Vi fortsätter på den inslagna vägen med ännu mer kampsport och UFC 185 i amerikanska Dallas där titelmatchen i lättviktsklassen står som main event. Mästaren Anthony Pettis går in som storfavorit mot utmanaren Rafael Dos Anjos där jag återigen vill tro att ett mönster ska upprepa sig. Vi kan ha ytterligare ett snyggt avslut framför oss och över 25 minuter så borde ”Showtime”, med alla hans fantastiska kvaliteter från nästintill samtliga positioner, hitta luckan på nytt.

  • Match: Anthony Pettis – Rafael Dos Anjos
  • Spel: Pettis genom knockout, submission eller diskvalificering
  • Odds: 1,72 @ Bet365
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 04.00 15/3

Rafael Dos Anjos (23-7) får numera stå som en veteran i dessa sammanhang där han har varit ett namn i UFC:s lättviktsklass sedan 2008. Noterbart att han inledde med två raka förluster, där han i princip endast hade kvaliteter som en grappler, men utvecklingskurvan har pekat spikrakt uppåt och sedan 2012 stoltserar han med resultatraden 8-1. Ett fantastiskt facit om man ser till bredden i den här divisionen där den enda förlusten har kommit till mot en riktigt skicklig Khabib Nurmagomedov – som nog hade varit den mer rimliga utmanaren om han hade varit skadefri. Brassen har på senare tid även spetsat till sina färdigheter där han även har blivit till en riktigt fin striker, framförallt rent tekniskt – även om det dock alltjämt är ett område där mästaren ska vara numret större.

Anthony Pettis, en oerhört begåvad och kreativ striker, med kanske den främsta sparktekniken i MMA, men så även med ett oerhört slipat ”ground game” har imponerat enormt sedan sin återkomst där han inte har fått chansen till att visa upp sina färdigheter mer frekvent pga en del skadebekymmer. Att han nu har fått känna på tempen och är tillbaka endast 3 månader efter sitt första titelförsvar, efter att ha varit frånvarande i närmare 1,5 år innan dess, är nog endast positivt. ”Showtime” har inte behövt mer än ca 10 minuter för att avverka sina 4 senaste motståndare, vilket har varit ett par kvalificerade sådana, och det är vansinnigt imponerande och relativt ovanligt i den här viktklassen.

Skulle man enbart se till de två föregående titelmatcherna så är det ganska anmärkningsvärt att Anthony Pettis blev kontrollerad över merparten, eller snarare en kraftig majoritet, av matcherna mot Benson Henderson och Gilbert Melendez. Likväl lyckades den nuvarande mästaren fiska in två avslut, båda från rygg efter att först ha prickat in ett fåtal slag på fötterna, i slutet av rond 1 samt under inledningen av rond 2. Det har blivit väldigt tydligt att Pettis behöver oerhört lite utrymme för att kunna etablera ett rejält tryck och skaka om sina motståndare kraftigt. Dos Anjos har fått anfalla relativt ostört under sin segersvit på 3 matcher – en segersvit på 3 matcher där Anthony Pettis, med alla hans kvaliteter, inte har stått som motståndare. Jag vill nog tro att RDA kan bli väldigt osäker tidigt in i en ren ”striking match” med Pettis, och till skillnad från tidigare nämnda Henderson och Melendez, är han ingen ”grinder” som kan pressa ut den här matchen till ytterkanterna av ringen och därmed minimera mästarens offensiv.


Jag vill nog tro att Anthony Pettis är snäppet kvickare och skickligare på att hitta vinklar för sina slag och jag skulle nypa den här spelformen oavsett motstånd i lättviktsklassen i nuläget – så pass slipad är ”Showtime” där jag menar på att han kan vara på väg att växa ut till något väldigt speciellt. Jag tror även att det här är den matchningen som kan visa upp Pettis fulla potential i hans stand up, och har han inte behövt skicka ut särskilt mycket för ett avslut mot meriterat motstånd så ser jag inga klara orsaker till motsatsen i det här mötet. Anthony Pettis att stå som segrare genom att avsluta, oavsett vinnande metod, den här matchen spelas strax över medel.

/Puyol