Premier League-fotbollen är som bekant färdigspelad för den här säsongen, nu avslutas dock även den engelska fotbollssäsongen i stort med en sista match och final i den mest klassiska och äldsta cuperna av de alla. En vinnare av FA-cupen ska utses där Arsenal, de regerande mästarna, och Aston Villa är de två lagen som har lyckats gå hela vägen. Även i något som kan bli tillknäppt vill jag dock tro att båda lagen kan matcha varandra väl för att vi ska kunna ta del av en tillräcklig mängd med kvalificerade målchanser. 10 av de 11 senaste mötena de båda lagen emellan har gått över linan där jag tror på goda möjligheter för det även i den här finalen.

  • Match: Arsenal – Aston Villa
  • Spel: Över 2,5 mål
  • Odds: 1,82 @ Betsson
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 18.30 30/5

Arsenal har växlat upp efter en trög inledning på säsongen där man hade chansen att avsluta på placeringen bakom Chelsea i toppen av ligatabellen, även om man fick nöja sig med att sluta trea. Även om prestationerna har varit något sämre på slutet där man inte tog mer än 9 poäng från sina 6 avslutande ligamatcher så ska man, i överlag och med Champions League-uttåget som ett undantag, vara glada över den utvecklingen man stod för från årsskiftet och framåt där både insatserna och resultaten var till Gunners fördel. Under en period var i första hand anfallsspelet oerhört effektivt där man stod för väldigt mycket mål efter att äntligen ha lyckats utnyttja samtliga av sina främsta pjäser framåt, där exempelvis Sanchez har varit vass från start medan man har fått igång Özil och Ramsey. Bidragande till de positiva resultaten för Wengers mannar har även varit ett mer effektivt försvarsspel, även om man inte har klarat av att hålla nollan intakt fullt så lika många gånger på slutet där jag alltjämt anser att man har ett fåtal individuellt svaga kort som går att utnyttja vid vissa situationer.

Gunners har endast Danny Welbeck otillgänglig för spel. Även om ett par tidigare skadade spelare kan komma att strykas pga saknad matchträning så är truppen intakt i övrigt.

arsenal_200x200astonvilla_200x200

Aston Villa kan ha varit på väg mot Championship, men Tim Sherwoods intåg var i första hand ett massivt lyft för det otroligt håglösa anfallsspelet som bedrevs innan, något som bidrog till att man kunde plocka de poängen som krävdes för ett nytt kontrakt. Villa avslutade säsongen med två riktigt svaga insatser där förkrossande 1-6 borta mot Southampton följdes upp med 0-1 i hemmamötet med Burnley, även om det kändes någorlunda tydligt att tankarna vilade på den här tillställningen. Vissa frågetecken kring försvarsspelet nu när man förespråkar en mer offensiv fotboll, med frågetecken på målvaktsposten där Given nu har valts före Guzan, där man har släppt in alldeles för många mål från april (21 st på 9 matcher) och framåt där man måste vara mer välbalanserat mot den här typen av motstånd. Jag tror dock att dagens Villa kan få utdelningen framåt även i matcher där man inte skapar alltför mycket där man nu är desto mer kreativt och slipat i sitt omställningsspel där man har väldigt mycket speed på flankerna tillsammans med en formstark Benteke inne i boxen. Man har snittat 1,5 mål/tävlingsmatch sedan managerskiftet, vilket är ett väldigt fint facit.

Villa har, likt motståndet, ett gynnsamt utgångsläge i sin trupp där endast mittbacksalternativet Ciaran Clark är struken sedan tidigare. Därmed inga skador i övrigt här heller.


Jag vill ge båda lagen goda möjligheter till att komma med i målprotokollet, men föredrar det totala överspelet före spelformen med båda lagen att näta där jag menar på att det här kan gå vägen även om Villa inte skulle lyckas få någon utdelning. Ett taktiskt slipat Arsenal vann det senaste mötet (hemma på Emirates) med 5-0 i en match där man tillät motståndet att vara det spelförande laget, något som inte passade gästerna någonstans. De senaste veckorna har man dock tagit stora steg framåt ur den aspekten där man kan vara betydligt mer kreativt i den sista tredjedelen av banan med fler spelalternativ som fungerar framåt. Samtidigt har Gunners sådana kvaliteter när man vänder upp spelet där man kan hitta luckor mot ett Aston Villa-försvar som kan lämna större ytor när mittfältet blir överspelat, en tendens man har visat upp någon gång för mycket på slutet. Överspelet på minst 3 gjorda mål i matchen spelas med en medelinsats.

/Puyol