En match i kvällens Hockeyallsvenska där Uppsalalaget Almtuna tar emot serieledande Tingsryd. Två lag som kommer till spel med olika resultat i den senaste omgången. Hemmalaget som förlorade medan gästande Tingsryd åter igen vann. Det är framförallt två lag som har fokus på den defensiva biten och ligger även fokuset där efter ikväll?

  • MatchAlmtuna – Tingsryd
  • Liga: Hockeyallsvenskan
  • Speltips: Under 4,5 mål
  • Odds: 1,97 @ Betsafe
  • Insats: 2/5 units 
  • Spelstopp: 28/12, 19:00

Almtuna har oväntat gått bra den här säsongen. Klubben som länge har dragits med ekonomiska besvär ligger på en imponerande sjunde plats i tabellen. Detta efter att ha spelat ihop femtioen poäng efter trettiofyra omgångar. Laget har bara tre poäng upp till sexan Vita Hästen och fyra ner till Leksand som ligger utanför playoff.
Något som verkligen har varit lagets styrka är defensiven. Med blott åttiosex insläppta mål är det sjätte minst av samtliga lag i Hockeyallsvenskan och Almtuna snittar 2,52 mål bakåt per match. Offensiven har däremot inte varit lika sprudlande med åttionio mål framåt och ger ett målsnitt på 2,61 mål per match.
Almtuna förlorade sin förra match mot Björklöven på bortais med 4-2. Resultatet betydde Almtuna’s sextonde match av trettiofyra som passerade över 4,5 mål.
På hemmaplan har Almtuna bara spelat över 4,5 mål i sex av sjutton hemmamatcher och lagets målskillnad på 43-33 ger ett snitt på 4,5 mål per match. Noterbart är att efter den senaste hemmamatchen mot Pantern, seger 3-1 betydde den fjärde matchen av dom fem senaste på hemmaplan under 4,5 mål.

almtuna_200 V.S tingsryd

Nykomlingen Tingsryd med sin dåliga ekonomi har överraskat hela hockey Sverige och leder serien imponerande. Laget står på sjuttio poäng efter trettiofyra omgångar och har tre poäng fler än tvåan AIK.
Den största anledningen till lagets framgång är det genomtänkta försvarsspelet. Att vara nykomlingar och släppt in minst antal mål är otroligt starkt. Tingsryd har bara släppt in sjuttioen kassar under seriens gång och snittar bara 2,08 insläppta mål per match.
Laget besegrade Timrå i den förra omgången på hemmaplan med 4-1 och tog lagets femte seger på dom sex senaste matcherna.
Inte stoppar det där då Tingsryd även är seriens bästa bortalag. Där har det blivit en hel del mål men med målskillnaden 44-41 snittas bortamatcherna på fem mål. Av Tingsryd’s sjutton bortamatcher har tio matcher passerat linan 4,5 mål medan sju inte har det.
Tingsryd förlorade mot Oskarshamn i den senaste bortamatchen med 4-2. Av lagets fem senaste bortamatcher två av dessa fem matcher stannat under 4,5 mål.

Säsongens tredje möte av fyra.
Det första mötet spelades i Metallåtervinning Arena. Där vann hemmalaget Almtuna med målsnåla 3-0.
I match nummer två som spelades i Nelson Garden vann Tingsryd en något målrikare tillställning med 3-2.

Blir det en målsnål match att vänta?
Det är vad jag förväntar mig. Två utav Hockeyallsvenskans målsnålaste lag drabbar samman. Almtuna har släppt in sjätte minst mål i serien mot Tingsryd som har släppt in allra minst.
Av Almtuna’s sjutton hemmamatcher har elva matcher slutat under 4,5 mål. Då inkluderar vi lagens senaste möte i Uppsala när hemmalaget vann med 3-0.
Tingsryd har haft störst problem med försvarsspelet på bortaplan då laget har släppt in överlägset fler mål på resande fot än i hemmaborgen. Nu möter laget däremot ett Almtuna som har sitt grundspel att spela försvarsinriktat och inte ge bort något i onödan, framförallt på hemmaplan.
Det är tre viktiga poäng som står på spel och det är två lag som vill behålla sina positioner i tabellen och kommer inte bjuda till något i onödan.
Sett över lagens tio senaste möten har endast två matcher gått över 4,5 mål. Då stannade målskörden på exakt fem kassar. Och lagen har inte ändrat speciellt mycket av sitt spel trots att dom spelade i olika serier i för en säsong sedan.
Jag förväntar mig en matchbild med två avvaktande lag som kommer försöka vänta ut motståndarna och att det inte kommer blir någon speciellt sevärd match. Om man inte är intresserad av försvarsspel.
Mitt spel blir då under 4,5 mål till 1,97 hos Betsafe.