UFC är tillbaka på nytt med högklassig kampsport när man nu ska stå för ett gästspel i Dallas. Innan vi siktar in oss på galans höjdpunkt, vilket är en titelmatch i lättvikt, så inleder vi spel på de stora grabbarna där vi har en fin tungviktsmatch framför oss. Alistair Overeem ska drabba samman med Roy Nelson där jag är aningen oförstående till det stora favoritskapet där jag tycker att vi har en väldigt intressant underdog på gång.

  • Match: Alistair Overeem – Roy Nelson
  • Spel: Nelson
  • Odds: 2,80 @ Bet365
  • Units: 7/10
  • Spelstopp: 04.00 15/3

Alistair Overeem (38-14), som kan vara något av de större besvikelserna med alla dess förväntningar sedan han värvades in till UFC, är utan tvekan mer teknisk och polerad i sin ”stand up” i den här matchningen mot Roy Nelson (20-10). Jag skulle nog även ge honom viss ”speed advantage” utöver en desto mer betydande ”reach advantage” på över 15 centimeter, vilket jag under normala omständigheter tycker skulle stärka ett favoritskap. I en rent teknisk slagduell med lättare strikes ska en mer träffsäker Overeem dela ut och landa en majoritet av slagen, det här är dock fortfarande ett möte mellan två tungviktare där ett tyngre slag kan bära vägen till framgång samt avsluta kvällen tidigt och ser man till hur dessa herrar matchar varandra så vill jag nog tro att det här kan vara över relativt fort – och där vill jag lyfta fram en faktor som kan bli mer avgörande för utgången här.

Roy Nelson har, utöver en rejäl högerslägga, visat upp en förmåga till att kunna absorbera de tyngre slagen på ett klart bättre sätt än majoriteten av kombattanterna i den här viktklassen. Statistiskt sett är han den tungviktaren bland de aktiva som har tagit emot flest slag, och det faktumet att endast Mark Hunt, som är en sk ”knockout artist”, är den enda som har lyckats slå ut honom över 13 matcher i UFC ser jag som ett väldigt imponerande facit. Där vill jag även se den främsta skillnaden mellan de två som gör upp här, så även en markant fördel som ”Big Country” har på förhand.

Overeem, som har blivit utslagen i 3 av sina 5 senaste matcher, har varit med oerhört länge och format något av en glaskäke som har varit känslig för relativt lite tryck. Sedan en period på 2 år tillbaka har han blivit knockad av Antonio Silva, Travis Browne och senast mot Ben Rothwell. Browne är en mer teknisk och strategisk striker (att jämföra med Nelson) med längd, men jag skulle nog vilja hävda att kvällens motståndare har större glöd i sitt paradslag att jämföra med de övriga som har nämnts.


Overeem har verktygen och egenskaper som bygger upp favoritskapet, samtidigt har jag oerhört svårt att förstå vad det är som motiverar storleken. Skulle det här hållas på fötterna så behöver Nelson väldigt lite yta att jobba på för att kunna landa med sin höger. Big Country ska ha betydligt bättre möjligheter till en seger här. Vinnarspelet på Roy Nelson spelas med en insats strax över medel.

/Puyol