UFC återvänder till Boston och det gör det för en efterlängtad titelmatch i bantamvikt, men innan det plockar vi en intressant match i lättviktsklassen där den fd mästaren Anthony Pettis ska ta sig an den erfarne Eddie Alvarez. Motståndet är, utan tvekan, kvalificerat – men jag kommer nog alltid se en viss poäng med att, med alla hans spetsegenskaper, gå för avslutet när ”Showtime” är inblandad.

  • Match: Anthony Pettis – Eddie Alvarez
  • Spel: Pettis genom ko, tko, disk. eller submission
  • Odds: 2,05 @ Bet365
  • Units: 3/5
  • Spelstopp: 03.00 18/1

Under en period sågs Eddie Alvarez (26-4) som den främsta fightern utanför UFC, och även om han borde hämtats in tidigare så är det viktigt att poängtera att det här kan vara den bredaste viktklassen i den ledande organisationen i världen där den forne mästaren i Bellator, i överlag, gick upp emot relativt begränsat motstånd. Det till trots, Alvarez är skicklig, men har ändå haft en förhållandevis svår inledning här. Han fick ta emot väldigt mycket stryk mot Donald Cerrone, där han i första hand hade enormt svårt att försvara sig mot motståndets sparkar. Det följdes upp med en väldigt tät poängseger via ett oenigt domslut mot Gilbert Melendez, även här noterbart att han fick ta en hel del stryk i inledningen av det mötet. En gemensam nämnare i dessa är att Anthony Pettis (18-3), som har testats mot tuffare motstånd, har gått upp emot båda dessa herrar – och stekt båda. ”Showtime” är oerhört begåvad med sin offensiv där han besitter en del spetsegenskaper, och om Alvarez hamnar i svårigheter här (att jämföra med Cerrone/Melendez) så tror jag att han kan få svårt att överleva.

Rafael Dos Anjos besegrade och tog lättviktstiteln från Anthony Pettis via ett konstant tryck och ett oerhört effektivt top game över 5 ronder, samtidigt är det värt att notera vad det var som gjorde att Pettis var så fruktad innan dess. Även om Alvarez kan vara en skaplig wrestler, och jag vill nog tro att han skulle kunna sätta en hyfsad procent av sina nedtagningsförsök om han verkligen gick för det här, så är jag inte övertygad om att det skulle räcka. Både Benson Henderson och tidigare nämnde Gilbert Melendez kontrollerade Pettis över en klar majoritet av sina matcher, men likväl lyckades han hitta luckorna till avslut mot dessa meriterade motståndare.


Till dubbla insatsen skulle jag syna den här spelformen mot nästintill hela lättviktsklassen. Eddie Alvarez har en förmåga att bli träffad – och mot den typen av motstånd som han går upp emot nu så är det ett farligt spel. Anthony Pettis är en finisher. En oerhört tekniskt begåvad striker med power men även svårläst med sin kreativitet, utöver att han även är väldigt offensiv från sin guard. Har svårt att se hur ”Showtime” ska kunna kontrolleras över 3 ronder och jag förväntar mig att han ska kunna skapa någonting de gångerna han får lite yta att gå på, och han har allt som oftast behövt relativt lite tid och rum för att kunna skada sina motståndare tillräckligt. Pettis att vinna matchen via ett avslut spelas med medel.

/Puyol