Om man ser till det här stadiet av säsongen, så hade det varit en underdrift att endast kalla detta för säsongens viktigaste match för respektive lag, då det nästan är mer än så. Emirates i London står som spelplats där Arsenal tar emot Wigan med en Champions League-plats samt ett Premier League-kontrakt på spel. Här följer mina funderingar kring matchen där jag väljer att ta ett målspel ett steg längre.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Arsenal – Wigan
  • Spel: Bortalaget över 1,5 mål
  • Odds: 4,60 @ Expekt
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 14/5 20.45

Arsenal har halkat ner på en femte plats i och med att stadsrivalerna Chelsea och Tottenham lyckades avgöra sina matcher via sena segermål. Men med en match mindre spelad har man alltjämt kvalplatsen till Champions League, en position man inte har bränt på 15 år i följd, i egna händer förutsatt att man vinner ikväll. Rent resultatmässigt har man gått väldigt bra sedan mitten av mars där man är obesegrade via 6-2-0 i de 8 senaste ligamatcherna. Ett avsågat QPR slogs tillbaka med uddamålet i en något sömnig tillställning senast.

Wigan kommer från en sensationell men fullt välförtjänt FA-cuptitel där Manchester City besegrades via ett mål (bilden) på tilläggstid från Ben Watsons huvud som även var matchens enda. I sin helhet, säsongens allra vassaste insats och prestation, men till det återstår ytterligare en svår uppgift där det ska bli intressant att se om lördagens match sitter kvar i ben och huvud. Latics har varit här förr där man har säkrat kontraktet i de absolut sista omgångarna av säsongen, men efter hemmaförlusten senast mot Swansea (2-3) så är situationen mer prekär än någonsin tidigare. Man måste vinna de återstående två matcherna för att säkra sin plats i Premier League till nästa säsong, med start i den här svåra bortamatchen.

Arsenal: Inget nytt att rapportera för hemmalagets del. Olivier Giroud är fortfarande avstängd medan Abou Diaby är skadad. Frågetecken på Kieran Gibbs och Lukasz Fabianski som eventuellt kan finnas med i truppen.
Wigan: Managern Roberto Martinez har inte något nytt att bekymra sig över där man har ett flertal långtidsskador sedan tidigare, framförallt på försvarsspelare. Jean Beausejour, Maynor Figueroa, Ronnie Stam, Ivan Ramis, Albert Crusat och Ryo Miyachi är alltjämt otillgängliga för spel.

Ekvationen är relativt enkel inför avslutningen. Om Arsenal inte lyckas vinna här ikväll så har man ett svårt utgångsläge framför sig inför den sista omgången om man vill nå topp-4. För Wigans del är det desto tuffare i och med att noll till en (möjligtvis en extremt liten teoretisk chans via det sistnämnda) poäng är lika med degradering, där det inte kommer bli någon nionde Premier League-säsong i följd.

Inför FA-cupfinalen, efter att ha sett föregående veckomatch i ligaspelet, trodde jag att man skulle få svårt att ställa om koncentrationen från den här kampen till det stora äventyret. Wigan visade dock upp hela sin potential, där till och med försvarsspelet var ordnat, utöver ett fyndigt anfallsspel som man har suttit på under en längre tid. Det var trevligt och det var ett effektivt sätt att spela sig till farligheter, där man likväl kunde ha gjort något mål till. Nyckeln i den här matchen kommer handla om energinivån rent mentalt, då erfarenheten av det tuffa matchandet samt att man har klarat av liknande situationer förr finns där.

Arsenal har varit bra på att vinna matcher på slutet, även om jag inte är fullt så imponerad över tillvägagångssättet. Man har nu 7 poäng av 9 möjliga i sina tre senaste matcher med en målskillnad på 3-1, där ett avsågat QPR, en titelklar Man Utd och ett Fulham, även dem utan någon egentlig placering att slåss för, med en man mindre under i princip hela matchen har stått för motstånden. Lika mycket som kvällens motståndet är illa ute vad gäller att förverkliga sitt mål, så ser jag nästan en liknande risk vad gäller hemmalagets ambitioner till att ta sig till Champions League till nästa säsong.

Trots att Arsenal har sänkt siffrorna på antalet baklängesmål nu på slutet så är jag inte fullt så övertygad om försvarsspelets kvalitet. Målvaktsfrågan har varit ett ämne, bl.a.. Skulle man sedan jämföra det med exempelvis Manchester City, som Wigan lyckades störa stundtals, så är ”Gunners” backlinje svagare såväl individuellt som kollektivt när man väl är samlat, och det till något där jag förväntar mig en matchbild där bortalagets trio längst fram, där samtliga har kvalitet till att slå ut sin gubbe en-mot-en, kommer få utrymmen till att utmana i ett antal sekvenser under matchens gång.

Noterbart är att Arsenal släpper in mycket mindre mål utanför Emirates, där endast Swansea (bland lagen på den övre halvan av tabellen) har släppt in fler mål på sin hemmaarena om man ser till den pågående säsongen. I 13 av 18 hemmamatcher har man släppt in minst ett mål, där man har släppt till minst två i 7 av dessa matcher. Wigan har gjort minst två mål i 15 av 36 ligamatcher, däribland i de 3 senaste, den här säsongen. Allt som oftast är det även det antalet som släpps till, vilket är en den av förklaringen till tabellplaceringen. Wigan vann fjolårets möte på den här arenan med 3-2 när man var i en liknande situation, om än inte fullt så lika farlig.


Något osäker på om man kan räcka till för att vinna ikväll även om man skulle lösa den här linan, vilket så även är anledningen till att jag väljer att plocka det här alternativet. Expekt sticker ut något där majoriteten av de övriga spelbolagen placerar sig under 4 ggr pengarna. Överspelet på Wigan testas, bortalaget att göra minst två mål i matchen spelas med en insats strax under medel.

Föredrar man att spela mer försiktigt via ett mer troligt alternativ så finns bortamålet till 1,65 hos samma spelbolag.

/Puyol