UFC återvänder till the fight capital för en spännande gala med framförallt en högintressant huvudmatch. Titeln i mellanvikt står på spel där den mångårige mästaren Anderson Silva ska ta sig an utmanaren Chris Weidman. På pappret en svår matchning för titelhållaren, men som så många gånger förr så vill jag tro att vi kommer få en liknande utgång till det vi har vant oss vid när spindeln har stått i centrum.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Anderson Silva – Chris Weidman
  • Spel: Silva
  • Odds: 1,49 @ Betsafe
  • Units: 8/10
  • Spelstopp: 04.00 7/7

Anderson Silva (33 vinster, 4 förluster) ses som en av de absolut främsta i den här grenens historia där han rankas som ”pound for pound”-kungen i dagsläget. Brasilianaren har varit otroligt dominant sedan sitt intåg i UFC där han alltjämt är obesegrad och har stått som mästare i mellanviktsklassen ända sedan hösten 2006. ”The Spider” är en fruktad striker med en högklassig muay thai av sällan skådat slag i MMA men även vass i en rad andra discipliner, däribland jiu-jitsu.

Chris Weidman (9 vinster, obesegrad) har länge lyfts fram, även för egen del, som en väldigt spännande talang och trots en relativt kort karriär på den här scenen får han en tidig chans på titeln. Amerikanen är en meriterad och skicklig brottare och grappler, verktyg som kan skaka om mästaren och därmed det som många experter menar på att han är det största hotet till motståndarens långvariga plats på tronen.

UFCPoster162AndersonSilvaChrisWeidman

 

22222

Anderson ”The Spider” Silva fyllde 38 för någon månad sedan, men den höga åldern är inget man har märkt av ännu. 16 matcher i UFC , varav 12 titelmatcher samt 3 matcher i lätt-tungviktsklassen, har resulterat i 16 segrar. Bakom siffrorna har han varit fullständigt överlägsen i samtliga fighter med undantag för ett möte (den första matchen mot Chael Sonnen) vilket får ses som det enda tillfället där han ens har varit i närheten av att vara illa ute. Om man bortser från en match där han blev diskad (innan debuten i den nuvarande organisationen) så har han inte förlorat en match på snart 9 år, vilket säger en del om hans storhet.

Jag köper att Chris Weidman kan bli något stort, det tvivlar jag inte på. Jag är dock tveksam till om han räcker till här enbart på att han eventuellt kan plocka ner den här matchen till mattan, och det vid upprepade tillfällen. Det är ingen större hemlighet att han måste försöka sig på det den tidigare nämnde Chael Sonnen gjorde i sin första titelmatch med en revbensskadad Silva, dvs gå på nedtagning efter nedtagning. Skillnaden är att Weidman har bättre vapen för att göra mer skada därifrån. Jag är dock inte övertygad om att han lyckas och det är en av detaljerna som talar emot honom – varje rond inleds stående. I en stand up-fight är mästaren en extremt stor favorit till att både vinna samt hitta ett avslut med snabba händer och en enorm träffsäkerhet.

Det många (de som går emot favoriten) inte nämner är att Anderson Silva har ett väldigt underskattat nedtagningsförsvar, speciellt i trånga ytor mot burväggen. Trots att det inte sticker ut alltför mycket om man ser till kroppen, så är han oerhört stark med väldigt fin balans. Det kombinerat med att han har en förmåga att behålla sitt lugn även i pressade situationer. Han kliver in med dyrbar erfarenhet här medan motståndet (Weidman) ännu inte har gått upp mot någon av större värde. Han har helt enkelt inte testats ännu och går nu upp mot en av tidernas främsta kampsportsutövare som har lyckats försvara sitt bälte 11 gånger – det är att jämföra med utmanaren som endast har gått 9 matcher som proffs.


Enligt bookmakers i Las Vegas så har oddset på ”The Spider” inte varit så här högt sedan våren 2008 när bältet försvarades mot Dan Henderson. Jag brukar vara försiktig med att rekommendera spel på de lägre oddsen, men här ser jag faktiskt ett visst värde i en så pass dominant fighter. Jag tror fortfarande att det ska väldigt mycket till för att besegra brassen där jag hade velat se ett ännu större favoritskap på den regerande mästaren. Anderson Silva spelas som segrare. 

Notera tiden för spelstoppet, matchen beräknas dra igång när vi närmar oss klockan 6 på morgonen, svensk tid.

/Puyol