Fortsätter på den inslagna vägen med ”boxing day”-fotboll som hämtas från Premier League. Spel i Birmingham och Villa Park där två lag som har haft oerhört svårt att vinna drabbar samman där Aston Villa tar emot West Ham. Hemmalaget har dock haft sina svårigheter från start, något som lika gärna kan fortsätta, medan ”Hammers” framfart har bromsats upp tack vare skador på nyckelspelare. Gästerna känns dock betydligt tryggare i överlag och ska väl åtminstone ha förhållandevis goda möjligheter till att undvika en förlust.

  • Match: Aston Villa – West Ham
  • Spel: West Ham 0 asian handicap
  • Odds: 2,05 @ Bet365
  • Units: 2/5
  • Spelstopp: 16.00 26/12

Aston Villa fick med sig en poäng från väldigt svårspelade förhållanden på en vattensjuk plan borta mot Newcastle den senaste helgen, det var dock lagets 7:e poäng så här långt och med 10 upp till säker mark så kan jag inte minnas när ett lag såg så avsågat ut vid det här skedet av säsongen. Managerskiftet med Tim Sherwood ut och Remi Garde in har inte lyft Villa nämnvärt och jag misstänker att det är alldeles för många detaljer som måste slipas inom 21 omgångar för att man ska kunna hålla sig kvar. Hemmalaget tappade ett par nyckelspelare inför den här säsongen och har inte kunnat ersätta dessa där en kraftig majoritet av nyförvärven, de flesta utanför Premier League, lyser med orutin och inte har satt några avtryck ännu. Det är ett, emellanåt, virrigt försvarsspel med alldeles för många svaga fötter på den här nivån. Man saknar även en stor dos kreativitet från mittfältet, vilket även präglade laget under inledningen av fjolåret, där man spelar alldeles för långsamt utan några vägvinnande metoder på den sista tredjedelen av banan. Villa, som inte har vunnit en ligamatch sedan premiären, är det enda laget i ligan som alltjämt står utan en hemmaseger och man har av förstående skäl haft väldigt svårt att vinna över en uppgiven hemmapublik.

Hemmalaget får, vilket står klart sedan tidigare, klara sig utan Jordan Amavi på vänsterbacksplatsen säsongen ut. En av ytterst få nyförvärv som hade hittat rätt. Frågetecken på kaptenen i mittlåset, Micah Richards, som eventuellt kan saknas här också samt Jack Grealish som har petats av disciplinära skäl. Mindre kännbart att Gary Gardner stryks med en långtidsskada.

astonvilla_200x200westham_200x200

West Ham hade väl egentligen, i sin helhet, ingen fantastisk start men det är ett par fantastiska prestationer borta mot de utpräglade topplagen som har bidragit till den höga tabellpositionen – man har dock tappat en aning på slutet. Slaven Bilics manskap har nu gått 7 ligamatcher i följd utan någon vinst där det som bäst har skrapats ihop 5 oavgjorda resultat. ”Hammers”, som har gått bättre utanför Upton Park, har i första hand haft sina svårigheter på hemmaplan när man har tvingats till att vara spelförande att jämföra med när man fått möjligheten att sjunka ned i banan för att sedan vända upp spelet på sina poängspelare. Nu står man med 3 raka 0-0 matcher där försvarsspelet har varit fullt så lika stabilt som resultaten antyder, men det vägvinnande anfallsspelet har lyst med sin frånvaro där man som bekant har lidit av skador på sina främsta offensiva pjäser, vilket har suddat ut kreativiteten i omställningsspelet. Man är dock alltjämt tryggt i sitt grundspel där man följer samma linjer som tidigare och kan bara ersättarna på de offensiva platserna bli något skarpare i den sista tredjedelen av banan så ska man få med sig något härifrån.

Bortalaget har i första hand bekymmer offensivt där Dimitri Payet, Diafra Sakho och Victor Moses saknas sedan tidigare. Ett avbräck i defensiven där Winston Reid också räknas bort sedan någon vecka tillbaka. Man kan dock eventuellt återfå Manuel Lanzini och Andy Carroll, även om båda står som frågetecken tills vidare.


Trots noterbara avbräck framåt. Det här kan vara en uppgift som passar Hammers, med poäng i 7 av 9 bortamatcher, relativt väl. Man är betydligt tryggare i sitt grundspel och man kan tillåta hemmalaget att vara spelförande, något man kommer att trivas med. Villa står på 16 raka utan en fullpoängare och man har, allt som oftast, inte varit i närheten av någon. Bidragande till att dubbla insatsen på den här garderingen borde testas. West Ham att vinna med insatsen åter vid ett oavgjort resultat (0 asian handicap) spelas strax under medel.

/Puyol