Den allsvenska fotbollen fortsätter under helgen med två matcher under lördagen. Mitt spel hämtas från Kopparvallens konstgräs när Åtvidaberg ska gästas av IFK Göteborg i något som jag tror kan bli en trevlig tillställning. Testar ett målspel till det här mötet.

  • Match: Åtvidaberg – IFK Göteborg
  • Spel: Åtvidaberg över 1,5 mål
  • Odds: 2,26 @ Betsson
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00

Min första tanke var i första hand det totala överspelet (2,5 mål) eller båda lagen att göra mål. Fastnade för det här alternativet istället efter ha noterat ett par avbräck hos bortalaget samtidigt som oddset kändes betydligt trevligare.

Nykomlingarna Åtvidaberg var kanske säsongens stora positiva överraskning innan man dippade något. Man var segerlöst i 8 raka matcher, en svit som bröts när man hemmaslog Djurgården. Det i sin tur följdes upp med en 3-0 torsk borta mot Helsingborg, något som dock inte riktigt speglade matchbilden.

Hursomhelst så måste man återigen komma upp i nivå för att bli den där obehagliga överraskningen som man har varit ett flertalet gånger under pågående säsong. Från ingenstans är man nu ”bara” 5 poäng upp på laget på kvalplats, och nog kan det behövas minst en seger till för att slippa undan helt. Hemma på Kopparvallen och dess konstgräs trivs man dock fortfarande ruggigt bra, och känslan är väl att om man ska leverera en storstilad insats inom kort så är det just på den här arenan. Man är det starkaste hemmalaget på den undre halvan och här snittar man 2 mål/match i seriespelet den här säsongen.

Tråkigt nog så blev Åtvid av med strikern Magnus Eriksson till den belgiska ligan under det senaste transferfönstret. Samtidigt så har man kvar både Victor Prodell och Oscar Möller som kan kliva in i den rollen. Bruno Marinho är skadad medan Tom Pettersson är avstängd.

”Blåvitt” har ryckt upp sig. 2 segrar samt 3 kryss i de 5 senaste där spelet i överlag har varit positivt. Den senaste poängen mot Häcken blev dock kostsam till den här matchen då man fick både hemvändaren Mattias Bjärsmyr i mittlåset och Emil Salomonsson på högerbacken avstängda. Mikael Dyrestam, som hade varit ett stabilt alternativ som vänsterback, är borta sedan tidigare. Pontus Farnerad på det centrala mittfältet är också avstängd, Nordin Gerzic ersätter.

Man förväntas ställa upp med en backlinje med bl.a. en matchotränad Hjalmar Jonsson (tillbaka efter korsbandsskada), Joel Allansson som visserligen är bra men som inte är någon naturlig högerback samt Kjetil Waehler (mittback) och Logi Valgardsson (vänsterback) där den sistnämnda har setts som en svag länk under hela säsongen, mer eller mindre.

Om man återgår till Göteborgs 5 senaste matcher, där man alltså är obesegrat, så har man mött 3 lag som har varit inblandade i guldjakten och 2 lag runt omkring nedflyttningsplatserna. Intressant nog så har de sämre prestationerna kommit mot lagen på de sistnämnda positionerna, vilket är intressant då det bl.a. var en poäng jag lyfte fram när man skulle ta emot serieledarna Elfsborg (16/9).

IFK Göteborg placerar sig på en 8:e plats i tabellen vilket är en stor missräkning. Det är först nu på slutet som favoritstämpeln har släppt något, vilket jag tror har hjälpt när man har mött lag som Elfsborg (vinst), Malmö (vinst) och Häcken (kryss, samtliga bland topp 4). Man har helt enkelt spelat bra utan den där riktiga pressen på sig medan de sämre prestationerna har kommit mot GAIS som ligger sist (0-0) och Sundsvall på kvalplats (3-3). Här har man alltså ett motstånd som på vissa sätt känns likvärdigt – men som ändå inte riktigt är det.

Blåvitt har ett snitt på nästan 2 mål insläppta/match på resande fot under den pågående Allsvenska säsongen. På konstgräs står man fortfarande utan seger med 2 poäng på 5 matcher med 4 mål framåt och 11 insläppta.

Om man ser till säsongens helhet så skulle det inte förvåna mig om en av Blåvitts inte fullt så godkända prestationer kom just här, och vi har sett hur det kan se ut. Om Åtvid i sin tur står för det man kan på Kopparvallen så kan man fixa den här linan. Jag spelar på att hemmalaget gör minst 2 mål i matchen.

/Puyol