Lördagen är här och en ny Premier League-omgång väntar på att sparkas igång. Vi inleder med spel i London och Emirates Stadium där Arsenal får besök från norr där Sunderland står för motståndet. Värdefulla poäng står på spel i varsin ände av tabellen där jag hävdar att favoriten och topplaget inte kommer ha en fullt så behaglig uppgift framför sig.

  • Sport: Fotboll
  • Liga: Premier League, England
  • Match: Arsenal – Sunderland
  • Spel: Sunderland (0-2)
  • Odds: 1,91 @ Bwin
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 16.00 22/2

Arsenal går nu för att avsluta den inledande, tuffa fasen i spelschemat där man har matchats rejält och testats med ett blandat betyg. Det står dock klart att man inte spelar med den övertygelsen som man gjorde i inledningen av säsongen där vinstprocenten var hög samtidigt som man levererade prestationer över hela banan. Serieledningen har tappats, även om avståndet tillbaka endast ligger på en poäng, men den distansen kan nog öka om man inte vrider upp volymen på nytt i och med att den enda fullpoängaren över de 4 senaste ligaomgångarna prickades in hemma mot nedflyttningskandidaten Crystal Palace. Även i FA-cupmötet med Liverpool, där resultatet visserligen blev väldigt positivt, släppte man till relativt mycket där motståndet antagligen inte förtjänade att förlora över 90 minuter. Man fick även slita hårt i veckan där den inledande halvan av dubbelmötet med de regerande mästarna, Bayern München, slutade väldigt olyckligt där tyskarna kunde resa hem med 2-0 i bagaget.

Hemmalaget kommer till spel utan Kieran Gibbs som skadade sig i veckan. Aaron Ramsey, Thomas Vermaelen, Theo Walcott, Abou Diaby och Kim Källström stryks sedan tidigare.

_72694854_020865262-1

Sunderland placerar sig under nedflyttningsstrecket på sämre målskillnad än det närmsta laget strax ovanför, samtidigt har man inte mer än 4 poäng upp till Swansea som placerar sig på en 10:e plats i tabellen och man har visat upp en väldigt positiv trend på slutet. Inför mötet med Hull var formkurvan väldigt stadig med endast en förlust över de 9 föregående ligamatcherna, utöver avancemang till final i en av cuperna, men en målchansutvisning direkt i inledningen av matchen kunde inte göra lagets insats någon större rättvisa. Managern Gustavo Poyet, som tog över tidigt in på säsongen, har stått för ett väldigt gott arbete för ett lag som endast hade fått med sig en poäng från de inledande 8 ligaomgångarna, och med det i åtanke får dagens utgångsläge ses som fullt godkänd.  Försvarsspelet är något tryggare, man känns mer slagkraftigt framåt samtidigt som man har rättat till det som inledningsvis var ett tragiskt spel utanför Stadium of Light, nu med poäng i 6 bortamatcher i följd.

Bortalaget har dessvärre ett avbräck i mittlåset där Wes Brown saknas efter att ha dragit på sig sitt tredje röda kort för säsongen i den senaste omgången. I övrigt, Kieren Westwood saknas sedan tidigare i målet medan man alltjämt har frågetecken på Carlos Cuellar, inga direkta avbräck.


Det här blir match nummer 6 inom loppet av 20 dagar för ett Arsenal som kan vara något tröttkört efter att ha tittat boll i 79 procent av matchtiden så sent som under onsdagkvällen. Trots goda resultat i ligaspelet här på Emirates med 0-0, 2-0, 2-0, 2-0 och 0-0 över de 5 senaste matcherna så har inte visat upp något större spel på motståndarnas planhalva där man har haft svårigheter med att såga sig igenom lag som Cardiff, Crystal Palace och Fulham, även om resultatet, i slutändan, har studsat lagets väg. Prestigevärvningen Mesut Özil har inte alls varit lika aktiv nu att jämföra med ankomsten medan Olivier Giroud har sett trög ut framför målet, två poängspelare utan någon kanonform vilket har påverkat det konstruktiva spelet.

Sunderland ser nu ut att vara betydligt stabilare på egen planhalva där det låga försvarsspelet fungerar relativt bra och i dagsläget vill jag ge ”Black Cats” rimliga möjligheter till att hålla siffrorna nere. Samtidigt så är man mer konstruktivt med bollen där man tidigt in på säsongen kunde skicka iväg det längre alternativet utan någon större tanke bakom det hela. Man är svårslaget för dagen och över de 24 senaste tävlingsmatcherna som man har spelat har endast 2 av dessa matcher förlorats med mer än ett mål – i båda matcherna fick man en gubbe utvisad i den första halvleken.

Spelar medelinsatsen på Sunderland med en 0-2 ledning innan avspark, vilket innebär att en bortaseger alternativt ett oavgjort resultat eller en uddamålsförlust krävs för vinst.

/Puyol