Premier League-fotbollen står för ett snabbt återtåg med full omgång över tisdagen- och onsdagkvällen. På Villa Park i Birmingham är det del ett av två då detta Midlands-derby kommer spelas både ikväll samt på lördag då lagen även drabbar samman i cupen. Aston Villa tar emot West Bromwich där goda råd börjar bli dyra för hemmalaget som måste höja sig och vrida upp poängproduktionen. Ska bli väldigt intressant att se hur de båda lagen tar sig an den här uppgiften där jag ändå menar på att målen kan komma.

  • Match: Aston Villa – West Bromwich
  • Spel: Över 2 mål (asian)
  • Odds: 2,05 @ Bet365
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 20.45 3/3

Aston Villa står nu med noll poäng på 7 ligamatcher och ingen fullpoängare över de 12 senaste ligamatcherna. Med den formtrenden som bara har byggts på från julen och framåt så var det en tidsfråga innan man skulle trilla ner under strecket och man ska nog vara ytterst tacksamt över att det bara handlar om målskillnad då även konkurrenterna har haft svårigheter med att pricka in vinsterna och därmed dra ifrån. Tim Sherwood, med en mer offensiv spelfilosofi som känns igen från Tottenham under den andra halvan av fjolåret, har fått uppdraget att rädda Birmingham-gänget kvar i Premier League och i första hand få igång lagets anfallsspel, men än så länge har det blivit två uddamålsförluster mot Stoke och senast mot Newcastle. Det var dock en match där Villa skapade relativt mycket med ett antal kvalificerade målchanser där det är smått obegripligt vilka svårigheter man har framåt där man snittar ett mål per varannan ligamatch, vilket är otroligt svagt. När man inte heller klarar av att hålla den egna nollan intakt (10 matcher i följd) så har man skapat ett recept som försvårar uppgifterna enormt.

Hemmalaget har frågetecken på Ron Vlaar. Kaptenen i mittlåset saknades senast pga avstängning, men är nu påverkad av en vadskada. Aly Cissokho och Kieran Richardson stryks som alternativ på vänsterbacksplatsen.

astonvilla_200x200wba_200x200

West Bromwich var i ett liknande läge som motståndet för någon månad sedan, men här har skiftet av manager varit ett desto mer lyckat drag där man nu har skapat distans ner till lagen nedanför nedflyttningsstrecket. Sedan Tony Pulis tog över jobbet så har ”Baggies” endast förlorat en av 10 tävlingsmatcher där man alltså även har en kvartsfinal i FA-cupen att se framemot, och det med mindre oro över hur man går här i ligaspelet. Albion har nu, i vanlig ordning med en defensivt slipad Pulis, hållit nollan intakt i 4 tävlingsmatcher i följd och nu senast besegrades Southampton på hemmabanan där Saido Berahinos tidiga mål blev matchavgörande. Tillsammans med Brown Ideye, som man först ville skeppa iväg under det senaste transferfönstret, har bortalaget hittat två herrar som kan leverera mål någorlunda kontinuerligt, vilket har gjort väldigt gott nu när man även sätter de defensiva grunderna. Det är viss skillnad på detta West Brom att jämföra med det som exempelvis gick upp emot Everton (0-0) i en bortamatch för lite mer än månad sedan där man endast gick för att försvara en poäng. Man har nu lite mer fart på flankerna och man kan därmed attackera hårdare i omställningsspelet där man även har visat styrka på fasta situationer.

Bortalaget har dock frågetecken på båda anfallsalternativen, dvs tidigare nämnda Saido Berahino samt Brown Ideye. Victor Anichebe saknas sedan tidigare på de positionerna.


Ur ett historiskt perspektiv brukar dessa tillställningar bjuda på ett par mål, även om jag inte lägger någon större vikt i det ikväll. Jag tycker dock ändå att det är värt att testa det här på nytt. Inför mötet med Newcastle hade Aston Villa gått 7 tävlingsmatch i följd som hade landat på minst 2 gjorda mål. Man har alltså svårt att hålla nollan intakt, men man börjar ändå bli bättre på att hitta vägarna till motståndarnas mål även om de har uteblivit hittills. Skulle man räkna in cupmatcherna har man ändå lyckats göra ett till två mål i sina 4 senaste hemmamatcher. Något som jag ser som väldigt intressant i den här matchningen är att hemmalagets spetsspelare ska ha en enorm ”speed advantage” på West Broms tröga backlinje där den främsta risken ligger i att gästerna försvarar sig väldigt lågt över större perioder av matchen och även får utdelning för det då Villa har haft väldigt svårt att föra spelet. Samtidigt måste man även ge bortalaget goda möjligheter till att åtminstone producera ett mål då man börjar bli bättre på att hitta inspelen till sina ledande pjäser i boxen, utöver styrkan i luftrummet där jag inte skulle bli förvånad om man skulle få med sig något från det spelmomentet. En insats strax under medel på över 2 mål asian, dvs insatsen tillbaka vid exakt 2 gjorda mål i matchen.

Testar även minimum på ett rött kort utdelat i matchen 4,50 @ Unibet 1/10 units
Jonathan Moss har hand om detta, i större utsträckning för hemmalaget, betydelsefulla Midlands-derby. Även om korten nödvändigtvis inte behöver hagla i dessa tillställningar så har kvällens domare delat ut 6 röda kort på 21 matcher under den här säsongen, vilket är förhållandevis mycket där ingen har skickat upp fler. Det här kan mycket väl präglas av en del kamp i perioder då även bortalaget säkerligen vill spänna musklerna någorlunda inför det kommande cupmötet.

/Puyol