En fin batalj väntar på Villa Park i Birmingham där ett Aston Villa med luft under vingarna tar emot gästande Fulham från London. Ytterligare en ”slutspelsmatch” för hemmalaget i jakten på överlevnad där jag tror att Paul Lamberts manskap kan leverera på nytt.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League
  • Match: Aston Villa – Fulham
  • Spel: Aston Villa över 1,5 mål
  • Odds: 2,20 @ Betsafe
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 16.00

Aston Villa har vridit upp volymen på poängskörden, och det som såg något hjälplöst ut runt jul har nu blivit till något positivt där ett nytt Premier League-kontrakt numera vilar i deras egna händer med 6 omgångar kvar. Senast imponerade man stort borta mot Stoke, och även om segern satt långt inne så var det mer än rättvist. Fulham parkerar i mitten utan att ha några direkta placeringar uppåt att spela för samtidigt som försprånget ner till bottenlagen känns hyfsat betryggande i nuläget. Förlust senast borta mot Newcastle efter ett baklängesmål på tilläggstid, vilket kändes vettigt sett till hur matchen utspelade sig där man kunde ha släppt till betydligt fler bollar. Innan dess endast en förlust (mot Manchester United) i de 7 föregående matcherna.

Aston Villa har ett par långtidsskador på några breddspelare som man har räknat bort sedan långt tidigare. Frågetecken på Ciaran Clark och Darren BentFulham får återigen klara sig utan Steve Sidwell på mitten som fortfarande är avstängd, där även Mahamadou Diarra är skadad på samma position. Ashkan Dejagah, Mladen Petric och eventuellt även Eyong Enoh saknas här.

Fulham knackar på den magiska 40 poängs gränsen, som brukar räcka för fortsatt Premier League-spel, medan Aston Villa har en duglig chans till att ta sig dit så småningom om man fortsätter på den inslagna vägen. Man har nu vunnit 3 av sina 4 senaste matcher och därmed fått lite andrum, samtidigt som hemmapubliken i Birmingham kan entra arenan med betydligt större hopp och tro på sitt lag. Självförtroendet är nu äntligen på sin plats där en viss Christian Benteke (högst tveksam till om klubben lyckas behålla honom över nästa säsong) fortsätter att leverera på topp. Några punkter som kan tala för att ”The Villans” kan prestera på nytt.

Det var på tiden att Fulhams förlustfria svit bröts, där jag är något förvånad över hur pass väl man kunde hålla det uppe sett till hur pass ojämnt man kan agera. Spelare som Berbatov och Ruiz sticker ut rent individuellt, men i överlag är inte dagens elva särskilt märkvärdig där balansspelaren Steve Sidwell är ett hårt avbräck. En nyckel i defensiven där den naturlige ersättaren är skadad. Senast blev man överspelade på mitten, stundtals något för enkelt, där jag tror att vi kan få se något liknande igen.

Aston Villas anfallsspel har förbättrats avsevärt sedan årsskiftet där man har gjort 20 mål på 12 ligamatcher, att jämföra med endast 15 mål på 20 matcher innan dess. 9 mål har det blivit i de 4 senaste matcherna. Traditionellt sett brukar Fulham ha det svårt här på Villa Park.


Ett, i mitt tycke, vettigt läge till att testa överspelet istället för den raka hemmasegern, då man sällan vet vad man får i Aston Villas försvarsspel samtidigt som man har börjat prestera framåt. Hemmalaget att göra minst två mål spelas med medel.

/Puyol