Botten mot toppen i Hockeyallsvenskan. Nästjumbon Asplöven tar sig an BIK Karlskoga i Luleå i Coop Arena. Det vill säga att matchen spelas i en ”neutral” arena och ack vilka viktiga poäng som står på spel. För båda lagens del. Mestadels för Asplöven som måste vinna för att slippa kvala, men kan lagets svajiga defensiv räcka för poäng?

  • Match: Asplöven – BIK Karlskoga
  • Liga: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Över 5,5 mål 
  • Odds: 1,88 @ Unibet
  • Insats: 3,5/5 units 
  • Spelstopp: 28/1, 19,00

Asplöven hade 4-1 på bortaplan mot Almtuna sist, men det hela slutade ändå i en tungsam 4-5 förlust. Laget inkasserade därmed sin tredje förlust på dom fem senaste omgångarna. Försvarsspelet är inne i en tung fas och det har fallit hela nitton mål i den egna kassen under dessa fem matcher.
Totalt har Asplöven släppt in näst flest mål i serien och trots att laget snittar 2,55 mål framåt per match ser försvarsspelet och målvakterna till att laget förlorar oftare.
Poängskörden är totalt fyrtiosex pinnar och Asplöven befinner sig på en trettonde plats i tabellen och har åtta poäng upp till säker mark. Däremot har laget två matcher färre spelade än närmsta lag, Timrå som ligger ovanför kvalstrecket.

Hemmaspelet har inte varit lagets styrka den här säsongen så som det annars varit dom tidigare säsongerna i Hockeyallsvenskan. En ynka seger på lagets fem senaste hemmamatcher och endast tjugosju inspelade poäng på hemmaplan. Det räcker bara till att vara seriens näst sämsta hemmalag och det är bara jumbon Sundsvall som är sämre.
Anmärkningsvärt är att Asplöven har +1 i målskillnaden på hemmaplan och med målskillnaden 57-56 snittas lagets hemmamatcher på 5,94 mål. Noterbart är att tio av Asplövens nitton hemmamatcher har resulterat i minst sex mål på resultattavlan.

Asplöven V.S BIK Karlskoga

BIK Karlskoga har däremot funnit formen och har tagit poäng i fem raka matcher. Dock har det blivit två förluster av dom tre senaste matcherna och laget föll senast mot Mora på hemmais med 4-5 efter förlängning.
I tabellen har laget klättrat och nu befinner man sig på en tredje plats med sextiosju poäng efter fyrtio spelade matcher. Det är hela sexton poäng upp till tvåan Tingsryd som har en match mer spelad. Ner till fyran är det bara ett poäng.
Den största orsaken till att BIK Karlskoga ligger där laget ligger är offensiven. Hela hundratrettiofem mål framåt är näst bäst i serien. Men att laget inte ligger bättre till trots den målfabrikationen är defensiven. Med hundratjugoen insläppta mål är det tredje flest i serien. ANMÄRKNINGSVÄRT!

BIK Karlskoga’s bortaspel har varit starkt under säsongens lopp och laget har tagit tjugoåtta poäng på bortaplan. Det räcker för att vara seriens tredje bästa bortalag och formen på bortaplan är god. Poäng i fyra raka bortamatcher, trots att det blev förlust i den senaste bortamatchen. Då blev det förlust efter straffar mot serieledande AIK med 3-4.
Av BIK Karlskoga’s nitton bortamatcher har nio matcher passerat över 5,5 mål och med målskillnaden 53-55 på bortaplan snittas matcherna med 5,68 mål.

BIK Karlskoga kommer till spel med fullt manskap!

Sista mötet för säsongen. 
Dom tre tidigare har varit likadana med tre segrar för BIK Karlskoga och samtliga möten har slagit överspelet 5,5 mål med råge.

02.12.15HOCBIK KarlskogaAsploven5 : 3
20.10.15HOCAsplovenBIK Karlskoga4 : 5
15.09.15HOCBIK KarlskogaAsploven6 : 3

Lägg därtill att NIO av dom elva senaste mötena mellan lagen har slutat över 5,5 mål.

Tre viktiga poäng på spel.
Båda lagen måste vinna för att bättra till tabelläget. Men det talar mestadels för mycket mål. Det på grund utav:
1. Asplöven och BIK Karlskoga är dom två lag tillsammans med Sundsvall som har släppt in överlägset flest mål i hela serien. Hundratjugosex respektive hundratjugoen och ett målsnitt kring tre insläppta mål per match.
2. Båda lagen har bra offensiver. BIK Karlskoga’s offensiv är klart bättre och har gjort näst flest mål i hela Hockeyallsvenskan och att Asplöven ligger i mitten av måltabellen är starka papper då laget trots allt ligger näst sist i den vanliga tabellen.
3. Lagens inbördesmöten går inte att blunda ifrån. Tre möten den här säsongen och det har fallit minst ÅTTA mål i varje möte. I lagens elva senaste möten har nio matcher passerat över 5,5 mål utan problem.
Asplöven har det allmänt svårt mot BIK Karlskoga och något BIK Karlskoga trivs mot Asplöven är att göra mål.
Det är två offensivt lagda lag och ett bortalag vars trupp är helt skadefri och kan mönstra det absolut starkaste. Medan Asplöven måste framåt och har inte råd att tappa poäng i många matcher i resterande matcher av säsongen och kommer vilja framåt.
Matchen spelas dessutom i Luleå och i Coop Arena vilket kan erbjuda en mindre skillnad av vilka som är hemma respektive bortalag.
Mitt spel blir därmed över 5,5 mål till 1,88 hos Unibet.