Säsongens andra spelobjekt från Premier League hämtas från det som inleder omgång 2 i en något ovanlig fredagsmatch. Vi besöker Birmingham och Villa Park där Aston Villa tar emot Manchester United. Relativt lågt ställda förväntningar på hemmalaget, att jämföra med gästerna, med tidig optimism efter en perfekt start med en inspelad fullpoängare. Villa brukar av tradition ha enorma svårigheter mot det här motståndet men jag vill ändå ge laget, likt båda mötena under fjolåret, skapliga möjligheter till att åtminstone leta sig in i målprotokollet.

  • Match: Aston Villa – Manchester United
  • Spel: Hemmalaget över 0,5 mål
  • Odds: 1,76 @ Unibet
  • Units: 3,5/5
  • Spelstopp: 20.45 14/8

Aston Villa kommer in till den här säsongen med ett antal stora frågetecken i det som förblir en knepig uppgift för managern Tim Sherwood som tog över inför den avslutande tredjedelen av förra säsongen med ett säkrat kontrakt och en plats i finalen till FA-cupen. Man har som bekant haft en stor spelaromsättning där man har tappat sina 3 främsta nyckelspelare från varje lagdel. Christian Benteke, Fabian Delph och Ron Vlaar har lämnat, vilket bidrog till att 5 nyförvärv startade i premiären där man främst har sökt sig till billigare och yngre alternativ i franska Ligue 1. Ett väldigt starkt resultat, om än ingen bländande insats, i bortasegern mot en inspirerad nykomling där Bournemouth var långt ifrån att vara en någon som helst behaglig uppgift. Inhopparen och anfallsförvärvet Rudy Gestede, senast som inhoppare och matchvinnare men troligtvis från start ikväll, nämns som den främsta huvudspelaren som Sherwood antingen har spelat med eller basat över kan mycket väl störa motståndet med sina kvaliteter i luftrummet där han i första hand kan ha ett stort övertag om han söker sig till Daley Blinds (startade som mittback för Man Utd i premiären) yta. Kan managern få ihop sina nyförvärv till det grundspelet man vill bedriva så kan det här ändå bli någorlunda intressant med tanke på vad Sherwoods intåg har betytt för Villas anfallsspel. Ända sedan han tog över har man lyckats göra mål i 14 av 18 tävlingsmatcher.

Hemmalaget kommer, likt premiären, till spel utan Jores Okore som ett alternativ till mittlåset. Alltjämt frågetecken på mer offensiva alternativ likt Jack Grealish och Carles Gil samt försvararen José Angel Crespo.

astonvilla_200x200manu_200x200

Manchester United, under Louis van Gaal som nu gör sin andra säsong, lyckades med sitt primära mål med en topp-4 placering under fjolåret vilket innebär att man får kvala in till Champions League under den kommande veckan. Även om man kunde önska sig mer av Premier Leagues främsta dominant så mår man ändå betydligt bättre, med färre frågetecken hängandes över sig, att jämföra med för ett år sedan där ett par intressanta nyförvärv har hämtats in – även om jag personligen är något förvånad över att man har gått så pass hårt på centrala mittfältare samtidigt som man inte har lyckats säkra en ny mittback av större kvalitet. Tottenham besegrades med 1-0 i en något sömnig tillställning där ett självmål fällde avgörandet där anfallsspelet var relativt undermåligt med endast 9 avslut mot motståndarnas mål. Man kommer in till den här säsongen med frågetecken på bortaspelet och inledningsvis även fokus på målvaktsposten och mittlåset. Hela 63 procent av lagets totala poängskörd från fjolåret sopades in hemma på Old Trafford där man alltjämt borde lyfta fram David De Gea, med ett antal riktigt vassa räddningar, som lagets främsta spelare under föregående säsong. Spanjoren, som ryktas gå till Real Madrid, kommer vara petad även till den här matchen vilket innebär att Sergio Romero kommer fortsätta i målet. Ett kompetent alternativ men ett riskmoment med sina svaga fötter samtidigt som han är aningen mer osäker i luftrummet. Blind/Smalling, även om den senare var riktigt säker senast, känns inte heller som det mest optimala mittbacksparet. Noterbart för att återknyta till det svaga bortaspelet i fjol att man endast lyckades hålla nollan intakt i 5 av 19 bortamatcher i ligaspelet under förra säsongen.

Bortalaget saknar, förutom De Gea i målet, även försvarsalternativen Phil Jones och Marcos Rojo sedan tidigare. Även Maroune Fellaini stryks då han alltjämt är avstängd efter en förseelse i slutet av förra säsongen.


Jag menar på att det relativt lilla, som jag misstänker att Villa kan skapa, ändå kan vara av kvalitet och tillräckligt för ett mål. Man har spelartyper som kan skapa något ur en-mot-en situationer samtidigt som man har en topp med ett huvudspel att räkna med. United har en del att bevisa utanför Old Trafford med frågetecken på mittlåset och utan De Gea i målet. Hemmalaget att stå för minst ett mål i matchen testas med en medelinsats.

/Puyol