Endast en match i spanska la liga i kväll men det är inte vilken match som helst, nämligen det baskiska derbyt mellan Athletic Bilbao och Real Sociedad. San Mamés är utsålt och här tror jag vi kommer få se en väldigt bra match med massvis av målchanser. Kommer spela en högre insats på det här spelet då det känns väldigt bra!

  • Match: Bilbao – Sociedad
  • Spel: över 2,5 mål
  • Odds: 1,75 @ unibet
  • Insats: 9/10 units
  • Spelstopp: 21:30

Athletic Bilbao har inte gått som fansen förväntat denna säsong då man placerar sig på en 15:e plats för tillfället med hela 11 poäng upp till Sociedad. Därför blir det här derbyt extra viktigt för hemmalaget och det är även mer känslofyllt för de rödvita lejonen som fortfarande går efter principen att bara ha spelare med baskiska ursprung i truppen, en policy som Sociedad slopade 1989. Hade man fått värva fritt hade man förmodligen plockat in någon försvarsgeneral i det här laget för det är verkligen där bristerna finns, saknaden av Javi Martinez är enorm. Det är bara Deportivo som släpper in mer mål i ligan och Athletic snittar nästan exakt två insläppta mål per match, något som givetvis inte är godkänt. Jag tvivlar på att försvarsspelet blir så mycket bättre i kväll på ett utsålt San Mamés där det endast är en seger som gäller för hemmalaget. Man kommer storma framåt för fulla muggar här och det är en matchbild som Sociedad kommer trivas utmärkt med. Men offensivt har det här laget kvalité och jag tror garanterat man bidrar med mål till överspelet idag.

Hemmalaget får idag klara sig utan Ekiza och Gurpegui som finns på skadelistan.

Trolig startelva Athletic:

Raúl – Iraola, San José, Laporte, Aurtenetxe – Iturraspe, Herrera, De Marcos – Susaeta, Aduriz och Ibai Gómez.

Real Sociedad är säsongens överraskning och man ser oförskämt starka ut just nu, kikar vi 10 matcher tillbaka så har man raden 4-5-1. Tyvärr kryssar man för mycket för att inte ligga högre upp i tabellen och det finns en saknad efter en riktig målskytt i laget tycker jag. Hade man haft en ”killer” inne i boxen hade man utan tvekan legat på en europaplats just nu, för det här laget skapar otroligt många vassa målchanser med sina snabba kantspelare. Anmärkningsvärt är att Sociedad framkallat rött kort hos sina motståndare i 8 (!) matcher på raken nu, vilket måste vara något form av rekord i den spanska fotbollen. Nu är det inte till sådan stor fördel för Sociedad tycker jag då spelet oftast krampat ihop när man spelat med en man mer. Det här laget ska ligga på kontring och inte vara spelförande i sina matcher, en matchbild vi kommer få se idag.

Inga större avbräck hos bortalaget som endast har frågetecken för Elustondo.

Trolig startelva Sociedad:

Bravo – C. Martínez, González, I. Martínez, De la Bella – Illarramendi, Bergara, Prieto – Greizmann, Castro och Vela.


Sista derbyt på San Mamés som ska rivas efter säsongens slut och jag tror vi kan få se något utöver det vanliga i kväll. Bielsa har tryckt på att försvarsspelet måste sitta idag, men det har nog samtliga spelare glömt när det är dags för avspark inför den fanatiska hemmapubliken. Upplagt för målkalas med andra ord!

Den som går på statistik kan ju spela att Athletic får ett rött kort i matchen, men jag tror inte vi får se något sådant idag. Domare är den rutinerade Undiano Mallenco som sällan viftar hejvilt med korten och dessutom verkar vi inte få se någon Amorebieta på planen idag.

Testar även ett sidospel i matchen på över 3,5 mål till 2,85 hos unibet – 2/10 units

/e@sy