National Hockey League fortsätter säsongen och i natt är det sju matcher på menyn. Bland annat ett hemmalag som har förlorat sina tre senaste hemmamatcher mot ett bortalag som har två segrar på sina två senaste bortamatcher. Jag talar alltså om mötet mellan Arizona Coyotes – Colorado Avalanche. Vilket lags trend bryts?

  • Match: Arizona Coyotes – Colorado Avalanche
  • Serie: NHL
  • Speltips: Över 5,5 mål
  • Odds: 2,15 @ William Hill
  • Insats: 2,5/5 units 
  • Spelstopp: 26/11, 03:00

Startande målvakter:
Coyotes: M. Smith (troligtvis) Matcher: 16 Impm: 3,22 Räddningsprocent: 89,3%
Avalanche: R. Berra Matcher: 8 Impm: 3,16 Räddningsprocent: 89,5%

Hemmalaget Coyotes har inte haft en alltför lyckad period på sistone. Laget förlorade senast med 2-1 på bortaplan mot Anaheim Ducks. En match som Ducks ägde fram till den tredje perioden då Coyotes reducerade och skapade dramatik i matchen. Men Ducks kunde hålla undan och ge Coyotes sin sjätte förlust på lagets tio senaste, 4-5-1.
Coyotes har inte imponerat i inledningen av säsongen och med tjugo poäng efter tjugotvå spelade matcher befinner sig laget inte mindre än på en tolfte plats i Western Conference. Laget har fyra poäng upp till närmsta slutspelslag.
Med sextiosju insläppta mål på dessa matcher är Coyotes det lag som har släppt in tredje flest mål i Western Conference tillsammans med nattens motståndare Avalanche. Det ger ett snitt på 3,04 mål bakåt per match. Med femtiofyra mål framåt snittar Coyotes 2,45 mål framåt per match.
Hemmaplan har varit sisådär för Coyotes. Med nio spelade hemmamatcher är laget Western Conference elfte bästa hemmalag med nio inspelade poäng. Med en målskillnad på 22-28 snittar Coyotes sina hemmamatcher med 5,55 mål.
Coyotes förlorade lagets senaste hemmamatch med 1-2 efter övertid mot Washington Capitals.

Coyotes kommer till spel utan:
M. Hanzal (spelar ev inatt)
B. Gormley
D. Moss

arizona_coyotes_200x200 V.S colorado_200x163

Avalanche fortsätter att vinna trots sin enorma skadelista. Nu senast besegrades Carolina Hurricanes på hemmaplan med 4-3. Detta trots underläge 1-3 efter den första perioden vände Avalanche starkt på matchen till seger.
Segern var lagets tredje på sina fyra senaste matcher. Men på lagets tio senaste har det bara blivit fyra segrar, 4-5-1.
Med den tidigare formsvackan har Avalanche en bit upp till lagen runt slutspel och har efter tjugoen spelade matcher nitton poäng och placerar sig på en mindre smickrande nästjumboplacering i Western Conference.
Tillsammans som sagt med Coyotes är Avalanche det lag som släppt in tredje flest mål i Western Conference med sina sextiosju mål. Med en målskillnad på 53-67 snittar Avalanche sina matcher med 5,71 mål per match.
Om Coyotes gick sisådär på hemmaplan är det ungefär samma visa för Avalanche på bortais. Med nio poäng efter elva bortamatcher är Avalanche Western Conference tolfte bästa bortalag. Med trettiosju insläppta mål på dessa matcher snittar laget 3,63 mål bakåt per match och med tjugotvå framåt ynka två mål per match.
Avalanche vann sin senaste bortamatch mot New Jersey Devils med 3-2. Vilket var lagets andra raka bortaseger. Noterbart är att tre av dessa fem matcher har slutat över 5,5 mål medan dom andra två har stannat på exakt fem.

Avalanche kommer eventuellt till spel med en hel drös med spelare borta.
A. Tanguay (spelar troligen inatt)
S. Varlamov (finns ev med på bänken)
J. McGinn (spelar ev inatt)
J. Mitchell (spelar ev inatt)
B. Stuart
D. Everberg
R. Wilson
J. Winchester
P. Bordeleau

Dags för säsongens första fight!
Förra säsongen möttes lagen tre gånger. Två gånger i Colorado och en med Coyotes som hemmalag. Det resulterade i att samtliga matcher vanns av Avalanche. Noterbart är att två av dessa tre matcher slutade med över 5,5 mål inblandat.
På lagens tio senaste fighter har det slutat med fem segrar vardera. Noterbart är att fyra matcher har slutat över 5,5 mål medan fyra matcher har stannat på exakt fem.
Lagens fem senaste möten med Coyotes som hemmalag har det slutat med tre segrar för Coyotes och två för Avalanche. Noterbart är att tre matcher har innehållit över 5,5 mål och en har stannat på exakt fem mål.

Två lag med svajig defensiv och två målvakter som inte imponerat under säsongen.
Vi kan börja med målvakterna. M. Smith i hemmalaget som inte är att känna igen från förra säsongen då han var betydligt bättre än vad han är nu efter sina sexton matcher den här säsongen. Han släpper in i snitt 3,22 mål per match och har en räddningsprocent på mindre imponerande 89,3%. För Avalanche del startar R. Berra då första målvakten S. Varlamov är skadad. Berra har inte heller gett ett gott intryck på sina åtta matcher och snittar 3,16 mål per match och en räddningsprocent på 89,5%.
Det är samtidigt två lag som har släppt in tredje flest mål i sin Conference och det är två lag som har grundregeln att anfall är bästa försvar. Ett Coyotes på hemmaplan är en skillnad mot bortaspelet. Medan Avalanche har samma anfallsvilja hemma som borta. Vilket har resulterat i att båda lagen inte har imponerande siffror på hemma respektive bortaplan.
Två av tre möten förra säsongen slutade med över 5,5 mål och tre av lagens fyra senaste möten har resulterat i minst sex mål.
Med två lag som har två målvakter och försvarsspel som inte imponerar och behöver börja vinna för att haka på slutspelsstriden igen, samt två lag som spelar offensivt bör ge oss en böljande match med massa målchanser.
Det gör att jag väljer att spela över 5,5 mål till 2,15 hos William Hill.