UFC är tillbaka med högklassig kampsport där detta är den första riktigt stora galan sedan de två titelmatcherna i Vegas strax innan nyår. New Jersey och Prudential Center står som värd den här gången, även här med två bälten på spel, där jag inleder med tungviktsmötet på ”main card” som får ses som en aptitretare inför titelmatcherna. Två veteraner gör upp när Alistair Overeem och Frank Mir väl ska drabba samman, en väldigt viktig match för båda kombattanterna där ingen har råd att förlora. Med de senaste prestationerna i ryggen vill jag dock lyfta fram en klar favorit med en spelform som testas därefter.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Alistair Overeem – Frank Mir
  • Spel: Overeem – Round 1
  • Odds: 1,80 @ William Hill
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 04.55 2/2

Alistair Overeem (36-13-(1)) sågs som ett ruskigt stort tillskott till tungviktsklassen med en riktigt fin meritlista i bagaget, något han levde upp till i debuten för lite mer än 2 år sedan när Brock Lesnar slogs ut på ett övertygande sätt. Den fina prestationen lyckades han dock inte följa upp och karriären har stagnerat något sedan dess där ett misslyckat dopingtest har följts upp med två förluster. Overeem, som i första hand är en kickboxare med titlar i bland annat K1, har även ett underskattat submission-game och måste nog vinna om han åter vill etablera sig i UFC:s toppskikt.

Frank Mir (16-8) blev, ungefär runt samma tidpunkt som motståndaren stod för sin debut i organisationen, den förste att avsluta Minotauro Nogueira via ett lås och det på ett högst spektakulärt sätt. Det är dock även så långt tillbaka i tiden man måste gå för att hitta Vegas-sonens senaste seger, där glansdagarna från hans tid som färsk mästare för snart 10 år sedan (en motorcykelolycka hindrade honom från möjligheten till att försvara bältet) är långt borta. Mir är riktigt vass på mattan och borde vara väldigt intresserad av att ta matchen dit om han vill bryta sin svit på 3 raka förluster.

Frank Mir and Alistair Overeem

Med den korta introduktionen avklarad. Jag anser att Alistair Overeem ska ha goda möjligheter till att slå ut Frank Mir. Jag tror även att han kan hitta luckorna någorlunda tidigt och lyckas han pricka in en bra slagserie så tror jag nog att motståndaren viker ner sig. Att den här bataljen ska vara över inom de inledande 5 minuterna, alternativt att den meriterade, holländske strikern vinner via knockout/teknisk knockout, ger mindre än 1,5 ggr insatsen. Här blir denna spelform något mer intressant.

Overeem har, trots de två förlusterna, presterat förhållandevis bra. Han lyckades sånär slå ut topprankade Travis Browne, en match domaren likväl kunde ha brutit, men brände alldeles för mycket krut inför ett eventuellt avgörande och slog i princip ut sig själv. I två ronder var han även minst en klass vassare än Antonio Silva som manövrerades ut på ett relativt bekvämt sätt innan han blev lite väl självsäker på sin förmåga precis när den tredje ronden skulle dra igång. Mir däremot har varit chanslös mot Josh Barnett, Daniel Cormier och Junior Dos Santos där han egentligen inte lyckades etablera några attacker överhuvudtaget. Frank Mir är erkänt farlig på mattan och har egenskaperna till att hitta ett avslut därifrån, men han är ingen artist när det kommer till nedtagningar. På fötterna måste han förlita sig till en lyckoträff där motståndet är minst två och tre nummer vassare.

Kritiskt för Frank Mir, att jämföra med samtliga av sina senaste förlustmatcher, att han blir något passiv och väldigt sårbar när han tvingas röra sig bakåt och upp mot burväggen – skillnaden är dock att Alistair Overeem är en avsevärt mycket bättre striker än Josh Barnett. ”The Reem” är en sådan som kan tvinga fram den rörelsen med tunga kroppsslag och lyckas han låsa in sig i den positionen så har han, med sina kvaliteter, skapat riktigt bra förutsättningar till att avgå med segern.

Overeem: 30 av hans 36 segrar (i MMA) har kommit till inom loppet av 5 minuter. Mir: 7 av hans 8 förluster har varit via knockout/teknisk knockout.


Alistair Overeem att avsluta matchen i den 1:a ronden spelas med en medelinsats.

/Puyol