Premier League-fotbollen sparkas vidare denna måndagkväll där omgång 36 fullbordas på Emirates Stadium. Arsenal har för första gången sedan 2005 chansen att åtminstone placera sig tvåa i tabellen och det är en position man tar på högsta allvar när man nu ska ta emot Swansea. Hemmalaget ska ha goda möjligheter till att gå rent i sina återstående 3 matcher i London och att man inleder den sista ligamånaden med en fullpoängare. Handikappspelet på ”Gunners” testas.

  • Match: Arsenal – Swansea
  • Spel: Arsenal -1,5
  • Odds: 1,84 @ Ladbrokes
  • Units: 3,5/10
  • Spelstopp: 21.00 11/5

Arsenal behöver med 4 omgångar kvar endast ytterligare 4 poäng för att säkra en direktplats till Champions League den kommande säsongen, och med den formtrenden man har bakom sig så ska nog extremt mycket till för att man ska kunna misslyckas. Managern Arsene Wenger har nämnt att man satsar hårt på att sluta på positionen närmast bakom ett ligasegrande Chelsea, och även det känns mer än rimligt. ”Gunners” har vuxit ut till Premier Leagues främsta formlag med 12 vinster över de 14 senaste ligamatcherna där man har tagit stora steg framåt sedan några tveksamma perioder innan årsskiftet. Man agerar stabilt över hela banan med ett välfungerande försvarsspel, men anfallsspelet har utmärkt sig allra främst där man nu får utdelning för sin kreativitet och speed i den sista tredjedelen av banan. Man har ett antal poängspelare som visar upp en väldigt fin dagsform och man kommer till spel med ett väldigt imponerande facit om man ser till målproduktionen. Arsenal har gjort minst 2 mål i 21 av sina 25 senaste tävlingsmatcher mot inhemskt motstånd och man trivs riktigt bra här hemma på Emirates. Inför mötet med Chelsea (0-0) hade man 9 raka fullpoängare här i ligaspelet med hela 26 gjorda mål framåt under den perioden.

Hemmalagets skadelista har reducerats ganska kraftigt på slutet och nu är endast Mathieu Debuchy utesluten, även om både Alex Oxlade-Chamberlain och Mikel Arteta troligtvis inte är i matchdugligt skick ännu. Frågetecken på Aaron Ramsey samt Danny Welbeck där man i första hand hoppas på den förstnämnde från start.

arsenal_200x200swansea_200x200

Swansea kommer till spel med 2 raka segrar där både Newcastle och Stoke har slagits på slutet och därmed har man, med sina 53 inspelade poäng, stått för sin främsta säsong i högstadivisionen på över 30 år. Garry Monk har, sedan han tog över en bit in under fjolåret, stått för ett lysande arbete med att leda ”Swans” i en position strax utanför toppskiktet trots att tongivande spelare har förlorats. Man är alltjämt väldigt skickligt på att förflytta bollen och tryggt i sitt grundspel där man har ett antal riktigt slipade passningsspelare på mittfältet. Även om man också har haft sina svagare perioder så är det imponerande att man har gått så pass bra rent resultatmässigt nu när skadelistan har byggts på samtidigt som man nu (med Gomis osäker) inte har en renodlad striker tillgänglig för spel. Ska man ta ytterligare något steg behöver man förstärka en backlinje som rent individuellt inte är fullt pålitligt, vilket även gäller den fd Arsenal-målvakten Lukasz Fabianski som kan vara aningen svajig i sina prestationer.

Bortalaget kommer till spel med sena tester på Bafetimbi Gomis, som eventuellt kan vara tillbaka efter en muskelskada, samt Tom Carroll. Wayne Routledge, Kyle Naughton, Jordi Amat, Kyle Bartley och Nelson Oliveira är däremot otillgängliga för spel.


2 mål kan vara mer än tillräckligt för ett hemmalag som bekant producerar och skapar många avslutslägen och möjligheter för tillfället. Gunners visar upp ett vägvinnande spel i dagsläget och har nog inte varit så här slipat på ett par år. Med den formen och effektiviteten som man sitter inne på just nu så tycker jag nog att det ska motivera ett mindre spel där man borde kunna spela sig förbi även kvällens motstånd. Jag tycker inte att Swans, som har tagit 60 procent av sina poäng på hemmabanan, har några unika drag att jämföra med några av hemmalagets föregående motståndare och att gästernas mittfältsspel troligtvis inte kommer få samma utrymme här. Arsenal att vinna med minst 2 måls marginal testas med en insats under medel.

/Puyol