En vecka senare siktar vi in oss på mer kampsport när UFC nu förflyttar sig från Broomfield, Colorado, till den brasilianska sydostkusten och Porto Alegre. Även här ett något profilfattigt program med en huvudmatch som får ses som aningen avdankad. Antonio Silva går upp mot Frank Mir i en tungviktsmatch där en förlustsvit kommer att brytas. I första hand väljer jag dock att gå på matchtiden och inte den eventuella vinnaren där jag åtminstone tror att tillräckligt mycket kan tala för att vi får se mer än en rond. Notera att galan går natten mot måndag.

  • Match: Antonio Silva – Frank Mir
  • Spel: Över 1,5 ronder
  • Odds: 1,85 @ Expekt
  • Units: 4/10
  • Spelstopp: 23/2

Två meriterade veteraner, glansdagarna är dock passerade med råge där varken Antonio ”Bigfoot” Silva (18-5-1) eller Frank Mir (16-8) kommer vara inblandade i några fler titelmatcher. Slår man ihop de båda kombattanternas 7 senaste matcher så är ett oavgjort resultat (Silva mot Hunt i ett krig över 5 ronder) det främsta som har skakats fram, dvs 6 förluster – vilket säger en del om att det här är ett någorlunda avslaget main event ett och två steg bort från toppskiktet.

Storvuxna män med något tunna handskar bidrar till att det kan gå någorlunda fort i den här viktklassen med tidiga avslut. Båda kombattanterna fyller även 36 under det här året, vilket gör att man ifrågasätter hur pass känsliga de är där ett tyngre slag kan vara mer än tillräckligt för att någon av herrarna ska gå ner. Jag vill dock fortfarande hävda att dem kan matcha varandra på att visst sätt att över ett par tillställningar så att en knapp majoritet passerar den första ronden och de inledande 5 minuterna efter ett par faktorer. Jag tror faktiskt inte att det behöver bli våldsamt mycket action centralt i ringen. Varken ”Bigfoot” Silva eller Mir är särskilt tekniska i sin stand up. Båda rör sig långsamt att jämföra med de främsta atleterna i viktklassens toppskikt. De står inte för någon större träffprocent på fötterna och ingen av dem har heller profilerat sig själva som några större power strikers. Noterbart även att båda är väldigt skickliga jiu jitsu-utövare och slår man ihop samtliga av deras förluster så har ingen avslutats via ett lås.

Jag skulle i första hand peka ut två riskmoment som i första hand bygger på Frank Mir där han inte har råd att fångas upp på kanten i motståndets clinch. Mir har dock för ovanlighetens skull en viss ”speed advantage” mot det här motståndet där jag eventuellt vill tro att han kan cirkla sig ur den faran. En annan är ifall Silva inte är tillräckligt uppmärksam på mattan. Jag skulle nog utan tvekan peka ut Mir som en mer trolig vinnare i en grappling-match där han är oerhört aktiv och aggressiv i jakten på en lucka, tror dock att han kan få svårt att få svårt att föra matchen dit under inledningen när motståndet fortfarande är någorlunda fräsch.


Om man väger in att Frank Mir står som en förhållandevis stor underdog, vilket jag också är aningen skeptisk till, så vill jag i jämförelse och trots riskmomenten se överspelet som en knapp favorit. Mir har under sin förlustsvit på 4 raka matcher ändå stått emot i den inledande ronden i 3 matcher mot topprankat motstånd där samtliga har varit hemska matchningar för hans del och med fler verktyg än det här motståndet står för. Silva är lite större och starkare med potential att slå ut motståndet, tror dock att han kan få svårt att landa något riktigt tungt så länge motståndet orkar röra sig mer kvickt. Strax under medel spelas på över 1,5 ronder, dvs att vi tar oss förbi den inledande ronden av fighten.

/Puyol