Helgens Premier League-fotboll inleds i London där vi sparkar igång omgången på Emirates Stadium med ett toppmöte. Arsenal gästas av Liverpool där det inte skiljer mer än 6 poäng mellan de båda lagen som är svårslagna i nuläget. Jag vill i första hand trycka för hemmalaget som står för ett vägvinnande anfallsspel i nuläget där man visar upp en god förmåga till att skapa resultat via sin målproduktion. Med en nyckelspelare borta i motståndarlagets försvarslinje så borde nog möjligheterna vara någorlunda goda till att man går för den 10:e hemmamatchen i rad mot engelskt motstånd där man lyckas slå den här linan.

  • Match: Arsenal – Liverpool
  • Spel: Hemmalaget över 1,5 mål
  • Odds: 1,75 @ Betsafe
  • Units: 6/10
  • Spelstopp: 13.45 4/4

Arsenal var en rejäl besvikelse, trots en skaplig retur, i dubbelmötet med ett överkomligt motstånd där franska Monaco drog det längsta strået. Trots kritiken som har kommit och gått mot Arsene Wengers manskap så är det nu ändå ett ”Gunners” som, utöver en plats i en av semifinalerna till FA-cupen, går ruskigt bra i ligaspelet där man fortsätter att fiska in resultat. Hemmalaget har nu även väldigt goda möjligheter till att undvika fjärde platsen i tabellen som man har prenumererat på ett antal säsonger i följd där man nu kan sikta betydligt högre än så. Arsenal har nu vunnit 9 av sina 10 senaste ligamatcher där man nu står för ett väldigt imponerande målfacit trots att jag personligen menar på att man kan få ut ännu mer då man inte har kommit upp i nivå över 90 minuter i relativt många av dessa tillställningar. Där jag hade önskat mig större kreativitet så har man visat sig vara slagkraftigt nog där en aningen lättare skadelista har ökat alternativen framåt, i första hand på det centrala mittfältet där exempelvis Aaron Ramsey har varit ett välkommet tillskott utöver att Olivier Giroud har blivit alltmer framgångsrik inne i boxen.

Hemmalaget har nu, anmärkningsvärt nog, en relativt kort skadelista där ett par pjäser börjar närma sig spel på nytt. Danny Welbeck står dock som ett frågetecken medan Alex Oxlade-Chamberlain, Mikel Arteta, Mathieu Debuchy samt Abou Diaby behöver träna i någon vecka till.

arsenal_200x200liverpool_200x200

Liverpool kom in till sexpoängsmatchen och rivalmötet mot Manchester United med en riktigt fin formkurva och resultatrad bakom sig där Brendan Rodgers manskap har stått för en rejäl uppryckning under den andra halvan av säsongen. Den förlustfria sviten på 13 ligamatcher i följd bröts dock och här väntar ytterligare ett möte där samtliga poäng är att föredra nu när man har 5 pinnar upp till topp-4 och en Champions League-plats med inte alltför många matcher kvar. Trots de misslyckade insatserna i Europa kan fjolårets titelutmanare gå mot en fullt godkänd avslutning där man även kan spela sig till en plats i en av semifinalerna i FA-cupen under den kommande veckan (omspel borta mot Blackburn väntar) men det kan visa sig vara något försent för att uppnå målet i ligaspelet. Det är ett Liverpool som, att jämföra med fjolåret, har tvingats röra om något i sitt spelsätt där de minskade alternativen framåt har bidragit till att man har fått förlita sig till en mer solid defensiv där man har utgått från 3 mittbackar och inför mötet med United hade man hållit nollan intakt i 7 av sina 9 föregående ligamatcher. Man har dock haft desto större svårigheter med att freda sig mot mål mot konkurrenterna i toppskiktet (13 insläppta mål över 6 ligamatcher mot de lagen man har framför sig i tabellen) och nu har man åkt på en förlust i mittlåset som kan visa sig vara kostsam inför slutspurten.

Bortalaget kommer till spel med ett någorlunda tungt avbräck i mittlåset nu när Martin Skrtel , som i sin helhet har varit en av ”Reds” mest framträdande spelare, är avstängd. Även Steven Gerrard stryks pga samma orsak. Frågetecken på Adam Lallana medan mindre noterbara Jordan Ibe samt reservmålvakten Brad Jones är otillgängliga för spel.


Jag väljer bort den raka hemmasegern där jag i första hand känner mig mer bekväm till att enbart förlita mig till hemmalagets anfallsspel. Arsenal har gjort minst 2 mål i 18 av sina 20 senaste tävlingsmatcher mot engelskt motstånd – ett lysande facit som stryker under på att man står för det skarpaste anfallsspelet i Premier League i nuläget. Man har gott om poängspelare i någorlunda gott slag med en relativt god mix på framspelare och lirare som kan löpa rätt i ytorna kring boxen. Liverpool kan, trots en högst imponerande uppryckning efter en trög säsongsinledning, falla på sviktande resultat mot topplagen där försvarsspelet inte har varit fullt så lika effektivt och Martin Skrtels frånvaro kan bli betydande då han har varit den ledande figuren i backlinjen. Hemmalaget att leverera minst 2 mål i matchen spelas med medel.

/Puyol