Trofeo Joan Gamper är en årlig försäsongsturnering som har spelats sedan 1966, detta för att hylla grundaren av FC Barcelona, Joan Gamper. Tidigare har fyra lag spelat den här turneringen, men numer är det endast en match mellan Barcelona och ett gästande lag. Den här gången är det mexikanska Club León som kommer på besök, ett motstånd som borde vara rena munsbiten för katalanerna.

  • Match: Barcelona – León
  • Spel: Barcelona -2,5
  • Odds: 2,075 @ bet365
  • Insats: 1,5/10 units
  • Spelstopp: 20:30

Barcelona har plockat hem den här titeln ett antal gånger och förra säsongen tvålade man dit Santos med hela 8-0 hemma på Camp Nou. Santos är väl egentligen inte något skitlag ska sägas, men är man inte klara med det taktiska mot Barcelona så kan det rinna iväg så där. Till årets match så har Barcelona värmt upp ganska försiktigt och inte tagit med några av de större stjärnorna i sina träningsmatcher. Det blev ett långt VM för bland annat Lionel Messi och han har inte spelat en minut hittills. Men nu är det premiär i helgen och det är dags för de tyngre grabbarna att beträda gräset på Camp Nou. Det beräknas bli en hel del folk i afton och då tror jag att spelarna gärna vill visa upp sig från sin bästa sida. Messi finns alltså med, så även Xavi och Neymar som dragits med lite småskavanker på slutet. Sist men inte minst så är även Luis Suarez tillgänglig för spel i den här matchen, trots sin långa avstängning. Han kommer få spela ligafotboll först i oktober, så han lär vara rejält sugen på att visa upp sig i sin nya hemmaborg idag. Lägg därtill Iniesta, Rakitic m.fl, så förstår vi att det kan bli åka av idag.

barcelona_200x200

Club Leon kommer alltså från Mexiko där man spelar i högstaligan, en liga som redan dragit igång sedan en månad tillbaka. Laget har hunnit spela fem matcher hittills, där man har raden 2-0-3 och placerar sig i mitten av tabellen. Vinsterna har tagits mot lag som inte ser ut att tillhöra toppen direkt och sedan har man alltså tre förluster. Kikar vi till lite statistik så har man ändå gjort näst flest mål i ligaöppningen med 11 fullträffar, men samtidigt är man det lag som släppt in flest mål också på 10 insläppta, vilket kanske vittnar om ett inte allt för stabilt försvar. Nu har jag ju inte sett några matcher med laget, men det brukar vara mer hjärta än hjärna när lag från de här trakterna spelar fotboll, något som inte är till fördel mot Barcelona. Man lär väl knappast backa hem till ett handbollsförsvar á la Levante idag kan jag tänka mig, utan det är träningsmatch och då lär man bjuda till. Man kan säkert sticka upp några gånger och få till ett par farliga chanser, men i slutändan så tror jag att man kommer gå på knäna efter allt bolljagande, precis som Santos gjorde förra säsongen.


Det är billiga biljetter till dagens match och man ska även köra lite jippo med presentation av säsongens trupp med mera, så jag tror det kan locka en stor skara till Camp Nou. Det lär tända spelarna lite extra och man lär knappast vilja värma upp inför helgens ligapremiär med några tveksamheter. Jag tror man kommer vara ofina nog att köra över sina gäster från Mexiko. Testar därför en mindre insats på att Barcelona grejar en seger med minst tre bollars marginal.

/e@sy