Spelar spanskt även den här helgen, passande nog med en avslutning som inte kan bli häftigare än så här. För första gången sedan 1951 avgörs den spanska primeran med en ren seriefinal i den sista omgången, här på Camp Nou där Barcelona och Atlético Madrid ska drabba samman. Förutsättningarna är relativt enkla där katalanerna måste gå för en fullpoängare medan gästerna kan bryta motståndets samt stadsrivalens (Real Madrid) dominans i den absoluta toppen av tabellen. Även om förutsättningarna är enkla så är Barcas uppdrag inte fullt så lika behaglig i och med att man måste gå för något man har misslyckats med vid samtliga tillfällen tidigare under den här säsongen. Dubbla insatsen på en ny mästare synas.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: La Liga, Spanien
  • Match: Barcelona – Atlético Madrid
  • Spel: Atlético Madrid dubbelchans
  • Odds: 2,02 @ Betsson
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 18.00 17/5

Barcelona blev tacksamt nog serverade en ny gåva senast, i och med att även motståndet misslyckades med att vinna sin match, och därmed blev 0-0 senast i bortamötet med Elche inte avgörande och man är alltjämt med och tävlar om den ligatiteln som man har chansen att försvara från fjolåret. Ett rejält bonus om katalanerna, som har haft en svår säsong med tidigt uttåg ur Champions League (mot just Atlético) samt finalförlust i Copa del Rey mot antagonisten Real Madrid, lyckas stå sig som mästare här där man var uträknat för några veckor sedan om än med rimliga orsaker. Spelet har inte varit vägvinnande nog där man har varit förvånansvärt uddlöst framåt. Leo Messi har inte sett alltför inspirerad ut på slutet och man har nu inte skördat mer än 11 mål från sina 7 senaste ligamatcher, och än mer anmärkningsvärt att hälften av dessa mål antingen har slagits in via straffsparkar eller med hjälp från motståndarna (självmål). Även försvarsspelet har man haft anledning till att vara skeptisk till och nollan senast var den första över 8 tävlingsmatcher i följd. Man har lidit av skadebekymmer i försvarslinjen samt på en korsbandsskadad Victor Valdes som har varit ett stort avbräck i målet.

Utöver Valdes frånvaro mellan stolparna har hemmalaget ett par frågetecken i backlinjen där Gerard Pique och Jordi Alba har testats i veckan. Återstår att se om de kommer till spel. Neymar samt Carles Puyol, som meddelade att hans spelarkarriär skulle vara över efter den här säsongen, kommer troligtvis inte heller finnas med i truppen.

barcelona_200x200atletico_200x200

Atlético Madrid har, oavsett utgång här, stått för en fullkomligt lysande säsong där man kan konstatera att ”Rojiblancos” har brutit sig in mellan de två giganterna i landet. Utöver att man kan bli det första laget att vinna ligan, de mer givna Barcelona samt Real Madrid borträknade, sedan 2004 där man även ska spela en Champions League-final mot stadsrivalen den kommande helgen. Diego Simeone ska ha väldigt mycket beröm för det han och hans manskap har åstadkommit där man agerar med en enorm trygghet i sitt grundspel, framförallt defensivt där försvarsspelet kan ha varit den främsta i Europa under den här säsongen. Man har däremot drabbats av något av en guldfrossa på slutet och efter att ha plockat 9 fullpoängare i följd i ligaspelet har man nu tappat poäng mot både Levante, en match som förlorades, och nu senast hemma mot Malaga där siffrorna stannade på 1-1. Ytterligare en ynka poäng från dessa matcher och man hade varit klara redan inför ankomsten till den katalanska huvudstaden, även enbart det antalet som krävs här. Till skillnad från motståndet kan man dock eventuellt dra nytta av att läget i truppen har varit ganska bra inför den här slutspurten.

Bortalaget har det väldigt gott ställt inför den här seriefinalen. Man återfår både Diego Costa (skadad) på topp samt Diego Godin (avstängd) i mittlåset, båda saknades förra helgen. I övrigt är truppen helt intakt.


Det här blir det 6:e mötet mellan de båda lagen under den här säsongen.  De 5 föregående matcherna har i stora drag påmint väldigt mycket om varandra sett till ett flertal detaljer i spelet. Det mest anmärkningsvärda i detta är ett Atlético har undvikit förlust i samtliga av dessa matcher och att Barcelona, som över sina 5 senaste ligamatcher har tappat poäng mot Elche, Getafe samt Granada, endast har skrapat ihop två mål från dessa tillställningar. Atleti har skördat stora framgångar i den aktiva pressen på bollhållaren, högt upp såväl som lågt ner i banan, och även om man har större spelytor att täcka på Camp Nou har man i princip kopierat sina prestationer hittills och agerat väldigt stabilt mot ett mer spelförande motstånd. Man har i första hand lyckats låsa och nolla Messi som inte har fått något större utrymme för sin vänsterfot eller kreativitet. Madrid-laget, som i stort inte påverkas nämnvärt beroende på var matcherna äger rum där man uppträder på ett liknande sätt i sitt grundspel, ska ses med väldigt goda möjligheter till att slå in ett mål här vilket även får ses som en nyckel. Med tanke på hur pass svårforcerat och effektivt lagets försvarsspel har varit och vilken god utdelning man har haft på det mot just Barca så är det rimligtvis hemmalaget, även med sin enorma rutin från stora matcher, som borde känna sig mer osäkert på sin förmåga inför den här drabbningen.

Medelinsatsen spelas på en dubbelchans till Atlético Madrids favör, dvs en halvgardering där ett oavgjort resultat eller en bortaseger krävs. Här kan ni även ta del av Easybucks spelförslag.

/Puyol