Fyra grundseriematcher återstår. Det är tre ofantligt viktiga poäng som står på spel när nästjumbon Asplöven som spelar för överlevnad möter Västerås på en elfte plats som jagar playoff-plats. Båda lagen har former som inte sticker ut ur mängden och det finns otroligt mycket att utkräva. Frågan är om det går samla dom sista yttersta krafterna och ta en seger?

  • MatchAsplöven – Västerås
  • Liga: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Västerås 
  • Odds: 2,25 @ Unibet
  • Insats: 3/5 units 
  • Spelstopp: 22/2, 19,00

Asplöven är nästintill klar för kvalspel för att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan. Detta efter att ha haft en säsong som inte gått i lagets favör med många stolpe ut matcher. Nu sist blev det en förlust mot Mora med 0-2 på bortaplan som har gjort att det ska till ett mirakel för att laget ska klara undan kvalspel. Det på grund utav att Asplöven har tolv poäng upp till närmsta lag ovanför strecket med endast tolv poäng kvar att spela om, samt att laget har en sämre målskillnad. Vägen för säkrat kontrakt är i stort sett borträknat.
Asplöven har under sina fyrtioåtta omgångar spelat ihop femtiotre poäng och ligger på plats tretton av fjorton.

Hemma i Haparanda har inte spelet stämt som det brukar för Asplöven. Det har blott blivit trettiofyra inspelade poäng på tjugotre hemmamatcher och laget är också seriens näst sämsta hemmalag.
Formen på hemmais går däremot åt rätt håll med en 5-4 seger över jumbon Sundsvall och dessförinnan 5-3 på hemmaplan över Vita Hästen.

Asplöven V.S vasteras_200

Goda råd är nu dyra för Västerås som verkligen står inför fyra måstematcher. Det är inga enkla trepoängare heller. Först ut är Asplöven på bortaplan, därefter tabelltrean Oskarshamn på hemmais, fjärdeplacerade Leksand på bortaplan och en avslutande match mot för stunden tabelltvåan Tingsryd. Det är inte den optimala avslutningen för ett lag som måste vinna alla matcher som återstår för att eventuellt nå playoff. För upp till playoff skiljer det två poäng och Västerås ligger på en elfte plats med sextiosju poäng efter fyrtioåtta omgångar. Det är tre lag som skall passeras för att playoff ska bli verklighet.
Det gick däremot mot rätt håll när laget nollade tabellåttan Pantern med 1-0 i den förra omgången på hemmaplan. En ack så viktig seger.

Räddningen gäller att bortaspelet levererar. För det har det inte gjort tidigare under säsongens gång. Endast tjugofyra inspelade poäng på tjugofyra bortamatcher. Förra bortamatchen resulterade i en 5-3 förlust mot Mora och Västerås har bara en seger på sina sju senaste bortamatcher.
Västerås landar därmed in på seriens elfte plats som bästa bortalag.

1-2 i inbördesmöten.
Asplöven trivs i regel inte mot Västerås och laget har varit illa ut i samtliga möten. Först en 4-1 förlust på bortaplan, följt av en 3-6 förlust på hemmaplan. I det senaste mötet såg Asplöven ut att gå mot en förlust men lyckades vända underläge 1-3 i slutperioden till seger 4-3 efter straffar.
Innan hade det annars blivit sju raka segrar för Västerås. 
I Haparanda har Västerås fyra segrar på dom fem senaste besöken.

Sista halmstrået för playoff ikväll för Västerås?
Ja det kan man redligt säga. En elfte plats i tabellen och trots att det bara skiljer två poäng upp till playoff är det tre lag som ska passeras och Västerås har dessutom sämst målskillnad av dessa fyra lag. Resan för att nå playoff är inte det bästa heller. Asplöven borta, Oskarshamn hemma, Leksand borta och Tingsryd hemma. I dagsläget har samtliga fyra motståndare något att spela för så det är inga omotiverade lag Västerås ställs inför. Det taggade för Västeråsspelarna nu är att dom flesta har räknat med att laget kommer missa playoff och lyckas Västerås vända denna trend och nå playoff kan det mycket väl bli en resa som Malmö gjorde ifjol.
Laget kommer nu till spel med en seger i ryggen där det äntligen blev noll i den egna målburen och målvakten J. Fransson visade sitt rätta jag.
Laget har nu två segrar på dom fyra senaste och greppade halmstrået för förlängd säsong. Nu möter laget ett Asplöven som i stort sett är klart för kvalspel. Ett hemmalag som inte fått marginalerna med sig under säsongen och mot Västerås trivs inte spelarna. En seger av dom åtta senaste mötena och Västerås hade sju raka vinster innan förlusten efter straffar senast.
Med ett Västerås på ena sidan som måste vinna mot ett av sina favoritlag som inte har mycket att spela om och kommer inte riskera långtidsskador.
Mitt spel blir en bortaseger till 2,25 hos Unibet.