Dags för mitt andra långtidsspel för den kommande säsongen i Allsvenskan. Den här gången ett spel mer inriktat på lagens totala målskörd, men gemensamt med föregående spel är det hos mästarna vi riktar fokus mot.

  • Spel: Malmö FF att göra flest mål 
  • Odds: 4,00 @ Unibet 
  • Liga: Allsvenskan 
  • Insats: 5/10
  • Spelstopp: 30/3, 15:00

De svenska mästarna har haft en turbulent vinter efter det att säsongen avslutades. Kalabaliken började med att guldtränaren Rikard Norling tackade för sig och hamnade sedermera i norska Brann. Där, någon vecka senare, även assisterande tränaren Simon Hollyhead infann sig. Vidare har sportchefen Per Ågren samt vd:n Per Nilsson lämnat sin respektive poster. Om vi dessutom lägger till att förra årets lagkapten Jiloan Hamad, målvakten Johan Dahlin samt den viktiga innermittfältaren Erik Friberg alla även har lämnat Sverige för spel utomlands, så är adjektivtet kaos ordentligt berättigat. Trots denna omsättning på spelare och ledare som suttit på viktiga roller, är man absolut inte borträknade från guldstriden.

Klubben har hanterat denna svåra situation på ett väldigt bra sätt. Mjällbys före detta ytterback Mahmut Özen har hämtats in, men den stora värvningen är naturligtvis att Markus Rosenberg återigen spelar i Malmötröjan. Det är en värvning som passar in hos skåningarna på så många olika vis. Markus bidrar med rutin från Europa vilket kommer behövas vid CL-kval i sommar. Dessutom är han den perfekta anfallspartnern till Magnus Eriksson – förra årets poängkung i Allsvenskan.

rosenberg

Ny sportchef har klubbikonen Daniel Andersson blivit som omedelbart anställde Åge Hareide. Norrmannen har skickat goda signaler under försäsongen och det känns som att skåningarna kan gå en trevlig säsong till mötes. Väldigt tydlig har ledarstaben deklarerat vad skillnaden gentemot Norling kommer att vara. Man ska bli skickligare på att ställa om medan motståndarna inte är i sina positioner, ett rakare spel på sista tredjedelen samt att Hareide önskar att man inleder pressen betydligt tidigare, framförallt är det yttermittfältarnas ansvar som förändras inom det området. Alla dessa förändringar tror jag kommer leda till att man blir ett lag som producerar fler målchanser framåt än vad man gjorde i fjol – ett år där man hamnade tvåa i statistiken över antalet gjorda mål (Helsingborg kom före).

Bortsett från AIK känns det tomt på konkurrenter om denna ”titel”. Helsingborg lider av brist på anfallare då Robin Simovic inte kommer komma upp i mer än 6-7 mål medan David Accam inte heller når så mycket högre. Förra årets skyttekung, Imad Khalili, är fram till sommaren utlånad. Göteborg är ett annat förmodat topplag, men som med tränare Mikael Stahre visat att man prioriterar andra delar än offensiven. Göteborgarna producerade i fjol 49 mål och det med Tobias Hysén i laget, som numera spelar i Kina.

Kvar av topplagen har vi Elfsborg som inte är att känna igen vad gäller spelsätt. Sedan Magnus Haglunds avsked har man sakta men säkrat trummat av på den offensiva fotbollen man stod för. Det började under Jörgen Lennartsson som under hösten fick sparken, och efter signalerna under försäsongen verkar det bli än mer cyniskt. Har visserligen hämtat in Viktor Prodell, men det känns inte som spelaren som kan höja Boråslaget till den nivå som krävs.

Eriksson

Det är hos Malmö som vi finner Allsvenskans bästa offensivare spelare. Den spelare som förra säsongen stod för, ganska överlägset, flest poäng - Magnus Eriksson – är kvar i laget. Att han valde stanna i Malmö och inte gå till Rubin Kazan, som han hade ett erbjudande ifrån, kan mycket väl bero på att han har ny lekkamrat vid sin position, Markus Rosenberg. Även om det uppenbarligen passade väldigt väl att spela med Molins under hösten i fjol, så är det nästan omöjligt att hitta en bättre anfallskollega än Markus. Denna duo måste anses som Allsvenskans bästa anfallspar.

Om vi tittar längre ner i laguppställningen, mot kanterna, finner vi Guillermo Molins som sedan återkomsten har ett snitt på 1 mål/match, vilket naturligtvis komma sänkas då han inte längre spelar längst fram. På andra sidan har vi Emil Forsberg som gör sin andra säsongen i klubben. Debutsäsongen blev en lyckad sådan med fem mål och har under försäsongen visat upp strålande spel. Med Åges sätt att tänka fotboll har vi en hel del mål att förvänta oss även vad gäller lagets yttrar som båda tillhör seriens bästa på deras respektive position.

                                                                                                                                                    

Förra säsongen slutade man tvåa i statistiken över antalet gjorda mål. Helsingborg, som slutade först i fjol, har tappat i offensiv slagkraft. Detta samtidigt som Malmö har rustat upp med Rosenberg och kommer spela en fotboll som bör innebära fler producerade mål. Den största konkurrenten är AIK och det kommer säkerligen bli en jämn kamp lagen i mellan, men vill hävda att skåningarna har bättre förutsättningar. 4,00x pengarna är ett odds som är för högt, vilket spelas med en medelinsats.

Spelet hittas under Sverige -> Allsvenskan -> Lagprestation.

/Mikel