Den sista gruppspelsomgången går mot sitt slut där vi nu ska få fram de sista lagen till de kommande åttondelsfinalerna, här med en direkt avgörande match i grupp H om en av biljetterna. I den brasilianska sydkusten ska Algeriet och Ryssland drabba samman och göra upp om något som kan bli en eventuell slutspelsmatch mot Tyskland. Jag gillar det algerierna har visat upp hittills och kanske står man inför en överkomlig uppgift mot ett motstånd som känns aningen håglöst i anfallsväg.

  • Match: Algeriet – Ryssland
  • Spel: Algeriet +0,5
  • Odds: 1,84 @ Ladbrokes
  • Units: 5/10
  • Spelstopp: 22.00 26/6

Algeriet har kanske undervärderats något inför detta gruppspel där de båda europeiska bidragen, bland annat, har setts som starkare kort på förhand. Algerierna, som agerade stabilt även i genrepen inför turneringen, kan dock säkra ett historiskt avancemang denna torsdagkväll där en poäng, med stor sannolikhet, kommer vara tillräcklig för nordafrikanerna att säkra nationens första åttondelsfinal. En fullt godkänd insats i premiären mot Belgien, även om man föll med uddamålet, slutändan, något som följdes upp med en fantastisk prestation mot Sydkorea. Mästerskapets enda arabiska bidrag kom in till den här turneringen med endast ett mål över sina 6 senaste VM-matcher, men mot koreanerna lyckades man skicka in 4 stycken. Truppen innehåller i princip endast spelare från de europeiska toppligorna, något som har byggts på med ytterligare erfarenhet från det senaste mästerskapet i Sydafrika. Till den elvan har man adderat Feghouli (Valencia), Brahimi (Granada) och Slimani (Sporting), oerhört intressant lirare framåt som kan stå för det lilla extra i anfallsväg, något som blev väldigt uppenbart i den senaste omgången.

Truppen är intakt för Algeriets del där förbundskaptenen Vahid Halilhodzic varken har några skador eller avstängningar att bekymra sig över.

algerietryssland

Ryssland hade man nog eventuellt förväntat sig mer utav och har nu endast spelat in en poäng hittills där man måste gå för seger för att, likt motståndet, lyckas (som Ryssland) ta sig förbi gruppspelet i ett världsmästerskap. Med en mindre generationsväxling på ingång på ett par positioner, med ett kommande VM-slutspel på hemmaplan, har den meriterade och rutinerade Fabio Capello en rejäl uppgift framför sig till att i första hand få igång ett fungerande landslag med ett resultat här i Curitiba. En något intetsägande premiär mot Sydkorea som slutade 1-1 följdes upp med ett sent inslaget förlustmål mot Belgien, en prestation som var aningen bättre än den inledande, men alltjämt något otillräcklig. Ser man till de båda matcherna man har spelat hittills så kan nog förstå varför man inte har lyckats stå för mer än ett mål där man har visat upp en hel del svårigheter till att producera kvalificerade målchanser. Den något yngre Kokorin har fått chansen före den mer etablerade Kerzhakov men har inte tagit den ännu där skadan (inför turneringen) på den ordinarie lagkaptenen och speldirigenten, Roman Shirokov, har lämnat ett kännbart tomrum på det centrala mittfältet.

Frågetecken på Aleksandr Kozlov, som utgick senast, där han eventuellt kan lämnas utanför elvan.


Jag vill ge Algeriet, med en kombination av fysik och ett antal kvicka fötter, goda förutsättningar till att plocka minst en poäng och knipa den eftertraktade och efterlängtade positionen i en åttondel. Även om vissa komponenter kunde fungera bättre så är det i överlag någorlunda välbalanserat, även om jag främst imponeras av det man står för i anfallsväg. Jag förvånas inte över att Ryssland kunde stå sig bättre mot belgarna där man kunde anpassa sig på ett mer behagligt sätt med motståndet i en mer spelförande roll, något som inte behöver bli lika tydligt ikväll. Ryssarna agerar kanske något för försiktigt under Capellos ledning, sett till vilka spelartyper man kan ha till sitt förfogande. Man har svårt att hitta kombinationerna som bidrar till möjligheter runt omkring straffområdet där man har sett idéfattigt ut när man väl ska föra spelet och driva det framåt. Algerierna har imponerat desto mer och stått för ett någorlunda stabilt intryckt med poängspelarna i gott slag, att jämföra med motståndet. Tror att ryssarna, återigen, kommer få svårigheter med att föra spelet och när inte heller omställningarna fungerar så anser jag att tillräckligt kan tala för respass.

Algeriet att vinna eller spela oavgjort (asian handicap +0,5) spelas med en medelinsats.

/Puyol