Under föregående helg bevittnade vi en väldigt intressant huvudmatch när Alexander Gustafsson och Anthony Johnson skulle drabba samman i Tele2 Arena i den svenska huvudstaden. Det var stort på förhand, men det här blir nog ett och två snäpp större när UFC reser hemåt till Las Vegas och MGM Grand Garden Arena för att välkomna kungen åter. Anderson Silva, en av tidernas absolut främsta i den här grenen, står för sin comeback när han ska ta sig an Nick Diaz. Med tanke på vilka omständigheter det är som har hållit den store brassen borta från tävlandet så är ett par frågetecken enkla att förstå, jag anser dock att de går i båda riktningarna där detta, på förhand, ändå måste ses som en bra matchning för favoritens del.

  • Match: Anderson Silva – Nick Diaz
  • Spel: Silva via KO, TKO, DQ eller submission (avslut)
  • Odds: 1,75 @ Unibet
  • Units: 6,5/10
  • Spelstopp: 05.30

Ett på senare tid ovanligt drag av UFC att köra en huvudmatch på pay per view där en titel inte står på spel, men trots avsaknaden av ett bälte så kan det inte bli mycket större än så här om man ser till vilket intresse det finns kring de båda kombattanterna där det i första hand ska bli väldigt intressant att se hur den forne pound for pound-kungen mår och i vilket skick han är i nu när han äntligen är tillbaka. Anderson Silva (33-6) stod som mästare i den här viktklassen i nästan 7 år där han radade upp 16 segrar i följd. Förlusten kom mot Chris Weidman där han sedan råkade ut för ett riktigt otäckt benbrott i returen mot samma motståndare. Även Nick Diaz (26-9-(1)) står för en bejublad återkomst där det här blir hans första fight sedan förlusten i titelmatchen i weltervikt mot Georges St. Pierre. En väldigt intressant karaktär och personlighet framförallt, så även med riktigt fina spetsegenskaper, rent resultatmässigt har han dock inte varit särskilt framgångsrik i UFC att jämföra med hur han har gått i andra organisationer.

Anderson Silva är den främsta strikern i UFC:s historia. 11 av hans 16 segrar har kommit till via knockout/teknisk knockout och procentuellt finns det ingen som besitter en högre sk knockdown rate än ”The Spider”. Han kombinerade teknisk briljans med en enorm träffsäker, kraft samt någon form av ”spelförståelse” för att kunna hitta de rätta slagen vid rätt tillfälle. Nick Diaz är en av de absolut främsta boxarna i MMA, kombinerat med att han är väldigt lurig och kreativ på mattan, där han är oerhört teknisk och han har utmärkt sig för att vara ruskigt konditionsstark där han kan bibehålla en jämn nivå och samma tempo över 5 ronder. Det intressanta med den här matchningen, rent stilmässigt, är dock att medan Diaz är en aggressiv volume striker som hela tiden söker vägar framåt så har Silva i första hand varit en counter puncher – en högst framgångsrik sådan, dessutom.

Silva har varit borta i 13 månader och det finns frågetecken kring det psykologiska där det inte riktigt är samma sak att dela ut en spark på en säck under ett träningspass att jämföra med en riktig tävlingsmatch. Samtidigt är det nog till hans fördel att Diaz, vars UFC-facit faktiskt ligger på högst blygsamma 7-6 (folk har fått kicken för bättre resultat än så), står och rör sig med en tydlig ”boxing stance” i sin stand up där han varken brukar dela ut eller blockera sparkar. Det är även viktigt att poängtera att Nick Diaz har valt att inte tävla i drygt 22 månader, dvs nästan 2 hela år. Sedan 2012 är det här hans tredje match, och om han ansåg att han kände sig ringrostig efter mötet med GSP (uppehåll på nästan exakt ett år) så tror jag nog att han kan få desto svårare att hitta rytmen nu.

Ytterligare, eller framförallt, en väldigt intressant faktor är att den här matchen går i mellanvikt, dvs den viktklassen Anderson Silva har regerat medan det här är första gången Nick Diaz går en tävlingsmatch i 83 kg-klassen. Även om Stockton-sonen endast har blivit utslagen vid ett tillfälle under sin karriär så ger han upp en hel del storlek i det här mötet där jag menar på att han tidigt in i den här matchen kan känna av att man slår hårdare här än vad man gör i weltervikt. Noterbart är att 3 av de 16 matcherna Silva har gått i UFC har varit i lätt-tungvikt, dvs samma viktklass där bland annat Jon Jones och Alexander Gustafsson tävlar – ingen av de 3 motståndarna överlevde den inledande ronden.


Benbrottet gör det här en aning intressant – hade UFC lekt med tanken av den här matchen för något år sedan (Diaz var beredd att hoppa in under UFC 153 men valet föll på veteranen Stephan Bonnar) så hade favoritskapet varit extremt mycket större. Det till trots, med tanke på vilken grundkapacitet strikern Spider besitter, kan det vara slagläge mot en naturlig welterviktare som kan vara alldeles för framåt och aggressiv för sitt eget bästa. Jag ser det här som en bekväm matchning för Silva och UFC kunde inte vara mer nöjd för de båda parternas del där Anderson får en bra öppning medan Diaz även lockas tillbaka in i leken med en stormatch, som han länge har sökt, och en hel del pengar därtill. Får vi se en någorlunda skarp Anderson Silva så har jag svårt att se hur motståndet ska kunna överleva 5 ronder i en match som kommer hållas stående. The Spider att stå som segrare genom att avsluta (oavsett vinnande metod) sin motståndare spelas med en insats strax över medel.

/Puyol