Match på nya San Mamés i afton där Athletic Bilbao tar emot Shakhtar Donetsk, detta i första matchen av Champions League gruppspel. Baskerna är otroligt starka på hemmagräset och jag tror man stänker dit ett par baljor på sina ukrainska gäster idag.

  • Match: Athletic – Shakhtar
  • Spel: Athletic över 1,5 mål
  • Odds: 2,05 @ unibet
  • Insats: 4/10 units
  • Spelstopp: 20:45

Athletic Bilbao hamnade på en fjärdeplats förra säsongen i La Liga, och därför fick man även kvala in till årets Champions League. Det blev ingen lätt resa direkt då man ställdes mot italienska Napoli i ett dubbelmöte. Man skapade sig ett väldigt bra läge till avancemang efter 1-1 på italiensk mark, där målvakt Iraizoz var den stora hjälten. På hemmaplan hamnade man i underläge då Hamsik kunde smälla dit 1-0 för Napoli, men sedan var det inget snack om saken. Baskerna växlade upp inför en fanatisk hemmapublik och med två snabba mål från Aduriz så satt man i förarsätet. Ibai Gomez kunde sedan punktera match och skickade Athletic vidare till ett gruppspel. Jag tycker man hamnat i en mycket gynnsam grupp där Porto, Shakhtar och BATE står för motståndet, där det förmodligen blir Porto och Shakhtar som är tuffast emot. Hemmamatcherna blir som vanligt mycket viktiga och det är även viktigt att få en smakstart på äventyret. Athletic är förbaskat bra på San Mamés och vi får gå ett halvår tillbaka för att hitta lagets senaste förlust här, då det blev 1-2 mot Atlético Madrid i ligaspelet. Man öser alltid på framåt här och med ett vägvinnande passningsspel så tar man sig alltid fram till fina chanser. Man är även otroligt starka i luftrummet där anfallare Aduriz redan knoppat in ett par bollar den här säsongen.
Inga som helst avbräck hos hemmalaget som kan ställa starkast möjliga elva på planen i kväll.

Athletic_200x200

Shakhtar Donetsk har inte tvingats till något kval då man plockade hem den ukrainska ligan förra säsongen, med ett avstånd på sex poäng ner till tvåan Dnipro. Man har även öppnat den här säsongens ligaspel på ett strålande vis, då man plockat sex segrar av sex möjliga, med fina målskillnaden 15-1. Som vanligt kryllar det av brassar i laget där nästan hälften av lagets trupp har brasilianskt ursprung. Andra hälften består av inhemska spelare med undantag från den kroatiska lagkaptenen Srna. Imponerande start på ligan som sagt, men jag drar inga större växlar på det. Det är snarare en nackdel att lunka runt och vinna stort i den inhemska ligan utan att direkt behöva kämpa för vinsterna. Med brassar i laget så har man givetvis en intressant offensiv med spelare som Luiz Adriano, Taison, Bernard och Teixeira. Men jag tror inte att anfallsspelet blir det viktigaste för gästerna idag, för jag tror inte man kommer tillåtas ha särskilt mycket boll. Det gäller snarare att ligga rätt i positionerna och ta jobbet hemåt när man tappar boll, vilket kanske inte är den främsta egenskapen hos offensiva spelare från Brasilien.
Inte heller gästerna har några större skadebekymmer och kan ställa ett starkt lag på planen.


Efter en mycket stark seger mot Napoli så tror jag att Athletic kommer in här med väldigt gott självförtroende. Man är urstarka på hemmagräs och då jag inte tror man stöter på något handbollsförsvar idag så kommer man få sina chanser i matchen. Man har även ett övertag på fasta situationer då medellängden hos gästerna inte är den högsta.

Vi testar även två målskyttespel i matchen:

Aduriz målskytt – 2,45 @ betsafe – 1,5/10 units

Laporte målskytt – 15,00 @ bet365 - 0,5/10 units

Aduriz har en urstark försäsong bakom sig och har även hunnit med att näta både i ligan och CL denna säsong. Laporte kliver alltid upp på fasta situationer och med sina 189cm så kommer han bli ett hot idag. Brukar även få ta farliga frisparkslägen med sin vänsterdosa.

/e@sy