för 9 mål samt 5 framspelningar. Dessa 14 poäng är dubbelt så mycket mer än det tvåan (Mario Mandzukic) på den listan har stått för. Siffror som tyder på att han återigen är oerhört delaktig och aktiv i det man skapar i anfallsväg där jag vill hävda att det som visades upp i föregående ligamatch borta mot Bilbao var bland det bästa han har gjort där han var delaktig i samtliga av de 5 målen som Barca slog in. Messi har nu inte gått mållös från en hemmamatch sedan 1:a november.

Levante har förstärkt mittlåset genom att plocka in Ivan Ramis från England, välbehövligt över resten av säsongen även jag inte tror att det kommer hjälpa alltför mycket här. Efter 22 matcher har man redan släppt in 38 mål i ligaspelet, det är att jämföra med att man endast släppte in 43 st under hela (38 omgångar) fjolåret. Man är inte lika försiktiga i sitt spelsätt att jämföra med föregående säsonger och man har nu inte längre tillgång till en rejäl matchvinnare mellan stolparna där Keylor Navas, numera på bänken i Real Madrid, var lagets mest framträdande och viktigaste spelare under sin tid här. Den självklarheten saknar man nu och i den här typen av matchningar har man en alldeles för trög och långsam backlinje. Man kommer välja att dra ner laget väldigt långt ner i banan, men hemmalaget är alldeles för kreativt för att inte kunna hitta luckor över 90 minuter.


När Messi var som mest produktiv för någon säsong sedan kunde oddset på det här spelalternativet, mot likvärdigt motstånd, stanna på drygt 2,0 ggr. Den främsta skillnaden nu är att Barca har tillgång till ytterligare ett par utpräglade målgörare (Neymar och Suarez), men ser man till de egna prestationerna så ser jag 3,0 som väldigt intressant. Jag tror mycket väl att en formstark argentinare kan vara på väg in i en ny stor period med mycket mål till följd. Expekt står sig något högre än de övriga spelbolagen. Spelar en insats under medel på Lionel Messi att göra 2 mål (eller fler) i matchen. Testar även minimum (1/10 units) på samma spelare att stå för ett hattrick: Lionel Messi att göra 3 mål eller fler till 9,0.

/Puyol