Vi lämnar inte Las Vegas riktigt än där nattens tredje spelobjekt hämtas från UFC 181 och dess högintressanta matcher för kvällen. Som bekant, två titlar på spel där vi inleder med bältet som ska delas ut i lättvikten när Anthony Pettis står för sin efterlängtade återkomst med Gilbert Melendez som motståndare. Det ska bli väldigt intressant att se hur mästaren står sig efter sin skadefrånvaro, men skulle han komma upp i nivå så har han alla förutsättningar till att bygga vidare på något riktigt stort. 4 ggr på MMA:s kanske mest intressanta striker i dagsläget måste nog testas.

  • Match: Anthony Pettis – Gilbert Melendez
  • Spel: Pettis via KO, TKO eller DQ
  • Odds: 4,00 @ Ladbrokes
  • Units: 2,5/10
  • Spelstopp: 04.30 7/12

Det här är den första titelmatchen i lättvikt på över ett år, eller 15 månader närmare bestämt. Det är även den allra första gången en skadedrabbad Anthony Pettis (17-2) får försvara det bältet som han erövrade i hemstaden MilwaukeeGilbert Melendez (22-3), fd mästare i Strikeforce, har inte heller varit alltför aktiv i sin väntan på en ny titelchans (har gått en match under mästarens skadefrånvaro) och är inte i närheten av att stå för samma spektakulära tekniker, men likväl är han alltjämt skicklig och svår att bryta ner.

”Showtime” är ett väldigt lämpligt nick för de spektakulära egenskaperna som mästaren besitter, och man behöver inte vara alltför intresserad av MMA rent generellt för att imponeras av de sevärda egenskaperna, framförallt via en väldigt spektakulär sparkteknik. Anthony Pettis är en oerhört dynamisk, kreativ och träffsäker striker som även slår väldigt hårt, utöver att han även är väldigt giftig på mattan. Något som bidrar till att han blir mer effektiv stående där han skapar utrymme till att vara både offensiv och aggressiv i och med att han inte är nämnvärt orolig för att bli nedtagen. Gilbert Melendez är väldigt allround, om än utan de absoluta spetsegenskaperna, en slipad brottare och teknisk boxare, och även om slagstyrkan saknas så slår han med hög volym.

Noterbart, om man slår ihop de bägge herrarnas förluster (totalt 5 st) så har ingen av slagskämparna blivit avslutade under deras karriärer. Båda kombattanterna har gått 3 matcher sedan 2012 och framåt. Det som är ganska anmärkningsvärt är dock att den totala matchtiden för Pettis ligger på 8,5 minuter medan Melendez har slagits i exakt 65 minuter under samma period. 10 av de 11 senaste matcherna han har gått har varit titelmatcher där majoriteten har gått tiden ut. Man kan slå fast att han verkligen är ”battle tested” medan mästaren inte är det i samma utsträckning, samtidigt kommer han från ett gäng högst imponerande och meriterande avslut. Han var bland annat först med att slå ut Donald Cerrone och avslutade (visserligen via ett lås) Benson Henderson från rygg.

På fötterna är det här en duell mellan två olika stilar och Gilbert Melendez, med sin tuffhet, kommer testas i det här mötet – speciellt då han själv rimligtvis borde sakna egenskaperna till ett eget avslut. Han måste röra sig framåt men samtidigt vara väldigt noggrann med att minimera motståndets ytor tillräckligt för att inte riskera att bli träffad av mästarens hänsynslösa sparkar. Till exempel, Anthony Pettis blev under stora delar av mötet med tidigare nämnde Henderson kontrollerad under stora delar av de dryga 4,5 minuterna som matchen varade, men likväl landade han tillräckligt för att kunna skaka motståndet.


Jag skulle nog välja bort det raka spelet på favoriten i diverse med kombinationer, med eventuell risk för ringrost, men till 4 ggr på ett avslut efter en slagserie så anser jag nog att det är värt det i sådana fall. Jag tror nog att de flesta känner av att Pettis är oerhört svår att läsa av och jag hävdar nog att han kan slå ut vem som helst i den här viktklassen och kommer, över 25 minuter att gå på, få in ett par tyngre slag. Melendez är riktigt tuff, men han har aldrig mött en striker av den här kalibern. Anthony Pettis att stå som segrare via knockout, teknisk knockout eller diskvalificering testas med en låg insats.

/Puyol