Även här tidigt in till den kommande helgen där jag återigen börjar blicka fram mot en ny Premier League-omgång redan nu där vi som bekant går mot en spännande slutspurt, bland annat med viktiga poäng på spel här på Villa Park där hemmalaget går för fortsatt spel i det engelska finrummet. Aston Villa tar emot West Ham där jag återigen vill visa ett tydligt förtroende för det Birmingham-gänget står för i dagsläget. Överspelet testas.

  • Match: Aston Villa – West Ham
  • Spel: Aston Villa över 1,5 mål
  • Odds: 1,95 @ William Hill
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 16.00 9/5

Aston Villa har trots ett gäng fina prestationer, och ett par goda resultat, inte lyckats säkra kontraktet ännu även om man inleder helgen i en position ovanför nedflyttningsstrecket – och så som man har spelat på slutet ska man utan tvekan vara bättre än det 18:e laget i tabellen. Man har nu gått förlorande och vinnande ur matcher som har slutat 3-2 mot Manchester City och nu senast mot Everton där man ändå har anledning till att vara förhoppningsfull. Tim Sherwood har varit ett värdefullt inslag på managerposten och i första hand bidragit till att Villa har blivit slagkraftigt i sin offensiv, där lagets poängspelare har kommit till sin rätt, och man har vridit upp målproduktionen avsevärt under slutspurten. Det som fattades i den sista tredjedelen av banan går nu desto snabbare och med större kreativitet där man även har tillgång till en för dagen oerhört formstark Christian Benteke inne i boxen. Sedan managerskiftet har Aston Villa stått för 23 mål i sina 13 senaste tävlingsmatcher, ett lysande facit om man ser till hur pass håglöst man var innan dess. Noterbart att nästan 60 procent av lagets totala målskörd i ligaspelet har kommit till i de 10 senaste (av totalt 35) ligamatcherna, vilket är ganska anmärkningsvärt.

Hemmalaget har nu ett relativt gynnsamt läge inför slutspurten sett till statusen på truppen där endast mittbacksalternativen Ciaran Clark och Nathan Baker utgår sedan tidigare med skador. Gabriel Agbonlahor har stått som ett frågetecken men förväntas vara tillbaka till den här helgen.

astonvilla_200x200westham_200x200

West Ham var, tillsammans med Southampton, årets utropstecken en bra bit in på säsong där man faktiskt var med bland topp-4 fram till omgång 17, men sedan dess har man dalat betänkligt där man eventuellt kan placera sig utanför den övre halvan av tabellen om resultaten inte går lagets väg. ”Hammers” har sedan årsskiftet (16 ligamatcher) endast lyckats besegra Hull, Sunderland och nu senast ett Burnley på 10 man, samtliga vinster hemma på Upton Park, där man inte riktigt står att känna igen. Det som var imponerande inledningsvis, där ett par nya spelartyper för säsongen bidrog till att man kunde variera sitt spel, har man inte riktigt haft samma utdelning för på slutet där man har blivit sämre på att kunna bibehålla kontrollen på motståndarnas planhalva. På slutet har man även haft svårigheter i försvarslinjen där det tidigare så framgångsrika och givna mittlåset med Winston Reid och James Tomkins har splittrats och utgått med skador, något som bidrog till att 18-årige Reece Burke fick förtroendet från start senast. Här väntar dock ett betydligt svårare test att jämföra med ett i 70 minuter minimerat Burnley som endast hade gjort ett mål på 8 ligaframträdanden inför resan till London.

Bortalaget har, utöver det ordinarie mittbacksparet med Reid och Tomkins, även Andy Carroll, Diafra Sakho samt Guy Demel på skadelistan sedan tidigare.


Villa har fortfarande allt att spela för och utmärker sig i första hand på motståndarnas planhalva. Ända sedan säsongsstarten har man haft tillgång till en hel del speed och kreativitet men det är först nu dessa spelartyper får det utrymmet och några av dessa lirare visar upp en väldigt fin dagsform där man även kan skicka in bollarna i boxen mot en Benteke som ser ut att ha ett övertag mot samtliga han möter i luftrummet. Man har snittat 2 mål/match från april och framåt, och då har man ändå gått upp emot majoriteten av topp-6 skiktet, och jag tror inte att dagens motståndare kommer stå för en annorlunda eller svårare typ av utmaning. Hammers har gått på tomgång på slutet och med noterbara avbräck i mittlåset så vill jag nog tro att målvaktsspelet ska vara väldigt bra för att man ska undvika att släppa förbi sig ett par bollar. Överspelet på hemmalaget synas, Aston Villa att stå för minst 2 mål spelas med en insats strax över medel.

/Puyol