Lördagen börjar närma sig vilket i vanlig ordning innebär att vi har en del Premier League-fotboll framför oss – och så även en del intressanta spelalternativ. Vi inleder i London där West Ham nu ska spela sitt fjärde derby i följd, nu med Arsenal som motståndare borta på Emirates. Med bortalagets svaga form att gå på så känns hemmaspelet som en bra favorit, men med en svår uppgift runt hörnet så kan det även bättra på gästernas möjligheter. Anser hursomhelst att båda lagen ska ha goda chanser till att åtminstone få fira vid minst ett tillfälle vardera.

  • Match: Arsenal – West Ham
  • Spel: Båda lagen att göra mål
  • Odds: 1,91 @ William Hill
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 16.00 14/3

Arsenal fortsätter att ta stadiga kliv i toppskiktet där man vill befästa sin position bland de 4 främsta, även om man inte har lyckats skaka av sig sina främsta konkurrenter. Man är nu en respektive 3 poäng upp på de lagen som skuggar närmast där man helt enkelt måste fortsätta bygga på en resultatrad som är väldigt fin i nuläget. ”Gunners” har nu vunnit 9 av sina 11 senaste ligamatcher, vilket är ett fantastiskt facit, utöver att man tidigare i veckan lyckades avancera till en av semifinalerna i FA-cupen efter att ha slagit ut Manchester United borta på Old Trafford med 2-1.

Direkt anmärkningsvärt till att man, i alla fall mot inhemskt motstånd, går så pass bra är att man alltjämt pendlar en hel del i sina prestationer där jag alltjämt (utöver veckans cupmatch) har väntat in en fullgod insats över 90 minuter. Samtidigt imponerande att man lyckas leverera så pass många mål trots att man stundtals har sett något fantasilöst ut i anfallsspelet där man kan hamna i perioder där man blir något orörligt. Det till trots, man har stått för minst två mål i 16 av de 18 senaste matcherna (liga samt cup) som har spelats mot engelskt motstånd – vilket är direkt briljant. I ligaspelet har man 7 raka segrar här på Emirates där det känns rimligt att tro på att lördagens motstånd, som man har 9 vinster i följd mot, också kommer få en del svårigheter.

Hemmalaget kommer till spel utan Alex Oxlade-Chamberlain som ett alternativ på en av flankerna samt mittbacken Gabriel Paulista, båda relativt färska i den skadelistan där Jack Wilshere, Mikel Arteta, Mathieu Debuchy, Mathieu Flamini samt Abou Diaby ingår sedan tidigare. Frågetecken på Tomas Rosicky.

arsenal_200x200westham_200x200

West Ham har, några månader senare, tappat sina ambitioner om en plats i toppskiktet där man överraskande nog faktiskt hade häng på den nedre delen av topp-4, vilket alltjämt är värt att poängtera. Efter det har tuffare veckor passerat där man, utöver ett svidande nederlag samt uttåg ur FA-cupen, endast har lyckats vinna en av sina 11 senaste ligamatcher. Totalt har man inte fått med sig mer än 8 poäng från den här perioden.

Managern Sam Allardyce, som återigen är en aning ifrågasatt, hade jobbat en hel del med detta ”Hammers” till den här säsongen där ett par nya spelartyper har bidragit till att man har kunnat modifiera sitt spel. Defensiven har stundtals varit skaplig men inte fundamental eller alltför effektiv för den delen, anfallsspelet har dock varit vägvinnande fram till nu och på slutet tycker jag ändå att man har förtjänat mer än det man har fått ut. Senast skapade man oerhört mycket mot ett oerhört stabilt och serieledande Chelsea men utan utdelning där jag fortfarande tycker att det är värt att lyfta fram ett bortaspel som har utvecklats, där man av tradition brukade ha stora svårigheter utanför Upton Park, och man har stått för minst ett mål i 10 av 13 bortamatcher i ligaspelet.

Bortalaget saknar Carl Jenkinson då han är inlånad från motståndet, därmed är han otillgänglig för spel. Även James Tomkins stryks från backlinjen. Man har, dessvärre, frågetecken på Enner Valencia framåt samt Winston Reid i mittlåset. Anfallsalternativen Andy Carroll och Carlton Cole stryks sedan tidigare.


Bortalagets svårigheter till trots, även om man har kammat noll så har man ändå lyckats få hål på motståndet i de 5 senaste mötena – och jag vill ge laget goda möjligheter på nytt. Redan nu under tisdagkvällen har Arsenal ett 1-3 underläge att hämta upp i Champions League-åttondelen borta mot Monaco, men även med det mötet borträknat så anser jag att hemmalaget, som har visat upp en enorma skärpa framåt även när saker och ting inte stämmer, har en tendens till att emellanåt bjuda sina motståndare på ett fåtal enkla lägen per match. Intressant med årets upplaga av West Ham att man kan anpassa sig någorlunda väl till sina motståndare där man både kan föra spelet med kreativitet centralt samtidigt som man kan testa det längre alternativet på sina duktiga boxspelare när man väl kör fast. Hammers, som endast har lyckats hålla nollan intakt i en av 13 bortamatcher hittills i ligaspelet, bör få väldigt svårt att freda sitt mål över 90 minuter, men jag anser att man ska ha skapliga möjligheter till att kunna få med sig något i anfallsväg. Båda lagen att göra mål spelas med medel.

/Puyol