Den tredje sista omgången av Hockeyallsvenskan. Asplöven tar emot Leksand och hemmalaget har ingenting att spela för längre då kvalplatsen är spikad. Medan Leksand jagar tredjeplatsen och har en liten chans att kunna ta den. Det mesta talar för Leksand här då laget har allt att spela för och trivs mot Asplöven. Men räcker det för seger?

  • MatchAsplöven – Leksand
  • Liga: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Leksand
  • Odds: 2,0 @ Unibet
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 24/2, 19,00

Asplöven har bara fått dystra nyheter efter segern över Västerås senast med 5-2. Det första var att trots segern hamnar laget under strecket och kommer få att kvala sig kvar i Hockeyallsvenskan. Men detta OM ekonomin går ihop. Laget har tunga ekonomiska besvär och kan eventuellt få skeppa iväg spelare för att lönerna inta kan betalas. Dessutom finns det också en risk att laget inte ens har råd att spela kvalspel med. Det är ingen rolig avslutning för Per Kenttä och hans mannar.
Asplöven ligger som sagt på plats tretton i tabellen med femtiosex poäng efter fyrtionio omgångar. Laget har ointagliga elva poäng upp till tolvan Västerås med nio poäng kvar att spela om.

Hemma i ICA Arena har Asplöven tagit trettiosju av sina femtiosex poäng. Trots det är laget seriens näst sämsta hemmalag. Formen i hemmaborgen är däremot god med tre raka vinster efter att Västerås kördes över med 5-2. Jag säger körde över då Asplöven ledde med 4-0 efter två perioder och hade en skottstatistik på 24-5.

asploven_200 V.S leksand_200

Leksand har en liten chans att bli tredjeplacerad i tabellen. Laget ligger på plats fyra med sjuttionio poäng efter fyrtionio omgångar och har sju poäng upp till trean Oskarshamn. Möjligheten finns med andra ord men det största fokuset kommer hamna på att behålla plats fyra i tabellen. Detta då tabellfemman Almtuna bara är tre poäng bakom dalmasarna.
Formen på Leksand är bra med fyra segrar på lagets fem senaste matcher och vann med 4-3 i slaget om Siljan när Mora besegrades på hemmaplan.

Leksands bortaspel har blivit bättre och bättre desto längre säsongen har gått. Laget har nu poäng i fyra av sina fem senaste bortamatcher och har gått segrande i tre av dessa fem och är nu uppe i två raka vinster på bortaplan efter att Sundsvall besegrades med 4-1 i den förra bortamatchen.
Det har blivit tjugofem bortamatcher för Leksand under säsongen och det har slutat med nio vinster och sexton förluster. Totalt tjugonio poäng och laget är Hockeyallsvenskans åttonde bästa bortalag.

Det fjärde och sista mötet.
Dom tre tidigare mötena har alla resulterat i vinster för hemmalaget. Leksand 6-1, Asplöven 4-1 och senaste Leksand 7-2. Vi kan konstatera att hemmaplan har varit en nyckelfaktor men att Leksand även har gjort hela fjorton mål på Asplöven.

05.01.16HOCLeksandAsploven7 : 2
21.11.15HOCAsplovenLeksand4 : 1
09.10.15HOCLeksandAsploven6 : 1

Har Asplöven fokus på annat?
Om laget inte har det är det något som överraskar. Spelarna lär vara högst nervösa över eventuellt uteblivna löner och mer eller mindre försvinner lagmoralen betänkligt på grund utav detta. Laget är dessutom klara för kvalspel och har inget som helst att spela för inför det. Men sen vet inte ens klubben om man ens kommer till ett kval. Ekonomin är så pass dålig att laget kanske inte ens har råd att spela för att hålla sig kvar i Hockeyallsvenskan.
Och att då möta ett Leksand i kanonform som samtidigt har allt att spela för. Det uträknade laget från Dalarna kan med en extrem tur sluta på tredjeplats och resan laget har gjort under säsongen har varit sagolik. Formen är i yttersta toppklass med fem segrar av lagets sex senaste. Lägg därtill att bortaspelet har vaknat till liv med två raka bortavinster och poäng i fem av dom sex senaste bortamatcherna.
Summa summarum blir alltså ett hemmalag som har fokus på helt andra saker än att besegra Leksand medan bortalaget har allt att spela för och har siktet inställt på att kvala mot SHL och som slutligen trivs mot Asplöven. Två vinster av tre och laget har fjorton mål på laget från Haparanda på dessa tre möten.
Mitt spel blir den glasklara tvåan till 2,00 hos Unibet.