Vi hoppar över till söndagen och fortsättningen av den här omgången där Premier League levererar ytterligare två matcher. Vi inleder med spel i London och Emirates Stadium där Arsenal tar emot Stoke där hemmalaget bör vara något revanschsuget efter det som visades upp, framförallt under en halvlek, i föregående möte. Tror mycket väl att hemmalaget alltjämt kan få med sig samtliga poäng i slutändan, men jag vill nog fortfarande ge gästerna relativt goda möjligheter till att inte resa hemåt helt tomhänt. Ett mål spelas.

  • Match: Arsenal – Stoke
  • Spel: Bortalaget att göra mål
  • Odds: 1,74 @ Betsson
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 14.30 11/1

Arsenal är vidare i FA-cupen (Hull besegrades hemma med 2-0 i fjolårets finalrepris) och man är även klart för åttondelen i Champions League, men man väntar alltjämt in att ”Gunners” ska trampa igång även i ligaspelet. Man är på plats 6 i tabellen och inte mer än 3 poäng från närmsta position som ger en kvalplats till CL till nästa säsong, en plats London-laget har prenumererat på, men det är nog mer tack vare att lagen ovanför inte har ryckt ännu. Förlust med 2-0 efter en riktigt tam prestation borta mot Southampton, en missräkning om man ser till att trots inga direkt fullgoda insatser hade fått med sig 10 poäng av 12 möjliga från de 4 föregående tillställningarna. Positivt för hemmalagets del är att den, i vanlig ordning långa skadelistan under den här perioden av säsongen, börjar lätta avsevärt även om man alltjämt saknar lite fysik på det centrala mittfältet – något som hade varit användbart mot dagens motstånd. Tycker alltjämt att Arsenal, till och från, har förvånansvärt svårt att pricka in jämna prestationer över 90 minuter av en match med svårigheter att bryta ner lågt placerade försvarslinjer. Det är även ett hemmalag som har släppt till lite för mycket på slutet där man framstår som sårbart även i matcher där man inte ger bort alltför många avslut. Man har nu inte hållit nollan intakt i 6 ligamatcher i följd och här hemma på Emirates har man endast lyckats med den bedriften i 2 av 9 hemmamatcher i Premier League.

Hemmalaget har nu endast Danny Welbeck, Jack Wilshere, Mikel Arteta, Serge Gnabry och Abou Diaby skadade sedan tidigare.

arsenal_200x200stoke_200x200

Stoke kunde nog ha hoppats på en bättre inledande halva av säsongen, men precis som under fjolåret har man fått vänta på resultaten och då placerar man sig ändå precis i mittenskiktet – vilket får ses som ett fullt godkänt resultat. Utöver avancemang i FA-cupen (enkel lottning med Conference-laget Wrexham hemma) så har nu den enda förlusten över de 6 senaste ligamatcherna kommit till mot serieledande Chelsea, ett bra facit trots att schemat har varit någorlunda svårspelat under den här perioden. 7 poäng av 9 möjliga sedan den senaste förlustmatchen där man både har gått upp mot Man Utd och Everton där Mark Hughes manskap ser ut att ha trummat igång. ”Potters” har varit förvånansvärt ineffektivt hemma på Britannia Stadium där man brukar vara starkt, i första hand mot lag som ska ses som överkomliga uppgifter på förhand där man har haft svårt att få utdelning när man ska vara det mer spelförande laget. Utvecklingen däremot, där man har blivit ett mer spelande lag på slutet, har medfört att man har blivit mer giftigt mot topplagen där man kan skapa möjligheter via andra moment än bara via fasta situationer. Stoke har hittills under den här säsongen gjort mål i 9 av 11 (10 i ligaspelet) tävlingsmatcher på bortaplan, ett starkt facit där man har lyckats med den bedriften borta mot Manchester-lagen (City och United) samt Tottenham, lag som placerar sig ovanför dagens motstånd i tabellen.

Bortalaget saknar Steve Sidwell och Peter Odemwingie sedan tidigare. Mame Biram Diouf är iväg och deltar i de afrikanska mästerskapen. Frågetecken på Marc Wilson.


Stoke gjorde 3 mål i föregående möte för en månad sedan där man även lyckades göra mål här i fjol. Jag tror nödvändigtvis inte att man kommer skapa alltför mycket men att det kan vara tillräckligt. Rättvända med boll och med ytor att gå på har man farliga spelartyper för det momentet där både Bojan och Arnautovic finns att tillgå, utöver styrkan i luftrummet där gästerna ska vara i förarsätet. Skulle de preliminära elvorna stämma fullt ut så kommer bortalaget, per spelare, vara i genomsnitt 6 cm längre än motståndet. Bortalaget att stå för minst ett mål i matchen spelas med en insats strax över medel.

/Puyol