Kopparvallen är spelplatsen för den första matchen av omgång två i Allsvenskan 2013. Åtvidaberg hade det tufft i första omgången då man åkte på en bortaförlust mot Gefle. Gästerna för dagen fick heller inte med önskat resultat då man endast spelade oavgjort hemma mot Halmstad. Jag tänker spela två spel här, varav det ena, som är ett målspel, spelas lite tyngre.

  • Match: Åtvidaberg – Malmö FF
  • Spel: Under 2,5/Malmö FF -0,5
  • Odds: 1,87/2,23
  • Insats: 6/10  & 2/10
  • Bolag: Pinnacle
  • Spelstopp: 19:00

Efter en turbulent vinter när det mesta pekade på ett tränarskifte lyckades man vända om det. Enligt mig sitter man just nu på den mest spännande truppen i Sverige. Den är på olika håll lite orutinerad och den kan tappa rejält i slagkraftighet i sommar när troligen både Jiloan Hamad och Pontus Jansson lämnar för spel i utlandet. Men just nu finns det en otroligt stor teknisk skicklighet i spelare som Simon Thern, Ivo Pekalski, Magnus Eriksson, Ricardinho och såklart Jiloan Hamad. Det finns otroligt stora möjligheter att, som när man guld år 2010, att spela en snabb och passningsorienterad fotboll som då, för de flesta lagen, var omöjlig att försvara sig emot. Nu har tränare Norling dock börjat få en del kritik av fans för att spelidé saknas, vilket är en kritik som jag också kan anse som relativt befogad. I premiärmatchen mot Halmstad såg det allt annat än bra ut och passningskvalitén som ska vara hög med spelarna som man sitter på, var stundtals bedrövlig.

Tokelo Rantie gjorde ett helt fantastiskt mål i den matchen, och med ett ordinarie mittbackspar är det ganska så troligt att MFF hade stängt igen butiken efter Ranties mål, men så blev det inte den här gången. Nu saknas sydafrikanen på grund av en vadskada och blir borta i någon vecka till. Trots min sågning av spelet och Ranties frånvaro väljer jag ändå att spela en peng på att MFF plockar en seger här. Det för att motståndet inte är speciellt vasst (mer om det senare) och så för att matchen spelas på konstgräs. Dessutom finns det som sagt så oerhört mycket kvalité i truppen och nu när man spelar på ett underlag som är jämnt och det gynner de tekniska spelare man har på de flesta positioner. Jag är övertygad om att man kommer igång med både poängskörden och med det kreativa spelet, det här känns som en bra start för en start för skörden av trepoängare att starta.

Åtvidaberg som förra säsongen fram till tappet av den nuvarande Malmöspelaren Magnus Eriksson gick väldigt bra. Det spelades en fotboll som var trevlig att titta på och målproduktionen framåt sett var väldigt bra. Efter tappet av anfallaren började man gå ner sig och tappa poäng, till slut hamnade på en medioker placering på undre halvan. Man har nu en ny tränare i Peter Svärdh. Andreas Thomsson lämnade klubben för Öster, av en anledning som jag faktiskt inte riktigt har koll på. I truppen har det trillat in två spelare i Andreas Dahlén och så innermittfältare Daniel Sjölund. Inga jätteförstärkningar – även om Sjölund kan visa sig bli en viktig kugge på innermittfältet för Åtvidaberg.

Min känsla är att det är väldigt tveksamt om Peter Svärdh har hunnit få in ett välorganiserat försvarsspel i det här Åtvidaberg. Mot Gefle såg det virrigt ut och framförallt mittbackarna hade ingen rolig dag. Även om den Tokelo Rantie är ett avbräck för MFF kommer Dardan Rexhepi in, vilket inte är en dålig spelare. Han och Magnus Eriksson har spelat de flesta försäsongsmatcher ihop så samarbetet mellan dessa två lär vara bättre än vad som var fallet mellan Malmös anfallspar mot Halmstad.

Vad gäller underspelet som är det jag tror ännu mer på grundar det sig mycket i den förändring som Malmö har gjort i sitt spel. Under första delen av förra säsongen var varje bortamatch för deras del målrik, men man bestämde sig för att förändra det faktumet genom att spela ett betydligt lägre spel. Simon Thern fick gå ut på vänsterkanten och istället spelar man numera med två betydligt defensivare innermittfältare (ikväll med Markus Halsti och Erik Friberg). Fokus ligger betydligt mer på att ligga rätt i defensiven och sedan när läge dyker upp så går man naturligtvs för det. Jag vill hävda att det är en stor skillnad i Malmös sätt att spela nu, om vi går tillbaka till början av förra sommaren. Det här visade sig stundtals i matchen mot Halmstad.

Jag förväntar mig en matchbild där MFF naturligtvis styr mestadels av spelet, men att man är betydligt mer vaksamma på kontringar och omställningar, vilket sätter sin prägel på det offensiva. Innermittfältet bidrar inte speciellt mycket i det offensiva, mer än att Erik Friberg ofta tar djupledslöpningar, men väldigt sällan resulterar de i någonting vettigt.

———————————————————————————————-———

Sammfattningsvis då: jag är helt övertygad om att MFF kommer göra en bra säsong, ikväll finns det alla förutsättningar för en trepoängare. Tack vare det spelsätt Malmö idag har på bortaplan, och till viss del även hemma på Swedbank Stadion, förväntar jag mig även en målsnål match. 0-2 låter vettigt.

Lycka till!

/Mikel