Premier League-fotbollen närmar sig sitt slut för den här gången där säsongen kommer avslutas nu i helgen, men innan dess ska den 37:e spelomgången fullbordas denna onsdagkväll. Vi riktar vår uppmärksamhet mot London och Emirates Stadium där värdefulla poäng står på spel när Arsenal tar emot Sunderland. Säkrat Champions League-spel går upp mot hoppet om ett förnyat kontrakt där jag menar på att gästerna kommer få avvakta veckan ut för att se var man står någonstans. ”Gunners” ska ha goda möjligheter till att plocka en någorlunda behaglig fullpoängare.

  • Match: Arsenal – Sunderland
  • Spel: Arsenal -1,5
  • Odds: 1,85 @ Unibet
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 20.45 20/5

Arsenal har sedan drygt 3 månader tillbaka varit Premier Leagues främsta formlag, något som placerade laget i en position där man satte upp ett mål att sluta bakom ett dominant Chelsea i tabelltoppen. Sämre resultat under föregående vecka har dock skjutit ner de ambitionerna där mötena med Swansea och nu senast mot Manchester United under söndagen, där man var oerhört tamt fram till den avslutande halvtimmen, inte gav mer än en poäng. Därmed så har man inte andraplatsen i egna händer längre, däremot så kommer troligtvis en poäng över de kommande två hemmamatcherna vara mer än tillräckligt för en direktplats till nästa säsongs Champions League-spel. Förra veckans resultat till trots, Gunners har höjt sig avsevärt de senaste månaderna där man har presterat på en annan nivå att jämföra med inledningen av säsongen där man både agerar stabilare i defensiven samtidigt som man får utdelning för sin kreativitet och individuella skicklighet på motståndarnas planhalva. Innan man nollades i hemmamatcher mot både Chelsea och Swansea, matcher där man ändå skapade förhållandevis mycket, hade man vunnit 11 matcher i följd här på Emirates mot engelskt motstånd med minst 2 gjorda mål i 10 av dessa matcher. En av de bidragande orsakerna till lyftet är också att man har fått avsluta säsongen med en relativt kort skadelista, att jämföra med vad som brukar vara fallet, där manager Wenger har gott om alternativ numera när han ska plocka ut sin elva.

Hemmalaget saknar Danny Welbeck, Alex Oxlade-Chamberlain och Mathieu Debuchy sedan tidigare.

arsenal_200x200sunderland_200x200

Sunderland stod för en häftig upphämtning i fjol när kontraktet säkrades via en mäktig slutspurt och kanske är man på väg mot något liknande nu där man återigen ser ut att kunna spela sig kvar via bra resultat i säsongens sista omgångar. Man har nu endast förlorat en av sina 6 senaste matcher och tagit poäng i 4 raka, något som innebär att man kan spela sig kvar för egen maskin via en poäng (kommer även gå vägen om Hull eller Newcastle, beroende på var målskillnaden landar, misslyckas med att vinna sina matcher på söndag) antingen här eller mot ett redan seriesegrande Chelsea nu i helgen. Dick Advocaat, som tog över efter Gus Poyet som var hjälten i fjol, har nu haft ansvaret över 7 ligamatcher och har nu oddsen på sin sida med goda möjligheter till att lyckas med sitt uppdrag även om man inte har stått för något lyft rent spelmässigt. Något positivt att man arbetar hårt och har visat karaktär på slutet, vilket man måste när man saknar spelartyper som kan bryta mönstret, och bollen har studsat lagets väg när poängen har trillat in på slutet. ”Black Cats” lider något av att man saknar ett konstruktivt passningsspel över hela banan, vilket man kan få känna av mot ett lag som är oerhört bekvämt vid att föra spelet vilket kommer göra det svårt för bortalaget att vila på bollen. Noterbart att man har släppt till över 20 avslut i sina 2 senaste bortamatcher mot Everton och Stoke, och kommer Arsenal (som är desto bättre på att förflytta bollen) komma upp i något liknande så kommer bli oerhört svårt för Sunderland att få med sig några poäng.

Bortalaget kommer till spel utan Jordi Gomez och Billy Jones som är nya på den skadelista där Wes Brown, Jack Rodwell och Ricky Alvarez ingår sedan tidigare.


Det gästande laget borde passa Gunners väldigt väl när man ska hitta tillbaka till vinnarspåret. Sunderlands goda resultat på slutet till trots, där man kan notera att man endast har förlorat en tredjedel av sina bortamatcher, sedan mars månad och framåt är Southampton (hemma) det högst placerade laget man har mött där jag ser det här som ett betydligt tuffare test. Jag tycker inte att man har stått för några direkta förbättringar i några avseenden i sitt spelsätt och man kommer inte kunna sätta alltför många passningar i följd på motståndarnas planhalva, vilket bidrar till att man kommer få spendera desto mer tid framför det egna straffområdet. Arsenal kommer få möjligheter till att rulla runt bortalagets tröga centrallinje och borde skapa en hel del kvalificerade målchanser. Arsenal att vinna med minst 2 bollar spelas med en medelinsats.

/Puyol