Det vankas norrlandsderby när Asplöven tar emot Björklöven hemma i Arena Polarica för första gången den här säsongen. Två lag som har bättrat på självförtroendet efter varsina segrar i förra omgången.

  • Match: Asplöven – Björklöven
  • Spel: +1,5 mål Björklöven
  • Odds: 1,75 @ Betsafe
  • Insats: 3/5 units
  • Spelstopp: 26/9 19:00

Asplöven är ett starkare, bättre och tyngre lag än fjolårssäsongen och har startat årets Hockeyallsvenska på ett mycket bra sätt. Med seger i förra omgången hemma mot Södertälje med 4-3 efter förlängning så studsade laget tillbaka direkt efter 5-2 förlusten borta mot Vita Hästen. Matchen mot Södertälje var Asplöven’s. Laget ägde matchen och hade ledning tre gånger om, 1-0, 2-1 och 3-2, var det lag som skaffade lägen och målchanser men Södertälje utnyttjade möjligheterna laget fick och plockade med sig en poäng hem till Södertälje.

Asplöven har på lagets fem senaste matcher tre segrar och två förluster. Noterbart är att lagets tre segrar har kommit på hemmaplan och förlusterna på resande fot. På sex spelade omgångar så har Asplöven spelat till sig elva poäng och ligger därmed på en fjärde plats i tabellen.

Hemma i Arena Polarica så är Asplöven starka. Med tre raka hemmasegrar på lika många försök och då har laget ändå haft tufft motstånd. AIK 4-2, Malmö 3-2 och nu senast Södertälje 4-3 efter förlängning. Med åtta poäng inspelade så är Asplöven tillsammans med Vita Hästen seriens bästa hemmalag för stunden.

Asplöven Björklöven

Björklöven vann även dom sin senaste match i Hockeyallsvenskan. Segern satt hårt inne och laget gjorde inte sin bästa match för säsongen och det dröjde ända in i den tredje perioden innan målen kom. När slutsignalen ljöd så hade hemmalaget gjort två mål medan motståndarna Karlskrona inte gjort något. Segern var den första efter tre raka nederlag. 

Björklöven’s fem senaste matcher har det resulterat i två segrar och tre förluster. Björklöven har därmed spelat till sig sju poäng på sex omgångar och ligger på en tolfte plats.

På bortaplan så står Björklöven fortfarande utan seger. Men i förra bortamatchen mot Södertälje var det ett steg i rätt riktning. Med bra disciplin och laget skapade offensiva lägen. Det spelet ledde till att Björklöven kunde kriga till sig sin första poäng på bortaplan efter att förlora med 2-1 efter förlängning. Laget är för stunden seriens näst sämsta bortalag.

Tre av fyra matcher förra säsongen slutade med uddamålssegrar. 
Förra året möttes lagen fyra gånger. Två matcher var på hemmaplan. Asplöven var det starkare laget den säsongen och vann tre av fyra bataljer. Något gemensamt var att tre av matcherna hade slutresultatet 3-2.
Inför säsongen möttes lagen två gånger. En hemmamatch vardera. Det resulterade i en seger vardera på hemmaplan.
I Arena Polarica’s tre senaste seriematcher så har Asplöven vunnit två matcher och Björklöven en.

Det brukar vara tight, målsnålt och känslosamt.
Två lag som har två olika spelformer. Asplöven som spelar med fart och fläkt medan Björklöven mer försöker spela ett bra positionsspel utan puck.
Det som talar för att Björklöven ska hålla kontakt med Asplöven är:
1: Asplöven går in i matchen som stora favoriter och det brukar inte gynna Asplöven som hellre vill vara ”underdog”
2: Björklöven vann en riktigt skitmatch i förra omgången mot Karlskrona. Trots att laget inte spelade bra så vanns matchen och det bygger på ett bättre självförtroende och kan laget ta med sig sin senaste bortamatch mot Södertälje så ökar chanserna.
3: På Asplöven’s fyra segrar över Björklöven i Hockeyallsvenskan/kval till Hockeyallsvenskan så har Asplöven endast lyckats vinna med mer än ett mål i en match.
4: Det är ett derby och där kan allt hända.
Asplöven
vann sist på hemmaplan och är fortsatt obesegrade hemma. Asplöven kommer gå ut med hög fart och ta tag i taktpinnen på en gång. Om Björklöven klarar av att hålla undan första tio minuterna och kanske till och med kontra in 1-0 så är mycket vunnet. Samtidigt så står Björklöven utan seger på bortaplan. Men trender är till för att brytas. Kanske inte ikväll att Björklöven vinner men det blir ingen promenadseger för Asplöven om laget vinner.

Jag ser i alla fall +1,5 mål på Björklöven som det bästa spelvärde i matchen och spelar det till 1,75 hos Betsafe.