En Premier League-omgång har precis avslutats och vi hoppar redan nu på den kommande där vi ska blicka fram mot en av matcherna som ska spelas i London. På Emirates tar Arsenal emot Sunderland där viktiga poäng står på spel i båda änderna av tabellen. Jag vill fortfarande inte hålla gästerna särskilt högt, men menar på att man kan ha någorlunda goda möjligheter till att åtminstone inte bli ifrånsprunget på resultattavlan mot ett skadedrabbat ”Gunners”.

  • Match: Arsenal – Sunderland
  • Spel: Sunderland +2 asian handicap
  • Odds: 1,74 @ Unibet
  • Units: 4/5
  • Spelstopp: 16.00 5/12

Arsenal gick som bekant oerhört starkt under en period där man för första gången på väldigt länge kan ha sett ut som en utmanare till ligatiteln. Jag vill dock alltjämt hävda att det främst beror på att de övriga (Manchester City i första hand) i toppskiktet inte har lyckats dra ifrån, för nu kan man återigen syna bristerna i hemmalagets spel som alltjämt är väldigt ojämnt. ”Gunners” hade vunnit 5 raka ligamatcher inför november men har nu inte lyckats samla på sig mer än två poäng av 9 möjliga från möten med Tottenham, West Bromwich och nu senast Norwich där prestationerna har varit förhållandevis bleka. Än värre än resultatet att både den givne mittbacken Laurent Koscielny samt poängspelaren Alexis Sanchez, som ändå är en av relativt få som kan bryta mönstret när man har ont om alternativ framåt, tvingades utgå med skador samtidigt som Santi Cazorla inte heller ska ha varit hundra. Ett Arsenal som har en tendens att vara skadedrabbat kommer återigen testas hårt under vintern och det här sker i en svår period där man även har en väldigt viktig Champions League-match, där ett avancemang från gruppspelet står på spel, den efterföljande veckan.

Hemmalaget har nu återigen samlat på sig en diger skadelista där alltså Alexis Sanchez, Santi Cazorla samt Francis Coquelin är senast in. Laurent Koscielny kan komma till spel, man får stå som ett frågetecken tills vidare. Sedan tidigare stryks Theo Walcott, Mikel Arteta samt den långtidsskadade trion Jack Wilshere, Danny Welbeck och Tomas Rosicky.

arsenal_200x200sunderland_200x200

Sunderland har i och med några positiva resultat för första gången under den här säsongen precis klättrat över nedflyttningsstrecket. Under Sam Allardyces ledning får man en rutinerad manager som har testats i de hårdare klimaten där man återgår till en mer cynisk fotboll, vilket passar för ett gäng som saknar kreativitet på alldeles för många positioner, och även om det alltjämt inte är övertygande så har man nu ändå hämtat in 9 av lagets totala poängskörd på 12 från sina 6 senaste matcher. Dubbla vinster över Crystal Palace och nu senast Stoke innebär att man kan vara inne på rätt spår, det här blir dock ett annat test där jag ändå vill se något positivt i att det här mötet spelas dryga månaden efter att man krossades borta mot Everton. Jag vill nog tro att man kommer sjunka långt ned i banan och göra det trångt för motståndet, vilket kan bidra till att man lyckas hålla siffrorna nere här.

Bortalaget har, förutsatt att ingenting händer under träningsveckan, endast ett frågetecken på anfallaren Jermain Defoe. I övrigt är truppen intakt. Då jag utgår från att man endast kommer starta med en topp i den här matchen, en roll som inte skulle passa honom, så vill jag inte se det som ett större avbräck i nuläget.


Sunderland är helst inget lag man vill hålla i handen i den här typen av matcher, men här anser jag att förutsättningarna kan vara tillräckligt svåra för hemmalaget. Arsenal har varit vasst under hösten med en större trupp att gå på, men saknar nu ett par tongivande startspelare och kan även ha fokus på ytterligare en viktig match den efterföljande veckan. Jag blir förvånad om det här oddset står sig när vi väl närmar oss lördagen. Spelar en insats strax över medel på Sunderland med ett asian handicap på +2 - vilket innebär att det krävs bortapoäng eller en uddamålsförlust för vinst samtidigt som vi får hela insatsen åter vid en förlust med exakt två måls marginal.

/Puyol