När lördagens Premier League-matcher är avslutade vänder vi blickarna mot nationalarenan Wembley för en av två semifinaler i den prestigefyllda FA-cupen. Ett genom åren något mer meriterat Arsenal ska ta sig an de regerande cupmästarna och numera i Championship huserande Wigan i något som kan bli en väldigt trevlig tillställning. Favoritskapet är motiverat, även om jag personligen är skeptisk till storleken, och tanken av att fjolårets sensation kan hävda sig på nytt känns inte helt avlägset.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: FA-cupen, England
  • Match: Arsenal – Wigan
  • Spel: Wigan att kvalificera sig
  • Odds: 5,00 @ Bet365
  • Units: 2/10
  • Spelstopp: 18.07 12/4

Arsenal har tappat mark i ligatoppen där förra helgens klara förlust mot Everton (3-0) innebär att man inte längre har en Champions League-plats i egna händer, vilket får ses som en smärre katastrof om man går miste om spel i det europeiska finrummet. Speciellt om man ser till hur pass väl spelet rullade på halvvägs in i säsongen där man bland annat satt inne på en någorlunda behaglig serieledning under en period. På senare tid har även bortaspelet sviktat, och även om det främst har varit ett faktum mot Premier Leagues-toppskikt, står man nu på endast en seger över de 7 senaste tävlingsmatcherna utanför Emirates.

Gunners har som bekant en del problematik med skador och ny på listan är Flamini som visserligen är avstängd till den här semifinalen och nästa ligamatch. Ett par frågetecken på Gibbs, Oxlade-Chamberlain och Rosicky som kommer testas sent. Özil, Wilshere, Koscielny, Walcott, Diaby, Gnabry och Miyaichi räknas bort sedan tidigare.

wigan

På jakt efter nya hjältar: Managern Roberto Martinez har följt upp succén i Everton
medan Ben Watson, matchvinnare på tilläggstid i fjol, har råkat ut för ett benbrott

Wigan stod som bekant för en fantastisk bedrift ifjol när man lyckades knipa cuptiteln efter en fantastiskt genomförd match som sedan avgjordes nära till slutsignalen. Man lyckades dock inte, efter att under många år ha höjt sig till de avslutade och direkt avgörande omgångarna, rädda sig kvar i Premier League där man nu går för ett återtåg tillbaka till finrummet. Kanske blir den sejouren även kortvarig och man är nu i en bra position i Championship där man i nuläget sitter inne på en av playoff-platserna, 6 poäng före Brighton närmast under kvalstrecket. Man har haft råd att tappa ett par matcher på slutet där det märks att man har gått och väntat och trampat på att återigen få visa upp sig i den här turneringen där 3 Premier League-lag har slagits ut på vägen till den här semifinalen.

Latics kommer till spel utan tidigare nämnde Watson samt McCann och Espinoza som också är skadade och därmed strukna ur truppen. Waghorn, Tunnicliffe och Kiernan är ”cup-tied” och därmed otillgängliga för spel. Ett antal startspelare vilades i veckans ligamatch.


Det har snart gått 9 år sedan Arsenal senast vann en titel, vilket var just här i FA-cupen. När det stod klart att de övriga, kvarvarande lagen i turneringen var Hull, Wigan och Sheffield United kunde man nästan kräva att den där trenden ska brytas här, och även om man knappast lär underskatta motstånden på den här nivån så anser jag att Arsenal i princip har allt att förlora vid det här skedet. Säsongen inleddes på ett lysande sätt men rent spelmässigt har kvaliteten sänkts desto närmare slutet av säsongen vi har kommit där det täta matchandet har satt sina spår i en trupp som får ses som något skadedrabbad, framförallt på mittfältet. Förra helgen spelade man helt utan energi, något man inte har råd att sakna här mot ett motstånd som har visat sig vara ett cuplag och som kan bära med sig värdefull erfarenhet från fjolåret. Wigan är kanske inte fullt så lika charmigt i sitt spel att jämföra med fjolåret, men har mentaliteten som krävs för att kunna hävda sig mot landets toppskikt. Man är ett av ytterst få lag som har klarat av att besegra Manchester CityEtihad Stadium (kvartsfinalen) på senare tid, samma motstånd slogs alltså tillbaka i finalen på den här arenan förra säsongen. Man måste kunna se möjligheterna i att Wigan kan lyckas upprepa denna bedrift och jag vill nog ge Athletic bättre chanser än vad oddsfördelningen tyder på till att återigen stå för en triumf här på Wembley.

Wigan att vinna matchen och avancera till en ny final, antingen under ordinarie speltid eller efter förlängning och straffar, testas med en låg insats.

/Puyol