Villa Park och Birmingham står som värd för något som kan bli ångestladdat, men det behöver inte direkt bli dålig fotboll för det. Det här är ett möte mellan två lag som inte mår särskilt bra just nu när både Aston Villa och Newcastle befinner sig ovanför nedflyttningsstrecket med ytterst små marginaler. Väljer att spela något som känns logiskt med fokus på de båda lagens främsta svagheter.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Aston Villa – Newcastle
  • Spel: Båda lagen gör mål
  • Odds: 1,66 @ Nordicbet
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 20.45

Vi hittar kombattanterna på plats 16 respektive 17 i tabellen, vilket får ses som en signal på att inget av lagen har haft någon briljant säsong bakom sig så här långt. Aston Villa, med 2 poäng på 6 ligamatcher, har nämnts ett antal gånger tidigare och man får helt enkelt inte riktigt till det, vilket kanske inte är så märkligt då truppen är relativt medelmåttig i överlag. Managern Paul Lambert har fortfarande mycket att jobba på, och har trots det enorma misslyckandet mot League Two-laget Bradford i ligacupen fått stöd av ägaren inför fortsättningen. Newcastle får ses som en större besvikelse då man hade häng på lagen kring CL-platserna (bakom duon från Manchester) ifjol vilket man inte direkt är i närheten av i nuläget. Detta mycket tack vare enorma skadebekymmer sett till att man inte har en alltför bred trupp. Målkungen Demba Ba har lämnat för Chelsea, vilket jag tror kan öppna upp för Papiss Cissé som var succémannen förra vårsäsongen. Laget från norr har bestämt sig för att värva sig uppåt, vilket känns rätt, med ett antal intressanta spelarköp från Ligue 1. Återstår att se hur pass lyckat det blir, men sett över 38 matcher ska man absolut inte befinna sig på plats 18-20 i tabellen.

Aston Villa kommer till spel utan Karim El-Ahmadi, Fabian Delph, Chris Herd, Marc Albrighton, Gary Gardner och Richard Dunne. Samtliga hade nog inte platsat i elvan hursomhelst, där några har varit långtidsskadade. Newcastle däremot får klara sig utan Hatem Ben Arfa, Chiek Tioté, Ryan Taylor och Danny Simpson, samma sak gäller även där. Det är väl framförallt de två förstnämnda hos bortalaget som får ses som något tråkigare avbräck.

Jag menar på att det här objektet är värt att testa, främst om man ser till det sviktande försvarsspelet hos de båda lagen. Det är två lag som släpper in ca 1,9 samt 1,8 mål per ligamatch under pågående säsong, och jag tycker nog att båda lagen har sett som allra svagast ut, just i den detaljen, under den här perioden av säsongen.

Exempelvis så har hemmalaget haft en tendens att släppa till relativt enkla mål på bl.a. fasta situationer, medan bortalaget har haft väldigt svårt att stå emot över 90 minuter. Förra helgen hade man en trygg ledning hemma mot Reading som man sedan tappade med baklängesmål från ingenstans.

Aston Villa har inte lyckats hålla nollan i 7 raka ligamatcher där man har släppt in totalt 21 mål, medan Newcastle, som inte har varit mycket sämre med 18 insläppta mål under samma period, endast har lyckats hålla nollan intakt i en av 11 ligamatcher på bortaplan.

Det som talar emot oss och spelet är väl hemmalagets målskytte, som knappast har varit särskilt välfungerande sett över hela säsongen. Periodvis tycker jag nog ändå att man har höjt sig ett litet snäpp på den fronten, iallafall om man ser till skapade chanser, och kanske kan kvällens motstånd vara en lämplig sådan att få hål på i nuläget. Newcastle kan, utöver att man har svårt att täppa till, släppa fram något av nyförvärven i backlinjen vilket leder till att man inte har en alltför samspelt sådan.


Medelinsatsen spelas på att båda lagen kommer med i målprotokollet.

/Puyol