UFC är tillbaka på engelsk mark och O2 Arena med riktigt fin kampsport som även är av stort intresse för oss svenskar där vi har 3 representanter med oss på matchkortet. Kvällens ”main event” är dock den som sticker ut allra mest där vi har en riktigt fin drabbning framför oss i lätt-tungviktsklassen. Alexander Gustafsson går in som den högst rankade utmanaren i divisionen och ska ta sig an Jimi Manuwa där svensken har chansen till att slå sig till en ny titelmatch. Anser att ”The Mauler” ska ha goda chanser till att hitta tillbaka på vinnarspåret där vi väljer att testa vinstmetoden.

  • Sport: Kampsport/MMA
  • Liga: UFC
  • Match: Alexander Gustafsson – Jimi Manuwa
  • Spel: Gustafsson via submission
  • Odds: 4,00 @ Betsson
  • Units: 2,5/10
  • Spelstopp: 22.00 8/3

Jon Jones var fullständigt överlägsen i sin väg mot titeln och som ägare av bältet där den enda förlusten över 20 matcher har kommit till via en diskvalificering. Bortsett från en blixtrande kombination (Machida) och ett misslyckat armlås (Belfort) var ”Bones” ruskigt dominant utan att knappt ha blivit testad – tills han gick upp mot Arboga-sonen i UFC 165 i Toronto. Alexander Gustafsson (15-2) var på väg mot en knall och ett enormt stort ögonblick i svensk idrottshistoria (dessvärre en prestation som inte har uppmärksammats tillräckligt) men en forcering av mästaren i slutet av den fjärde ronden blev troligtvis det som fällde avgörandet i det som skrevs till en poängförlust. ”The Mauler” är dock alltjämt väldigt högt rankad efter sin insats i det som röstades fram till årets fight av MMA-medier och det är många som vill se ett returmöte – något som borde spikas ifall han står som segrare denna lördagkväll.

För motståndet står Jimi Manuwa (14-0) som kan ta ett rejält kliv uppåt i rankingen via en vinst. Trots den tuffa matchningen har ”Poster Boy”, uppvuxen här i London med nigerianskt påbrå, väldigt mycket att vinna och bör respekteras med hela 13 segrar via knockout/teknisk knockout.

UFC 165: Jones v Gustafsson

En övertygande seger innebär troligtvis en ny titelmatch för Alex

Gustafsson står i nuläget till ca 1,20-1,25, vilket är rimligt men inte alltför intressant och därmed testar vi att hugga vinstmetoden. Även om Alex i första hand är en väldigt teknisk striker med kraft och dynamik, främst med en riktig slägga i högern, så måste man även lyfta fram mångsidigheten i hans game. Tror inte att det svenska teamet ser förbi Manuwa, som även han är riktigt slipad på fötterna, och att man gärna varierar attackerna som The Mauler sätter in.

Alexander Gustafsson blev inte bara den första att plocka ner Jon Jones till mattan, han lyckades även med bedriften att försvara 10 av 11 nedtagningsförsök från mästaren, vilket nämner en del om vilka vapen han har utvecklat och adderat efter att ha tränat med Phil Davis, ytterligare en topprankad slagskämpe i viktklassen, borta i San Diego. Tror även att den aspekten kan stå som grund för en svensk seger. Den här matchen kan mycket väl gå till marken och i sådana fall ska Alex, som har tagit hem 2 av sina 7 segrar i UFC via submission, vara på topp. Där ska det bli väldigt intressant att se britten från rygg och hur han står sig där hans tidigare matchningar har varit något bekväma att jämföra med denna.


Övriga spelbolag (exempelvis Unibet och Ladbrokes) har börjat sänka sig markant och jämnat ut vinstmetoderna något medan Betsson står kvar på 4,0, vilket får ses som intressant. Likt de övriga bataljerna där vår svensk har gått upp mot etablerade strikers har han visat upp en förmåga till att även kunna söka nedtagningar och beroende på motståndets nivå kan luckan för ett lås finnas där. Alexander Gustafsson (fighter 1) att vinna och avsluta matchen via en submission testas med en låg insats.

/Puyol