Väljer att besöka en tredje Premier League-arena denna lördag där vi även gästar London och Emirates Stadium när 6:an i tabellen välkomnar 7:an. Väldigt skadedrabbat hos båda gängen när ett aningen pressat Arsenal tar emot ett Newcastle som har stått för en briljant vändning på sin säsong. Bortalaget har, på något vänster, en kuslig förmåga att producera resultat även när förutsättningarna inte är de bästa och jag måste nog ge dem chansen här också. En lägre insats testas.

  • Match: Arsenal – Newcastle
  • Spel: Newcastle +0,5
  • Odds: 3,00 @ Unibet
  • Units: 2,5/10
  • Spelstopp: 18.30 13/12

Arsenal ska nog, efter 15 spelade omgångar, vara någorlunda glada över att lagen från plats 3 till 5 inte har dragit ifrån nämnvärt där avståndet upp till en Champions League-plats alltjämt är väldigt litet – tacksamt med tanke på hur pass ineffektivt, sett till kvaliteterna i truppen, man har varit hittills. ”Gunners” har endast vunnit 40 procent av sina ligamatcher hittills och man har i princip (Champions League-spelet inte medräknad) endast plockat en riktigt komfortabel hemmaseger här på Emirates där anfallsspelet inte har varit vägvinnande. Senast synades även bristerna i försvarsspelet, där backlinjen har varit skadedrabbad, med en horribel inledande halvlek i bortamötet med Stoke där ett underläge på 3 bollar inte gick att vända. Managern Arsene Wenger fick återigen utstå viss kritik för lagets, emellanåt, bristfälliga prestationer där insatsen borta mot Galatasaray (seger med 4-1) i en betydelselös match inte var till någon större hjälp där ytterligare en startspelare gick sönder. Noterbart inför det här mötet att Arsenal endast har plockat 5 poäng (av 18 möjliga) över 6 matcher mot de lagen som i nuläget placerar sig i den övre halvan av tabellen.

Hemmalaget kommer, i jämförelse med förra helgens ligamatch, till spel utan Aaron Ramsey (skadad) och Calum Chambers (avstängd). Laurent Koscielny är fortfarande inte tillgänglig för spel medan man har ett frågetecken på Mathieu Flamini. Sedan tidigare stryks Mesut Özil, Jack Wilshere, Mikel Arteta, Nacho Monreal, Theo Walcott, Tomas Rosicky, Abou Diaby, Serge Ganbry samt reservmålvakten David Ospina.

arsenal_200x200newcastle_200x200

Newcastle har stått för en närmast obegriplig inledning om man ser till hur prestationerna såg ut över augusti och september där man gick utan en fullpoängare i ligaspelet. Man fick vänta till omgång 8 innan den första vinsten säkrades – och sedan dess har man i princip gått som tåget där det får ses som ganska anmärkningsvärt att man nu står på lika många poäng som dagens motstånd. Över de 10 senaste tävlingsmatcherna som man har spelat har man endast inkasserat en förlust (West Ham borta) och där ingår hela 7 segrar, däribland borta mot Manchester City i cupen och nu senast hemma mot Chelsea där ”Magpies” blev det första laget att besegra London-laget. Alan Pardew, som skulle bli hängd av supportrarna för några veckor sedan, har nu blivit prisad som månadens manager vilket får ses som välförtjänt med tanke på vilka resultat man har bakom sig med ett relativt skadeskjutet lag. Svårt att peka på vad det är man har förändrat till att det har blivit så mycket bättre, men de ledande motiven senast mot Chelsea var karaktär och offervilja. Man slet kopiöst mycket i alla situationer och täckte skott på ett sätt som man inte gjorde under inledningen av den här säsongen.

Bortalaget har även dem en väldigt dyster lista vad gäller otillgängliga spelare. I jämförelse med den senaste matchen utgår både Moussa Sissoko och Steven Taylor pga avstängningar medan reservmålvakten Robert Elliot utgick i halvtid. Sedan tidigare saknas ettan Tim Krul. Gabriel Obertan, Rolando Aarons och Ryan Taylor kan man inte heller räkna med medan Davide Santon, Siem de Jong samt Jonas Gutierrez är strukna sedan säsongen drog igång.


Båda lagen står på 23 inspelade poäng, men även om de står på lika många och samma antal så är det nog mer avslappnat hos gästerna medan pressen är desto större hos hemmalaget. Man kan nog konstatera att Arsenal, även med en insats som inte behöver vara fulländad, kan vinna den här matchen medan Newcastle måste vara mer kliniskt i fler aspekter av spelet. Magpies mår nog, i jämförelse med motståndet, även sämre av sina skadebekymmer där man kommer till spel med en väldigt tunn bänk, samtidigt besegrade man både Man City och Chelsea under liknande förutsättningar. I nuläget har dock bortalaget, hur det än har sett ut, haft en effektiv förmåga till att skapa resultat. Man visar upp karaktär, agerar med noggrannhet i försvarsspelet och är effektiva framåt där Cissé/Perez inte behöver alltför många lägen där de är väldigt giftiga inne i boxen. Kommer man in i det här på rätt så tror jag nog att man kan streta emot väl i slutändan. Arsenal, som har gjort 65 procent av sina mål (i ligaspelet) under den avslutande halvtimmen, har inte vunnit mer än 3 av sina 7 hemmamatcher hittills där sämre lag än Newcastle (Hull och Crystal Palace) har tagit alternativt hållit i en poäng långt in i respektive match. Halvgarderingen/dubbelchansen (+0,5 asian handicap) på Newcastle spelas med en låg insats.

/Puyol