Vi håller oss kvar i Premier League-fotbollen där vi nu går över till söndagens två matcher, inledningsvis med fokus på London och Emirates. Arsenal måste fortsätta pricka in fullpoängare i jakten på ett Champions League-plats och står nu inför en överkomlig uppgift när Aston Villa kommer på besök. Tror att vi kan ha en väldigt fin match framför oss här och även om det är troligt att bortalaget får resa norrut till Birmingham utan några poäng så tror jag ändå att man, trots de uppenbara svårigheterna, kan få med sig ett mål härifrån.

  • Match: Arsenal – Aston Villa
  • Spel: Aston Villa över 0,5 mål
  • Odds: 2,35 @ Unibet
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 14.30 1/2

Arsenal behöver inte trycka ut alltför övertygande prestationer, men börjar sakta men säkert se resultaten gå lagets väg. Undantaget det man visade upp innan uppehållet med spel i FA-cupen, där man för övrigt besegrade Championship-laget Brighton med 3-2, där insatsen borta mot Manchester City i stora drag var perfekt och man lyckades äntligen besegra en av konkurrenterna i toppskiktet utanför Emirates. En värdefull framgång som kan ha varit den mentala skjutsen som behövdes inför fortsättningen där man ser att ”Gunners” kan tävla på samma villkor om allting stämmer, även om City var relativt blekt och fantasilöst den söndagen.

Gunners har nu vunnit 7 av sina 10 senaste ligamatcher där poängtappen under den här perioden har kommit till på bortaplan och därmed är kursen mot topp-4 och en Champions League-plats mer stadig nu för Arsene Wengers manskap – positioner man kan kräva att det här materialet, med samma ordnade grundspel sedan ett antal år tillbaka, ska kunna styra upp. Jag anser dock att man har kommit undan något lindrigt i ett par matcher under den stabila perioden, sett till poängskörden, som man ändå upplever nu. Segern senast (i ligaspelet) mot City var dock mer än välförtjänt, noterbart att man nu testade ett mer försiktigt spel där man gav upp sitt bolltrillande vilket bäddade för en prickfri insats i båda änderna av planhalvan över 90 minuter – något man inte har varit bortskämda med under den här säsongen. Man ska nog inte dra några större växlar av, trots avancemang, två insläppta mål mot ett Championship-lag där bland annat Per Mertesacker vilades i mittlåset, det här är dock en helt annan uppgift än det man gick upp emot borta mot ett titeljagande Man City och det är där någonstans jag ser en viss fara. Här kan man släppa något på tyglarna och gå framåt ännu hårdare där jag alltjämt är skeptisk till de spelarna man har tillgängliga för spel på det sittande mittfältet som inte är några större bollvinnare. Aston Villa ställer om snabbare än Stoke, som inte är mer än 3 motståndare (på 10 hemmamatcher) som man har lyckats nolla i ligaspelet, och man kan leva farligt i ett fåtal spelmoment om motståndet lyckas få in bollen mellan backlinjen och det centrala mittfältet.

Hemmalagets skadelista har lättat på senare tid, saknas gör dock Jack Wilshere, Mikel Arteta, Mathieu Debuchy, Danny Welbeck Alex Oxlade-Chamberlain samt Abou Diaby sedan tidigare. Frågetecken på Alexis Sanchez.

arsenal_200x200astonvilla_200x200

Aston Villa har varit här förut, närmare bestämt under pågående säsong där man har haft en tendens att bygga sviter, både positiva och väldigt negativa. Man kan ha en period där man är någorlunda svårslaget för att sedan gå ett antal matcher utan fullpoängare, och nu är det främsta bekymret att man har enorma svårigheter med att hitta nätet. Villa är nu det absolut målsnålaste laget i det professionella engelska ligasystemet med ett snitt på ett halvt mål per match där man nu endast har lyckats stå för ett ynka mål framåt, vilket var Christian Bentekes pärla i hemmamötet med Manchester United, över sina 7 senaste ligamatcher. Det här är faktiskt den andra gången under den här säsongen där man går med ett mål på exakt 7 ligamatcher (Tottenham hemma under den perioden), vilket är ganska anmärkningsvärt. Man lyckades dock trycka in två mål i helgens FA-cupmatch mot Bournemouth, topplag i Championship, men bortsett från förbättrat självförtroende (vilket kan vara värdefullt nog) så är det svårt att hämta mycket från det motståndet som i första hand har utmärkt sig via ett slagkraftigt anfallsspel.

Det hör till saken att Villa kan försvara sig relativt bra där man bemästrar det låga försvarsspelet väl och man är, trots allt, det laget i den undre halvan av tabellen som släpper in minst mål. Managern Paul Lambert, som sägs sitta säkert, är nog ändå medveten om att man måste göra mål i den här matchen för att kunna få med sig några poäng härifrån, och ur den aspekten har man ett intressant spelsätt för det. Birmingham-gänget får uppenbara problem när man tvingas ta initiativet till att föra spelet men man är desto bättre på att ställa om och åtminstone skapa farligheter via det. 5 av de 11 ligamålen som har slagits in mot lag som tillhör den övre halvan av tabellen just nu. Man har väldigt mycket speed på flankerna där man kommer få chanserna till att kontra i det här mötet och nu har man även fått in en ingrediens som kan visa sig bli väldigt nyttig. Jag tror att nyförvärvet Carles Gil, som hämtades in från Valencia, kan visa sig bli ett av många fynd som har plockats in från den spanska ligan på senare år. En kreatör med bra fart men även en duktig skytt som står för något annat än exempelvis Agbonlahor och Weimann som är mer raka mot mål. Man har nu även återigen Fabian Delph, som nu har förlängt sitt kontrakt, tillgänglig för spel efter ett längre skadefrånvaro. Den mest kreativa av de centrala mittfältarna man har att tillgå där han är duktig på att fylla på med löpningar mot boxen.

Bortalaget saknar mittbacksalternativen Ron Vlaar och Philippe Senderos sedan tidigare. Även Joe Cole stryks medan Libor Kozak är långtidsskadad sedan fjolåret.


När lagen möttes på Villa Park stördes Gunners rejält av Villas omställningsspel innan 5 rejäla lyckominuter gav det dåvarande bortalaget 1, 2 och 3 mål. Det gick inte vägen den gången, och även om man kan släppa till ett liknande antal med mål så vill jag ändå ge söndagens gäster dugliga möjligheter till att få med sig ett mål från Emirates. 2,35 ggr pre game, och det trots att det är Aston Villa som ska göra det, står sig någorlunda högt i mitt tycke där Chelsea är det enda Premier League-laget jag inte skulle spela ett Villa-mål på till det oddset. Jag vill återigen lyfta fram att det är i den här typen av tillställningar man kommer mer till sin rätt med sitt spelsätt samtidigt som motståndet inte är överdrivet effektivt i sitt försvarsarbete för den delen heller. Både Hull och QPR (båda bakom Villa i tabellen) har lyckats göra mål här, och trots att båda har lyckats göra fler mål än Villa under den här säsongen så tycker jag egentligen inte att man har grundkvaliteter större än det bortalaget som gästar denna söndag.

Bortalaget att stå för minst ett mål i den här matchen testas strax under medel.

/Puyol